De bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter en de temperaturen beginnen te dalen. De herfst is in volle gang, en dat betekent dat het tijd is om te genieten van heerlijke seizoensgebonden gerechten. Een van mijn persoonlijke favorieten is pompoenrisotto met gebakken salie en gekarameliseerde walnoten. Een typisch gerecht vol herfstsmaken.
Pompoen risotto: een favoriete groente van het seizoen
De pompoen is de onbetwiste ster van de herfst. Deze feloranje groente zit boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine A en vezels. Bovendien heeft pompoen een diepe, aardse smaak die perfect past bij de warme en knusse sfeer van de herfst.
Gebakken salie en gekarameliseerde walnoten
Salie heeft een intense, aardse smaak en een heerlijk aroma. Door de salie in een beetje boter te bakken, creëer je een knapperige en smaakvolle topping voor de risotto. Bovendien voegt salie een extra laag van complexiteit toe aan het gerecht, waardoor het nog interessanter wordt.
Gekarameliseerde walnoten zijn het geheime ingrediënt dat deze pompoenrisotto naar een hoger niveau tilt. Door ze te karameliseren met een beetje honing en zout, krijgen ze een knapperige textuur en een zoete, nootachtige smaak die perfect contrasteert met de romige risotto en de hartige salie.
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Ik heb nog veel meer lekkere risotto recepten!
Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:
Pompoen risotto met gebakken salie en burrata
Benodigdheden
Ingrediënten
- 250 gram risotto
- 4 takken salie
- 2 blokjes groentebouillon
- 750 milliliter water
- 150 milliliter droge witte wijn
- 1 theelepel honing
- 50 gram walnoten
- 5 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1 flespompoen
- 1 burrata
- 50 gram parmezaanse kaas
- 2 laurierbladeren
- bosje verse tijm
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 230 graden. Halveer de flespompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant. Leg de pompoen in een ovenschaal. Halveer een ui en leg samen met de ongepelde teentjes knoflook rondom de pompoen. Besprenkel alles ruim met olijfolie, zout en peper. Rits wat takjes tijm over het geheel. Bak in 35 tot 45 minuten gaar in de oven totdat het vruchtvlees van de pompoen helemaal zacht is.
- Maak ondertussen de risotto. Snijd de andere ui fijn en karameliseer deze op laag vuur in wat olie. Maak de bouillon door twee blokjes water op te lossen in kokend water. Wanneer de ui zacht is voeg je de risottorijst toe samen met de takjes tijm. Bak je de risottorijst mee tot deze glazig ziet. Blus het geheel af met witte wijn en voeg de laurierbladeren toe.
- Zet je pan op wat lager vuur. Als alle wijn verdampt is giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer regelmatig goed door en laat de rijst de bouillon opnemen. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap net zo lang totdat de rijstkorrels bijna gaar zijn. De rijst mag nog een lichte bite hebben.
- Maak in een andere pan de gebakken salie. Smelt een klontje roomboter en trek de salie blaadjes van de tak en bak deze krokant in de roomboter. Leg hierna apart in een kommetje om af te laten koelen. Rooster in dezelfde pan de walnoten. Wanneer deze klaar zijn giet je er wat honing bij en breng je het geheel op smaak met wat zout, peper en tijm. Zet ook de walnoten apart.
- Als de pompoen helemaal zacht is schep je het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Doe dit in een kom samen met de ui uit de ovenschaal. Pers ook de knoflook uit de schil, deze is nu heerlijk gekarameliseerd. Pureer het geheel tot een gladde puree en roer door de risotto heen. Rasp de parmezaanse kaas en voeg de helft toe aan de risotto. Vis de takjes tijm en laurierbladeren uit de risotto.
- Tijd om de risotto op te dienen. Verdeel de risotto over diepe borden. Garneer met de walnoten, salie en parmezaanse kaas. Maak af met een stukje burrata en eventueel wat extra peper.
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor pompoen risotto met gebakken salie? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.
PaulS zegt
Vandaag gekookt. Veel lof van de gasten!
Groen Fatsoen zegt
Wat een mooi compliment, fijn dat het heeft gesmaakt!