Ik ben een liefhebber van simpele maar smaakvolle gerechten en dit recept past perfect bij deze beschrijving. Het combineert knapperige lentegroenten zoals peultjes, venkel en prei met krokante gnocchi en groene pesto, wat resulteert in een heerlijke smaaksensatie.
Wat is gnocchi?
Gnocchi is een Italiaanse pastasoort die gemaakt wordt van aardappelen, bloem en soms ook ei. Het is een zachte, deegachtige pasta die meestal in kleine ovale of ronde vormen wordt gerold en vervolgens wordt gekookt. Hoewel gnocchi vaak wordt gezien als een pastasoort, kun je het beter vergelijken met knoedels of dumplings. De aardappelen worden gekookt en vervolgens gepureerd, waarna bloem wordt toegevoegd om het deeg te vormen. Dit deeg wordt vervolgens in kleine stukjes gerold en gekookt. Gnocchi is zeer veelzijdig en combineer je uitstekend met tomatensaus, pesto, boter. salie, gegrilde groenten en Parmezaanse kaas.
Hoe krijg je krokante gnocchi?
Gnocchi kun je op verschillende manieren bereiden, afhankelijk van de gewenste textuur en smaak. Vaak wordt gnocchi gekookt, waardoor het een zachte textuur krijgt. Ik vind het persoonlijk lekkerder om gnocchi krokant te maken. Een krokante buitenkant geeft gnocchi een heerlijke crunch en voegt een extra dimensie toe aan het gerecht.
Om gnocchi krokant te krijgen is het belangrijk om de gnocchi niet te dicht op elkaar te leggen, anders stoom je de gnocchi in plaats van het te bakken. Zo krijg je dus geen krokante buitenkant. Daarnaast moet de pan met wat olie en boter goed worden voorverwarmd en is het essentieel om de gnocchi regelmatig om te scheppen. Dit helpt om de gnocchi gelijkmatig te bakken en te voorkomen dat het aan de pan blijft plakken. Hierdoor kan de gnocchi aan alle kanten krokant worden.
Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:
Krokante gnocchi met lente groenten en groene pesto
Ingrediënten
- 500 gram gnocchi
- 2 klontjes roomboter om in te bakken
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 blokje groentebouillon
- 1 theelepel chilivlokken
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 2 stengels bleekselderij
- 1 venkel
- 1 prei
- 150 gram peultjes
- 2 eetlepels creme fraiche
- 2 eetlepels verse groene pesto
- 4 teentjes knoflook
- peper en zout
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 biologische citroen
Instructies
- Maak de prei, venkel en bleekselderij schoon en snijd in dunne plakken. Pel ondertussen ook de knoflook en hak fijn.
- Doe een beetje olie in de pan en bak hierin de groenten samen met de knoflook. Voeg na 3 minuten de peultjes toe met een klontje boter, de bouillon, chilivlokken en basilicum.
- Maak een koekenpan warm en smelt hierin een klontje boter met een beetje olijfolie. Bak hierin de gnocchi totdat zich rondom een krokant jasje vormt.
- Schep de groene pesto en creme fraiche door de groenten en breng op smaak met zout en peper. Rasp de schil van de citroen boven de pan en pers het sap van een halve citroen uit. Rasp de parmezaanse kaas en voeg samen met de gnocchi toe aan de saus. Roer kort door.
- Schep de gnocchi op in een diep bord en garneer eventueel met nog wat extra parmezaanse kaas.
Notities
- Tip: Garneer met wat zonnebloempitjes
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor krokante gnocchi met pesto en lente groenten? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie