De laatste tijd ben ik werkelijk obsessed met udon noodles. Het is iets dat ik voorheen alleen maar buiten de deur at, maar is dus ook onwijs makkelijk om zelf thuis te maken. Je hebt maar een aantal ingrediënten nodig en je kan het prima van tevoren klaar maken, de smaken trekken dan alleen maar extra in!
Wat zijn udon noodles?
Udon noodles zijn super dikke, zachte Japanse noodles. Doordat de noodles een stuk dikker zijn verwacht je dat ze ook zwaar of machtig zijn, maar ze zijn juist heerlijk fluffy en zacht. Voorheen waren udon noodles alleen in de toko te kopen, maar door de populariteit zie je nu ook steeds vaker in de supermarkt, bijvoorbeeld bij Albert Heijn. De noodles koop je vaak al voorgekookt, hierdoor kun je ze dus rechtstreeks gebruiken. Daarnaast zijn ze vaak per portie verpakt, zo hoef je dus niks af te wegen en gooi je niets weg.
💡 Tip: Natuurlijk kun je dit recept ook maken met andere noodles, dan is het wel belangrijk dat je ze even van te voren kookt.
Udon noodles met vegetarische kip
De saus van dit recept is de perfecte combinatie tussen zoet, zout en pittig. De zoute sojasaus karameliseer je door de bruine suiker, je maakt hem zelf zo pittig als je wilt door de sriracha. De vegetarische kip bak je in ongeveer dezelfde saus, ik houd onwijs van pittig, daarom voegde ik nog wat crispy chili oil toe. Houd je niet van pittig? Dan kun je dit natuurlijk weglaten.
Udon noodles in gekarameliseerde sojasaus met vegetarische kip
Ingrediënten
- 160 gram vegetarische kip
- 300 gram dikke Japanse udon noodles (voorgekookt)
- 50 milliliter sojasaus (minder zout)
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 theelepel sriracha
- 2 sjalotten
- 3 stengels bosui
- 3 teentjes knoflook
- stukje gember (van ongeveer 2 cm)
- sesamzaad
Optioneel:
- 1 theelepel crispy chili oil
Instructies
- Snijd de sjalotjes en knoflook fijn en rasp de gember. Voeg toe aan een hoge pan met wat olie en bak dit ongeveer 3 minuutjes. Voeg de sojasaus, ketjap, sriracha, bruine suiker, gember en rijstazijn toe aan de pan en breng de saus voor ongeveer 5 minuten aan de kook. Laat de saus goed borrelen zodat deze indikt.
- Bak ondertussen de vegetarische kip in een koekenpan. Optioneel: voeg een theelepel cripsy chili oil toe als je van pittig houdt.
- Snijd de bosui fijn. Voeg het witte gedeelde toe aan de gekarameliseerde sojasaus. Houd het groene gedeelte apart.
- Voeg de udon noodles toe aan de saus. Dun de saus eventueel nog wat uit met een eetlepel water. Laat het geheel op laag vuur pruttelen totdat de noodles de saus heeft opgenomen. Voeg de vegetarische kip toe.
- Dien de udon noodles op in een diep bord. Bestrooi met sesamzaadjes en de rest van de bosui. Eet smakelijk!
Aan de slag gegaan met dit recept voor udon noodles? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Benieuwd naar meer recepten. Bekijk dan bijvoorbeeld de andere dinerrecepten van Groen Fatsoen.
Marianne Segers zegt
Saus was heel zout en bleef dun, ga het recept zeker nog een keer proberen, maar dan met minder soja.
Groen Fatsoen zegt
Hey Marianne, leuk dat je het recept hebt gemaakt! Raar dat de saus dun bleef, hij hoort namelijk in te dikken met de suiker. Je hebt tegenwoordig ook minder zoute sojasaus in de supermarkt, misschien is dit ook een goed alternatief. Groetjes Isabelle 🙂