Zalm maken van wortel, ja het kan echt! Door de zalm te stomen en te marineren toveren we de bescheiden wortel om tot een heerlijk, smaakvol en gezond alternatief voor zalm. Als je een liefhebber bent van plantaardige alternatieven en nieuwe smaken ontdekken, dan is dit echt iets voor jou.
Zelf vegan zalm maken van wortel
Wortelen, een geliefde groenten in de keuken maar vaak toch ook een beetje saai. Vooral bekend om de knapperige textuur en zoete smaak. Maar wat als ik je zou vertellen dat ze ook kunnen worden omgetoverd tot een plantaardige variant van zalm, met vergelijkbare smaaktonen en een heerlijk textuur? Het idee klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het is zeker de moeite waard om te ontdekken hoe je een wortel kan transformeren tot vegan zalm. Perfect voor op een bagel of in een wrap.
Wortelzalm maken: een plantaardig alternatief
De kunst van het maken van wortelzalm ligt in de marinade en manier van bereiden. Door de dunne plakken wortel te stomen en te marineren in een mix van kruiden en smaakmakers, kunnen we die kenmerkende zalmachtige smaak nabootsen. De marinade doordrenkt de wortel met een zeeachtige en subtiel rokerige smaak. Het resultaat? Een verbluffende vervanger dat niet alleen heerlijk smaakt maar ook doet denken aan een verse zalmfilet door de prachtige oranje kleur.
Plantaardige boursin
Boursin biedt sinds kort een verrukkelijk alternatief voor de klassieke zuivelkaas en biedt een heerlijk plantaardig alternatief. De kaas heeft een zachte textuur met smakelijke kruiden. Dit maakt het een perfecte spread op crackers, als dip voor groenten of als smaakmaker in pastasauzen. Hier gebruik ik hem op een bagel, ideaal! De plantaardige Boursin is onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn en Jumbo.
Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:
Bagel met vegan zalm van wortel
Benodigdheden
Ingrediënten
Voor de vegan zalm
- 2 wortels
- 1 nori vel
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- peper
Optioneel:
- 2 theelepels liquid smoke
Voor de bagel
- 4 bagels
- 100 gram plantaardige Boursin
- 1 theelepel kappertjes
- 1 citroen
- 2 takjes dille
- 1 rode ui
Instructies
- Haal de schil van de wortels en snijd de uiteinden er af. Schaaf dunne plakken in de lengte van de wortel met een dunschiller.
- Breng een pan met een laagje water aan de kook. Doe het wortelschaafsel in een metalen vergiet. Hang deze boven de pan met het kokende water zodat de vergiet het water net niet raakt. Stoom de wortel totdat je een zachte structuur krijgt. Je kan hier natuurlijk ook een stoommandje voor gebruiken.
- Maak de marinade van de olijfolie, sojasaus, rijstazijn, zout, peper en gerookt paprikapoeder in een diepe schaal. Verkruimel het nori blad in de marinade en meng door elkaar. Je kan ook in plaats van gerookt paprikapoeder liquid smoke gebruiken voor een extra rokerige smaak.
- Schep de gestoomde wortel door de marinade. Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur in de koelkast om te marineren. Langer is beter, dan trekt de smaak nog meer in de wortel. Dus ga zeker voor 48 of zelfs 72 uur als je hier de tijd voor hebt.
- Na het marineren is de zalm klaar om te gebruiken. Bak de bagels af en snijd de rode ui in dunne plakken. Smeer de bagels in met plantaardige Boursin. Leg hier de plakjes wortelzalm op samen met de ui, kappertjes en dille. Besprenkel met wat citroensap en extra zout en peper.
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor wortel zalm? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie