In de culinaire wereld worden smaken vaak gecombineerd om unieke en verrassende gerechten te creëren. Eén van deze meesterwerken is pasta alla vodka. Ik maakte dit keer een variatie op deze populaire pasta: risotto alla vodka. Deze heerlijke creatie combineert de verfijnde Italiaanse keuken met de rijke smaken van de Russische wodka. Het resultaat is een romige, zachte en complexe smaakexplosie. Geen zorgen, de alcohol verdampt gewoon.
De Italiaanse trots: risotto
Risotto, een iconisch gerecht in de Italiaanse keuken, staat bekend om zijn romige en rijke smaak. Risotto wordt gemaakt van arborio-rijst die langzaam wordt gekookt in bouillon. Zo absorbeert de rijst de vloeistof en wordt heerlijk zacht zonder zijn stevige kern te verliezen. Deze bereidingswijze zorgt voor een onweerstaanbare textuur die perfect samengaat met verschillende smaken.
De Russische invloed: wodka
Wodka, de trots van de Russische drankencultuur, voegt een unieke dimensie toe aan dit traditionele Italiaanse gerecht. Hoewel wodka in eerste instantie bekend staat om zijn scherpte, verdwijnt deze bij het koken en laat het een subtiele smaak achter die de risotto verrijkt. De alcohol in de wodka helpt ook om de smaken van andere ingrediënten beter te laten vermengen, waardoor een harmonieuze en gebalanceerde smaak ontstaat.
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Ik heb nog veel meer lekkere risotto recepten!
Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:
Risotto alla vodka
Ingrediënten
- 250 gr risotto
- 240 gr cherrytomaten
- 100 ml vodka
- 140 gr tomatenpurree
- 250 ml slagroom
- 800 ml groentebouillon
- 1 tl tijm (gedroogd)
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 chilipeper
- 2 sjalotten
- 5 teentjes knoflook
- 3 takjes basilicum
- 1 tl chilivlokken
- 100 gr parmezaanse kaas
- 1 el roomboter
Instructies
- Snijd de sjalotten, knoflook en chilipeper fijn. Halveer de cherrytomaatjes. Maak ondertussen alvast de bouillon klaar.
- Smelt de roomboter in een pan en fruit hierin de sjalotten, knoflook en chilipeper. Breng op smaak met zout, peper, tijm en oregano. Voeg vervolgens de cherrytomaatjes en tomatenpuree toe en bak kort mee.
- Voeg de risottorijst toe en bak kort mee totdat deze glazig ziet. Blus af met de vodka. Zet je pan op wat lager vuur. Als alle vodka verdampt is giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer regelmatig goed door en laat de rijst de bouillon opnemen. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap net zo lang totdat de rijstkorrels bijna gaar zijn. Voeg vervolgens ook de slagroom toe en blijf roeren totdat het de gewenste dikte heeft. De rijst mag nog een lichte bite hebben.
- Rasp de parmezaanse kaas en meng de helft door de risotto. Snijd de basilicum en roer er ook doorheen. Dien de risotto op en garneer met de rest van de parmezaanse kaas.
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor risotto alla vodka? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie