Als je van de klassieke smaken van pasta alla norma houdt, dan is deze risotto alla norma een schot in de roos. Dit gerecht combineert de geliefde smaken van aubergine, tomaat en basilicum met de zijdezachte textuur van een perfect gekookte risotto. Elke hap is een heerlijke balans tussen hartig en het zoete van de tomaten, met die typisch Italiaanse eenvoud die toch ongelooflijk smaakvol is.
Rijke en hartige smaak
Bij risotto alla norma draait het om de romige risotto die langzaam de rijke tomatensaus en de smaakvolle stukjes aubergine opneemt. De zachte aubergine wordt eerst goudbruin gebakken en zorgt voor een heerlijke bite, terwijl de tomaten en kruiden de risotto een diepte van smaak geven die elke liefhebber van de Italiaanse keuken zal waarderen. De verse basilicum en parmezaanse kaas maken het helemaal af en geven dat extra vleugje frisheid en zoutigheid.
Een heerlijk romige risotto
Risotto alla norma is het ultieme comfortfood dat perfect is voor een doordeweekse maaltijd of een speciale gelegenheid. Het vraagt wat aandacht bij het roeren, maar de beloning is een rijke, romige risotto die de smaken van Sicilië in huis haalt. Het is vullend zonder zwaar te zijn, en het combineert perfect met een frisse salade of gewoon een glas wijn. Een bord vol zon en warmte, dat je keer op keer wilt maken!
Risotto alla norma
Benodigdheden
Ingrediënten
- 250 gram risottorijst
- 250 gram zoete cherrytomaten
- 2 aubergines
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 4 takjes verse basilicum
- 100 milliliter wijn
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 bol burrata
- 1 liter groentebouillon
- 50 gram parmezaanse kaas
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 1 theelepel chilivlokken
- zout en peper
- 1 theelepel oregano
Instructies
- Snijd de aubergine in kleine blokjes en snipper de ui en knoflook. Doe een flinke laag extra vierge olijfolie in de pan en bak hierin de ui en knoflook. Voeg na een paar minuten de aubergine toe met een flinke snuf zout. Bak de aubergine tot deze zacht wordt. Halveer de cherrytomaten en bak mee tot deze zacht zijn. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, oregano en chilivlokken toe.
- Maak ondertussen de groentebouillon. Voeg de risottorijst toe aan de pan en bak kort mee tot deze glazig ziet. Blus af met de wijn, voeg vervolgens steeds kleine beetjes bouillon toe tot de rijst alles heeft opgenomen. Blijf goed roeren tot de rijst zacht is. Breng nog op smaak met zout en peper.
- Snijd de basilicum fijn en roer de helft door de risotto heen. Rasp ook een beetje parmezaanse kaas boven de pan. Dien de risotto op in diepe borden. Verdeel de burrata en garneer met verse basilicum, parmezaanse kaas, extra chilivlokken en wat extra vierge olijfolie.
Notities
- Rooster eventueel nog wat cherrytomaatjes aan tak in de oven voor extra garnering.
Aan de slag gegaan met dit recept voor risotto alla norma? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere dinerrecepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie