Tomaten risotto met burrata is een heerlijk en smaakvol Italiaans gerecht. De romige risotto met de rijke smaak van rijpe tomaten wordt perfect aangevuld met de romige burrata. De eenvoud van dit gerecht zorgt ervoor dat de ingrediënten volledig tot hun recht komen, waardoor het een perfecte keuze is voor zowel doordeweekse diners als speciale gelegenheden.
Het bereiden van de tomaten risotto
Het hart van tomaten risotto ligt bij de bereiding van de risotto zelf. Arborio-rijst, een kortkorrelige rijstvariëteit uit Italië, wordt langzaam gekookt in een heerlijk mengsel van bouillon en tomatensaus. Terwijl de rijst zachtjes gaar wordt, neemt deze alle smaken op, waardoor een rijke en romige textuur ontstaat die zo kenmerkend is voor een goede risotto. De toevoeging van tomaten geeft het gerecht een diepe smaak, wat perfect samensmelt met de andere ingrediënten.
Risotto met burrata
Een onmisbaar element dat deze tomaten risotto naar een hoger niveau tilt, is de heerlijke burrata. Het zachte karakter van de burrata brengt de tomatenrisotto perfect in balans. Nadat de risotto is gemaakt dienen we deze op met verse burrata die langzaam samensmelt met de risotto. Zo zorg je dat elke hap een ware smaaksensatie is!
Tomaten risotto met burrata
Benodigdheden
- 1x hapjespan
Ingrediënten
- 400 gram risottorijst
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 200 milliliter droge witte wijn
- 1 chilipeper
- 1 liter groentebouillon
- 400 gram tomatenblokjes
- 5 takjes basilicum (vers)
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 2 bollen burrata
- 30 gram Parmezaanse kaas
- Peper en zout
Instructies
- Snipper de ui en hak de teentjes knoflook fijn. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd deze fijn. Maak de groentebouillon klaar door een liter water te koken en een groentebouillonblokje toe te voegen. Doe een laagje olijfolie in de pan en bak de ui, knoflook en chili totdat de ui glazig ziet. Voeg vervolgens de gedroogde tijm en de tomatenblokjes toe en bak deze even mee.
- Zet het vuur wat hoger en voeg de risottorijst toe aan de pan. Roer alles door elkaar totdat de korrels glazig beginnen te zien. Blus het mengsel vervolgens af met de witte wijn en blijf roeren totdat de wijn volledig is opgenomen.
- Voeg nu beetje bij de beetje de groentebouillon toe. Voeg telkens weer een beetje bouillon bij de rijst als het vocht is opgenomen. Blijf de risotto regelmatig doorroeren, totdat alle bouillon door de risotto is opgenomen.
- Rasp wat Parmezaanse kaas boven de tomatenrisotto en breng het geheel verder op smaak met peper, zout en wat fijngesneden basilicum. Bewaar nog wat basilicum als garnering. De risotto is klaar als deze beetgaar en smeuïg is.
- Verdeel de tomaten risotto over de borden. Verdeel de burrata en garneer met wat extra Parmezaanse kaas en verse basilicum. Eet smakelijk!
Aan de slag gegaan met dit recept voor tomatenrisotto? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere dinerrecepten van Groen Fatsoen.
Thijs zegt
Lekker!