Als je een fan bent van klassieke tiramisu maar die misschien wat te zwaar vindt. Dan is deze chai tiramisu echt ideaal! De warme, kruidige smaken van chai geven dit dessert een unieke en verrassende draai. Denk aan lagen luchtige mascarponecrème, zachte koekjes doordrenkt in een kruidige chai thee, met een subtiele kick van kaneel en kardemom. Het resultaat? Comfort op een bordje, perfect voor tijdens de koude dagen of bijzondere afsluiting van een kerstdiner.
Chai tiramisu: unieke twist op een klassieker
De combinatie van het romige van mascarpone met de aromatische chai-kruiden maakt deze tiramisu echt bijzonder. Het is alsof Italië en India samenkomen in een dessert! Door de chai-siroop krijgen de koekjes een diepe smaak die perfect in balans is met de zachte lagen crème. Werk af met een snufje cacaopoeder of een beetje extra kaneel voor die finishing touch. Het is een showstopper die indruk maakt zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan.
Perfect voor de feestdagen
Chai tiramisu past geweldig bij de feestdagen. Het is net even anders dan de klassieke tiramisu, maar minstens zo lekker. Het warme karakter van de chai-kruiden sluit mooi aan bij de gezelligheid van kerst of een winterse avond met vrienden. Ook is hij wat minder zwaar dan de klassieke variant. Maak het een dag van tevoren klaar, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Serveer het in een grote schaal of in individuele glaasjes voor een extra feestelijke presentatie. Succes gegarandeerd!
Deze variant bevat alcohol, maar je kan ook prima een tiramisu zonder alcohol maken. Laat de amaretto dan simpelweg weg
Chai tiramisu
Benodigdheden
- ovenschaal 25x22cm
Ingrediënten
- 125 ml slagroom
- 250 ml mascarpone
- 50 gram kristalsuiker
- 2 zakjes chai thee
- 40 milliliter amaretto
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 theelepel kardemom
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- lange vingers
- 4 eidooiers
- 300 ml water
Garnering
- cacaopoeder
- amandelschaafsel
- rozenblaadjes
Instructies
- Doe twee zakjes chai thee in 300ml kokend water. Laat trekken tot een sterke thee.
- Splits ondertussen de eieren en doe de eidooiers in een kom samen met de slagroom, suiker, amaretto, kardemom, kaneel, gember en nootmuskaat. Klop tot een romig mengsel, roer hier vervolgens de mascarpone met een lepel doorheen.
- Doe de afgekoelde thee in een schaaltje. Doopt de lange vingers een voor een in het theemengsel. Doe dit niet te lang, want ze mogen niet erg slap worden. Bekleed de bodem van de schaal met de lange vingers. Als de lange vingers nog een beetje droog zijn, kan er nog wat extra thee overheen gedruppeld worden.
- Bedek de laag lange vingers met de helft van het mascarponemengsel. Maak hierop een nieuwe laag in thee gedrenkte lange vingers, gevolgd door een mascarponelaag. Dek de schaal af met folie en zet de tiramisu minstens voor 4 uur in de koelkast.
- Haal de tiramisu voor het serveren uit de koelkast. Zeef hier cacaopoeder overheen en garneer met extra kardemompoeder, amandelschaafsel en rozenblaadjes.
Aan de slag gegaan met dit recept voor chai tiramisu? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan de andere vegetarische recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie