• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Kamerplanten
  • Lifestyle
  • Blogs
  • Contact
  • Mobile Menu Widgets

    Connect

    Search

Groen Fatsoen

Groen Fatsoen

Vegetarische recepten en lifestyle

  • Alle recepten
  • Gerechten
    • Salade
    • Soep
    • Hartige taart
    • Orzo
    • Pasta
    • Risotto
  • Keuken
    • Aziatisch
    • Italiaans
    • Indiaas
    • Mediterraans
    • Mexicaans
    • Midden-Oosters
Home » Blogs » Hoe verzorg ik de Anthurium Crystallinum?

Hoe verzorg ik de Anthurium Crystallinum?

23 januari 2022

Anthurium Crystallinum

Ben je op zoek naar een echte donkergroene eyecatcher? Dan moet je de Anthurium Crystallinum hebben! Het is een opvallende verschijning met haar fluweelachtige, hartvormige bladeren met witte met nerven. Hoe je de Anthurium Crystallinum het best kunt verzorgen vertel ik je graag!

Standplaats van de Anthurium

De Anthurium Crystallinum is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika waar hij als epifyt. Dit wil zeggen dat de plant van oorsprong niet met de wortels in de grond groeit, maar op de schors van bomen. Met de wortels haalt de Anthurium voornamelijk voedingsstoffen en water uit de lucht. Deze planten houden van veel zuurstof om de wortels heen, warmte, licht en een hoge luchtvochtigheid. Zet je Anthurium dus op een plek waar veel zonlicht komt, maar vermeid direct zonlicht. De plant kan ook op een donkere plek staan, het groeitempo zal dan wel afnemen.

Anthurium Crystallinum water geven

Zoals ik hiervoor al aangaf, houdt de Anthurium van veel zuurstof om de wortels. Daar haalt de Anthurium namelijk ook voedingsstoffen uit. Bij reguliere potgrond is dit vaak niet het geval en blijft te compact na een watergift. Dit betekend dat de grond te nat blijft en gaan rotten. Daarom gebruiken veel mensen vaak puur spaghnum mos om Anthuriums in te laten groeien. Zo kan er voldoende zuurstof bij de wortels komen maar is de omgeving tegelijkertijd vochtig. Je kunt ook kiezen om een luchtige Aroid mix te maken, daar zal de Anthurium ook blij van worden. Ik heb gemerkt dat Anthuriums ook super goed groeien op Lechuza Pon staan. Zo ook mijn Anthurium Crystallinum. Bij Lechuza Pon zijn de risico’s qua watergift minimaal. In mijn ander blog vertel ik meer over het groeien van planten in Lechuza Pon.

Geef de Anthurium Cyrstallinum in de zomermaanden 2 keer per week een scheutje water en in het najaar is 1 keer per week genoeg. Check wel altijd of het substraat nog te vochtig is, lichtvochtig is prima. Zet de plant altijd in een pot met een gat zodat overtollig water weg kan lopen. Zet de Anthurium ook het liefst op een plek met een hoge luchtvochtigheid, zoals in een Ikea Greenhouse Cabinet, kas of naast een luchtbevochtiger. No worries als je dat niet hebt, besproei de plant dan regelmatig met een plantenspuit.

Voeding geven aan de Anthurium Crystallinum

Omdat de Anthurium Crystallinum epifytisch is, krijgt de plant in de natuur constant voedingsstoffen binnen uit het boomschors. In je huis wil je dat zo veel mogelijk nabootsen. In het groeiseizoen gebruik je het liefst een biologische kamerplantenvoeding, zoals Liquid Gold Leaf. Gebruik nooit meer dan de verpakking aangeeft, te veel voeding kan de wortels namelijk ook beschadigen. In de wintermaanden hoef je helemaal niet bij te voeden, tenzij de plant blijft doorgroeien. Dan kun je eens in de maand wat voeding geven.

Met deze tips hoop ik je eindje op weg te hebben geholpen met het verzorgen van jouw Anthurium Crystallinum. Mocht je nog vragen hebben over de verzorging laat dit dan gerust een reactie achter of stuur me een berichtje op Instagram. Bekijk ook mijn andere planten verzorgingstips.

Ben je op zoek om een Anthurium te kopen? Ze hebben verschillende soorten bij PLNTS of shop ze gemakkelijk bij Bol.com.

Anthurium kopen

· In: Blogs, Kamerplanten, Verzorging

Over Groen Fatsoen

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Dit vind je vast ook leuk

bloemenHet hele jaar door bloeiende bloemen in de tuin
syngonium albo variegataHoe verzorg ik de Syngonium Albo Variegata?
monstera stekkenMonstera stekken: zo kun je prachtige nieuwe planten laten groeien

Lees Interacties

Reacties

  1. Mariëlle zegt

    8 november 2023 om 07:56

    Hallo,
    Fijn dat ik je gevonden heb.
    Ik heb een Anthurium gekocht bij het tuincentrum. Me natuurlijk helemaal niet verdiept in hoe te verzorgen….

    Hij groeit wel, er komt nu weer een nieuw blad uit. Maar tegelijk wordt een ander blad geel.

    Heb jij tips voor mij?
    Ik vond het een prijzige plant dus wil het niet zomaar afschrijven

    Beantwoorden
    • Groen Fatsoen zegt

      18 november 2023 om 15:29

      Hey Mariëlle, leuk dat mijn blog je heeft geholpen. Het komt vaak voor dat een oud blad sterft wanneer de plant een nieuw blad aan het maken is. Om zo als het ware energie te sparen. Ik zou me niet te druk maken 🙂 Ook kan het te maken hebben met de herfst: er is nu een stuk minder zonlicht.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Next Post >

Hoe verzorg ik de Philodendron Verrucosum?

Primaire Sidebar

Ontmoet Isabelle

Ontmoet Isabelle
hi!

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Lees meer

zoeken

Ad

Connect

Featured Posts

Is kaas vegetarisch? Wat je moet weten over kaas en vegetariër zijn

hydroponie

Hydroponie: planten stekken in water of fulltime in water laten groeien

citroen maanzaad pancakes

Citroen maanzaad pancakes

Volg mij op Instagram

PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONING PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONINGTOMATEN 🍠🥗

Een heerlijk recept dat barst van de kleur en smaak: parelcouscous salade met zoete aardappel, feta en gepofte honingtomaten. Deze salade is perfect voor een lichte lunch of een bijgerecht dat indruk maakt.

🛒INGREDIËNTEN 
200 gram parelcouscous
1/2 blok feta
50 gram granaatappelpitjes
250 gram gekookte rode biet
1 grote zoete aardappel
1/2 citroen
180 gram honingtomaten @looyekwekers 
1/2 komkommer
2 takjes munt
1 theelepel za’atar
2 eetlepels extra vierge olijfolie
handje ongebrande amandelen
handje pompoenpitten
1 theelepel balsamico azijn
1 handje rucola
1 stengel bosui
zout en peper

Check mijn website via de link in bio voor het recept 💝🙌 Smakelijk!!

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #parelcouscous #couscoussalade
Wie mij goed kent weet dat ik DOL ben op de Italia Wie mij goed kent weet dat ik DOL ben op de Italiaanse keuken. 🍝 Het liefst eet ik het elke dag. Steevast staan er daarom ook wel 2 tot 3 pasta recepten op ons weekmenu. Mijn website is ondertussen goed gevuld met de nodige pasta receptjes, daarom licht ik vandaag 7 favorietjes uit ☺️

Sommige staan binnen 20 minuten op tafel, andere zijn wat uitgebreider en daardoor perfect voor in het weekend. Van romige klassiekers zoals pasta pesto tot frisse lentepasta’s—allemaal zonder vlees, maar boordevol smaak. Swipe naar rechts of check de link in bio x

#liefdevoorkoken #kookblog #vegetarisch #lekkereten #kokenopgevoel #koken #recepten #vegetarischerecepten #receptenblog #foodblogger #foodbloggersofinstagram #receptenblog
FETADIP MET GEPOFTE DRUIVEN 🌱🍇 Deze fetadip FETADIP MET GEPOFTE DRUIVEN 🌱🍇

Deze fetadip met gepofte druiven is romig, hartig én verrassend zoet tegelijk. Heerlijk als borrelhap met dit lekkere zonnige weer ☀️

INGREDIËNTEN
250 gram feta
250 gram rode druiven
bosje verse dille
15 gram pijnboompitten
1 eetlepel extra vierge olijfolie
zout en peper

Swipe naar rechts om te zien hoe je dit receptje maakt of check  mijn website via de link in bio 💝

#fetadiprecipe #fetadip #borrelhapjes #receptenblog #borrelplank #borrelen
HARISSA BLOEMKOOL PARELCOUSCOUS SALADE 🌶️🥗 HARISSA BLOEMKOOL PARELCOUSCOUS SALADE 🌶️🥗

Een beetje pit, een beetje zoet en een frisse bite. Deze parelcouscous salade met harissa bloemkool is zo’n gerecht wat alles heeft. Perfect als makkelijke doordeweekse maaltijd of als kleurrijke toevoeging aan een etentje. En het beste? Je schuift de bloemkool in de oven en hebt er daarna bijna geen omkijken naar.

INGREDIËNTEN 🛒

300 gram parelcouscous
1 bloemkool
2 eetlepels harissa
1 eetlepel ras el hanout 
160 gram vegetarische kipstukjes @vivera_nl 
1/2 komkommer
100 gram cherrytomaatjes
handje babyspinazie
bosje verse dille
bosje verse koriander
75 gram feta 
40 gram Salade Mix Cranberry
1 eetlepel olijfolie
zout en peper

INSTRUCTIES 👩‍🍳

🌱Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en marineer met 1l olijfolie, de harissa, zout en peper. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de bloemkool op. Bak de bloemkool in 30 minuten goudbruin en zacht.
🌱Giet de parelcouscous af zodra deze zacht is. Snijd ondertussen de komkommer in blokjes en halveer de cherrytomaatjes. Hak de dille en koriander fijn.
🌱Bak de kipstukjes goudbruin in wat olie samen met de Ras el Hanout en zout en peper.
🌱Doe de parelcouscous, komkommer, cherrytomaat, kipstukjes, babyspinazie, verse kruiden en gegrilde bloemkool in een schaal en hussel goed door elkaar. Verkruimel de feta boven de salade en verdeel de salade mix er overheen. Maak eventueel af met nog wat extra olijfolie, zout en peper.

Check mijn website via de link in bio voor het hele recept 💝🙌 Eet smakelijk!! 💚 Sla dit receptje op en volg @groen_fatsoen voor meer vega recepten. 

Servies: @jamescooke.webshop 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #parelcouscous #parelcouscoussalade #saladerecept #bloemkool #harissa #harissacauliflower
Favorietjes van april 🥰 1 - in april ben ik mi Favorietjes van april 🥰

1 - in april ben ik mijn zuurdesem avontuur begonnen, met al heel wat mooie broden waaronder deze met bieslook en cheddar 🧀
2 - nieuwe plantjes in de tuin zetten 
3 - een van de lekkerste kaneelcroissantjes
4 - voor het eerst buiten eten met deze heerlijke bloemkool parelcouscous salade 🥰 
5 - overal genieten van de bijtjes in de bloemen
6 - voor het eerst weer ‘s avonds een wijntje op het terras 
7 - babyeendjes 🥹
8 - genieten tijdens het buiten werken 
9 - 🐱
10 - het kostte me 5 mental breakdowns maar deze passievrucht meringuetaart die ik maakte was niet normaal lekker
11 - volop daslook seizoen 
12 - pizza party aan het water met de liefste vrienden 🥰
DASLOOK BOTER 🧈🌱 Als je nog steeds geen das DASLOOK BOTER 🧈🌱

Als je nog steeds geen daslook hebt geplukt dan is dit je teken om dat wél te doen. Wacht niet te lang want dit zijn de laatste momenten dat je daslook dit jaar nog kan plukken. En gosh wat is dit spul lekker! Ik maakte er zelf een heerlijke daslookboter van, perfect voor dit lekkere weer! 

INGREDIËNTEN
handje vol versgeplukte daslook
150 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
Flaky maldonzout @maldonsalt 
Peper

INSTRUCTIES
🌱 Maak de daslook goed schoon, helemaal als het niet uit eigen tuin komt en je het in een openbare ruimte hebt geplukt
🌱 Doe de roomboter, daslook, peper en zout in een hakmolen en pureer tot de daslook fijn is en de boter een mooie groene kleur heeft gekregen
🌱 Pak de boter in in wat vershoudfolie, je kan het zo een aantal weken bewaren in de koelkast

Ga jij daslook plukken of heb je dit al gedaan? 🔖Vergeet dit receptje niet op te slaan! 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #daslook #daslookboter #wildplukken #wildplukkenineigentuin #boter

Footer

Vegetarische recepten

  • Recepten
  • Pasta
  • Hartige taart
  • Soep
  • Orzo
  • Risotto
  • Couscous

Social media

Blogs

  • Blogs
  • Kamerplanten
  • Duurzaam leven

‎

Groen Fatsoen

  • Over mij
  • Contact
  • Privacy Policy

Copyright © 2025 · Theme by 17th Avenue

We gebruiken cookies om voor een betere user experience te zorgen. Door de website te gebruiken, accepteer je deze cookies. Accepteren