• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Kamerplanten
  • Lifestyle
  • Blogs
  • Contact
  • Mobile Menu Widgets

    Connect

    Search

Groen Fatsoen

Groen Fatsoen

Vegetarische recepten en lifestyle

  • Alle recepten
  • Gerechten
    • Salade
    • Soep
    • Hartige taart
    • Orzo
    • Pasta
    • Risotto
  • Keuken
    • Aziatisch
    • Italiaans
    • Indiaas
    • Mediterraans
    • Mexicaans
    • Midden-Oosters
Home » Vegetarische recepten » Citroen-maanzaadcake

Citroen-maanzaadcake

16 februari 2023

Je ziet citroen-maanzaadcake steeds vaker. De combinatie hier in Nederland is nog niet zo populair is als in andere landen. Toch zijn veel mensen na het een keer te properen erg enthousiast. De frisse en knapperige structuur samen maakt het een gouden combinatie. Als finishing touch garneer je de cake met een laagje citroenglazuur, zo maak het helemaal af. Je zult zien dat de cake binnen een mum van tijd op is. Want deze citroen-maanzaadcake is niet te weerstaan! Benieuwd hoe je deze cake maakt? Je leest het recept hieronder.

Naar recept gaan Recept afdrukken

Combinatie citroen en maanzaad

Wat maakt citroen en maanzaad nou zo’n lekkere combinatie? Ik denk dat het de knapperigheid van de maanzaad, samen met de frisse citroen is. Stop dit samen in een lichte, smeuïge cake. Tja, dat is gewoon niet te weerstaan! Hierbij is het wel belangrijk dat de verhoudingen goed zijn, te veel maanzaad of te veel citroen haalt de cake namelijk uit balans.

Om de cake lekker licht te maken kiezen we voor yoghurt in combinatie met zonnebloemolie. Een cake met zonnebloemolie blijft na het afkoelen namelijk lekker zacht en soepel, terwijl roomboter de cake juist krokant en zwaar maakt.

Waarom biologische citroen gebruiken in citroen-maanzaadcake?

In een citroen-maanzaadcake heb je uiteraard citroenen nodig, duh. Omdat we in dit recept werken met de schil van citroenen, dit geeft een essentiële smaak aan de cake, is het belangrijk om biologische citroenen te gebruiken. Op de schil van niet biologische citroenen zitten vaak nog restjes pesticiden, dat wil je natuurlijk niet in je cake hebben! Kortom: biologische citroenen zijn de key!

Zin in meer gebak? Bekijk ook deze recepten:

  • Bananenbrood met pecannoten en gember
  • Vegan dadeltaart met kokos
citroen maanzaadcake

Citroen-maanzaadcake

Nog geen reviews
Je ziet citroen-maanzaadcake steeds vaker. De combinatie hier in Nederland is nog niet zo populair is als in andere landen. Toch zijn veel mensen na het een keer te properen erg enthousiast. De frisse en knapperige structuur samen maakt het een gouden combinatie.
Recept afdrukken Pin recept
Gang: Bakrecepten
Keuken: Amerikaans
Voorbereidingstijd:10 minuten min
Bereidingstijd:50 minuten min
Totale tijd:1 uur uur
Scherm aanhouden tijdens het koken
Hoeveelheid: 10 plakjes

Ingrediënten

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 100 milliliter zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 1 biologische citroenen rasp en sap
  • 20 gram maanzaad
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • snufje zout
  • 100 gram poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de cakevorm alvast met een laagje bakpapier.
  • Pak twee kommen en meng alle de droge en natte ingrediënten apart door elkaar. Bewaar een eetlepel citroensap voor de glazuurlaag
  • Gebruik een spatel om alle ingrediënten door elkaar te mengen totdat er een mooi, egaal beslag ontstaat. Als alle de droge ingrediënten zijn opgenomen is het goed.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak in 50 á 60 minuten gaar. Bak de cake liever iets te kort dan te lang, de cake gaart vaak nog na. Bak je de cake te lang, dan is de kans groot dat deze droog wordt.
  • Laat de cake vervolgens afkoelen. Meng poedersuiker met 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels water voor de glazuurlaag. Te dik? Voeg wat extra water toe. Te dun? Voeg dan juist wat extra poedersuiker toe. Giet het glazuur over de afgekoelde cake, decoreer eventueel met nog wat extra maanzaad. Laat het geheel uitharden en klaar!

Notities

  • Verpak in aluminiumfolie, dan kun je de cake wel 5 dagen buiten de koelkast bewaren.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @groen_fatsoen of tag #groenfatsoen!

Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor citroen-maanzaadcake? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere bakrecepten van Groen Fatsoen. 

· In: Taart en gebak, Vegetarische recepten

Over Groen Fatsoen

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Dit vind je vast ook leuk

bosbessen cakeBosbessen cake met citroen en yoghurt
bananenbrood met gemberBananenbrood met gember en pecannoten
pindakaas granolaKnapperige pindakaas granola met banaan

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Next Post >

Plaattaart met groene groenten en pesto

Primaire Sidebar

Ontmoet Isabelle

Ontmoet Isabelle
hi!

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Lees meer

zoeken

Ad

Connect

Featured Posts

Biologisch rozenwater

Review: Biologisch rozenwater van InaEssentials

orzo recepten

7x vegetarische orzo recepten

bijzondere philodendron gloriosum

Op zoek naar bijzondere Philodendron soorten? Dit is mijn top 10!

Volg mij op Instagram

PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONING PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONINGTOMATEN 🍠🥗

Een heerlijk recept dat barst van de kleur en smaak: parelcouscous salade met zoete aardappel, feta en gepofte honingtomaten. Deze salade is perfect voor een lichte lunch of een bijgerecht dat indruk maakt.

🛒INGREDIËNTEN 
200 gram parelcouscous
1/2 blok feta
50 gram granaatappelpitjes
250 gram gekookte rode biet
1 grote zoete aardappel
1/2 citroen
180 gram honingtomaten @looyekwekers 
1/2 komkommer
2 takjes munt
1 theelepel za’atar
2 eetlepels extra vierge olijfolie
handje ongebrande amandelen
handje pompoenpitten
1 theelepel balsamico azijn
1 handje rucola
1 stengel bosui
zout en peper

Check mijn website via de link in bio voor het recept 💝🙌 Smakelijk!!

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #parelcouscous #couscoussalade
Wie mij goed kent weet dat ik DOL ben op de Italia Wie mij goed kent weet dat ik DOL ben op de Italiaanse keuken. 🍝 Het liefst eet ik het elke dag. Steevast staan er daarom ook wel 2 tot 3 pasta recepten op ons weekmenu. Mijn website is ondertussen goed gevuld met de nodige pasta receptjes, daarom licht ik vandaag 7 favorietjes uit ☺️

Sommige staan binnen 20 minuten op tafel, andere zijn wat uitgebreider en daardoor perfect voor in het weekend. Van romige klassiekers zoals pasta pesto tot frisse lentepasta’s—allemaal zonder vlees, maar boordevol smaak. Swipe naar rechts of check de link in bio x

#liefdevoorkoken #kookblog #vegetarisch #lekkereten #kokenopgevoel #koken #recepten #vegetarischerecepten #receptenblog #foodblogger #foodbloggersofinstagram #receptenblog
FETADIP MET GEPOFTE DRUIVEN 🌱🍇 Deze fetadip FETADIP MET GEPOFTE DRUIVEN 🌱🍇

Deze fetadip met gepofte druiven is romig, hartig én verrassend zoet tegelijk. Heerlijk als borrelhap met dit lekkere zonnige weer ☀️

INGREDIËNTEN
250 gram feta
250 gram rode druiven
bosje verse dille
15 gram pijnboompitten
1 eetlepel extra vierge olijfolie
zout en peper

Swipe naar rechts om te zien hoe je dit receptje maakt of check  mijn website via de link in bio 💝

#fetadiprecipe #fetadip #borrelhapjes #receptenblog #borrelplank #borrelen
HARISSA BLOEMKOOL PARELCOUSCOUS SALADE 🌶️🥗 HARISSA BLOEMKOOL PARELCOUSCOUS SALADE 🌶️🥗

Een beetje pit, een beetje zoet en een frisse bite. Deze parelcouscous salade met harissa bloemkool is zo’n gerecht wat alles heeft. Perfect als makkelijke doordeweekse maaltijd of als kleurrijke toevoeging aan een etentje. En het beste? Je schuift de bloemkool in de oven en hebt er daarna bijna geen omkijken naar.

INGREDIËNTEN 🛒

300 gram parelcouscous
1 bloemkool
2 eetlepels harissa
1 eetlepel ras el hanout 
160 gram vegetarische kipstukjes @vivera_nl 
1/2 komkommer
100 gram cherrytomaatjes
handje babyspinazie
bosje verse dille
bosje verse koriander
75 gram feta 
40 gram Salade Mix Cranberry
1 eetlepel olijfolie
zout en peper

INSTRUCTIES 👩‍🍳

🌱Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en marineer met 1l olijfolie, de harissa, zout en peper. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de bloemkool op. Bak de bloemkool in 30 minuten goudbruin en zacht.
🌱Giet de parelcouscous af zodra deze zacht is. Snijd ondertussen de komkommer in blokjes en halveer de cherrytomaatjes. Hak de dille en koriander fijn.
🌱Bak de kipstukjes goudbruin in wat olie samen met de Ras el Hanout en zout en peper.
🌱Doe de parelcouscous, komkommer, cherrytomaat, kipstukjes, babyspinazie, verse kruiden en gegrilde bloemkool in een schaal en hussel goed door elkaar. Verkruimel de feta boven de salade en verdeel de salade mix er overheen. Maak eventueel af met nog wat extra olijfolie, zout en peper.

Check mijn website via de link in bio voor het hele recept 💝🙌 Eet smakelijk!! 💚 Sla dit receptje op en volg @groen_fatsoen voor meer vega recepten. 

Servies: @jamescooke.webshop 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #parelcouscous #parelcouscoussalade #saladerecept #bloemkool #harissa #harissacauliflower
Favorietjes van april 🥰 1 - in april ben ik mi Favorietjes van april 🥰

1 - in april ben ik mijn zuurdesem avontuur begonnen, met al heel wat mooie broden waaronder deze met bieslook en cheddar 🧀
2 - nieuwe plantjes in de tuin zetten 
3 - een van de lekkerste kaneelcroissantjes
4 - voor het eerst buiten eten met deze heerlijke bloemkool parelcouscous salade 🥰 
5 - overal genieten van de bijtjes in de bloemen
6 - voor het eerst weer ‘s avonds een wijntje op het terras 
7 - babyeendjes 🥹
8 - genieten tijdens het buiten werken 
9 - 🐱
10 - het kostte me 5 mental breakdowns maar deze passievrucht meringuetaart die ik maakte was niet normaal lekker
11 - volop daslook seizoen 
12 - pizza party aan het water met de liefste vrienden 🥰
DASLOOK BOTER 🧈🌱 Als je nog steeds geen das DASLOOK BOTER 🧈🌱

Als je nog steeds geen daslook hebt geplukt dan is dit je teken om dat wél te doen. Wacht niet te lang want dit zijn de laatste momenten dat je daslook dit jaar nog kan plukken. En gosh wat is dit spul lekker! Ik maakte er zelf een heerlijke daslookboter van, perfect voor dit lekkere weer! 

INGREDIËNTEN
handje vol versgeplukte daslook
150 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
Flaky maldonzout @maldonsalt 
Peper

INSTRUCTIES
🌱 Maak de daslook goed schoon, helemaal als het niet uit eigen tuin komt en je het in een openbare ruimte hebt geplukt
🌱 Doe de roomboter, daslook, peper en zout in een hakmolen en pureer tot de daslook fijn is en de boter een mooie groene kleur heeft gekregen
🌱 Pak de boter in in wat vershoudfolie, je kan het zo een aantal weken bewaren in de koelkast

Ga jij daslook plukken of heb je dit al gedaan? 🔖Vergeet dit receptje niet op te slaan! 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #daslook #daslookboter #wildplukken #wildplukkenineigentuin #boter

Footer

Vegetarische recepten

  • Recepten
  • Pasta
  • Hartige taart
  • Soep
  • Orzo
  • Risotto
  • Couscous

Social media

Blogs

  • Blogs
  • Kamerplanten
  • Duurzaam leven

‎

Groen Fatsoen

  • Over mij
  • Contact
  • Privacy Policy

Copyright © 2025 · Theme by 17th Avenue

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required
We gebruiken cookies om voor een betere user experience te zorgen. Door de website te gebruiken, accepteer je deze cookies. Accepteren