![](https://groen-fatsoen.nl/wp-content/uploads/2024/07/E56959F1-396F-4D5A-AD21-4D1B594E7D96-683x1024.jpg)
Je ziet citroen-maanzaadcake steeds vaker. De combinatie hier in Nederland is nog niet zo populair is als in andere landen. Toch zijn veel mensen na het een keer te properen erg enthousiast. De frisse en knapperige structuur samen maakt het een gouden combinatie. Als finishing touch garneer je de cake met een laagje citroenglazuur, zo maak het helemaal af. Je zult zien dat de cake binnen een mum van tijd op is. Want deze citroen-maanzaadcake is niet te weerstaan! Benieuwd hoe je deze cake maakt? Je leest het recept hieronder.
Combinatie citroen en maanzaad
Wat maakt citroen en maanzaad nou zo’n lekkere combinatie? Ik denk dat het de knapperigheid van de maanzaad, samen met de frisse citroen is. Stop dit samen in een lichte, smeuïge cake. Tja, dat is gewoon niet te weerstaan! Hierbij is het wel belangrijk dat de verhoudingen goed zijn, te veel maanzaad of te veel citroen haalt de cake namelijk uit balans.
Om de cake lekker licht te maken kiezen we voor yoghurt in combinatie met zonnebloemolie. Een cake met zonnebloemolie blijft na het afkoelen namelijk lekker zacht en soepel, terwijl roomboter de cake juist krokant en zwaar maakt.
![](https://groen-fatsoen.nl/wp-content/uploads/2024/07/ADA790DD-280C-4367-9A26-D402D06F28BE-1-1-683x1024.jpg)
Waarom biologische citroen gebruiken in citroen-maanzaadcake?
In een citroen-maanzaadcake heb je uiteraard citroenen nodig, duh. Omdat we in dit recept werken met de schil van citroenen, dit geeft een essentiële smaak aan de cake, is het belangrijk om biologische citroenen te gebruiken. Op de schil van niet biologische citroenen zitten vaak nog restjes pesticiden, dat wil je natuurlijk niet in je cake hebben! Kortom: biologische citroenen zijn de key!
Zin in meer gebak? Bekijk ook deze recepten:
![citroen-maanzaadcake](https://groen-fatsoen.nl/wp-content/uploads/2023/02/citroen-maanzaadcake-300x300.jpg)
Citroen-maanzaadcake
Ingrediënten
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 150 gram Griekse yoghurt
- 200 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 100 milliliter zonnebloemolie
- 3 eieren
- 1 biologische citroenen rasp en sap
- 20 gram maanzaad
- 1 theelepel vanillesuiker
- snufje zout
- 100 gram poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de cakevorm alvast met een laagje bakpapier.
- Pak twee kommen en meng alle de droge en natte ingrediënten apart door elkaar. Bewaar een eetlepel citroensap voor de glazuurlaag
- Gebruik een spatel om alle ingrediënten door elkaar te mengen totdat er een mooi, egaal beslag ontstaat. Als alle de droge ingrediënten zijn opgenomen is het goed.
- Giet het beslag in de cakevorm en bak in 50 á 60 minuten gaar. Bak de cake liever iets te kort dan te lang, de cake gaart vaak nog na. Bak je de cake te lang, dan is de kans groot dat deze droog wordt.
- Laat de cake vervolgens afkoelen. Meng poedersuiker met 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels water voor de glazuurlaag. Te dik? Voeg wat extra water toe. Te dun? Voeg dan juist wat extra poedersuiker toe. Giet het glazuur over de afgekoelde cake, decoreer eventueel met nog wat extra maanzaad. Laat het geheel uitharden en klaar!
Notities
- Verpak in aluminiumfolie, dan kun je de cake wel 5 dagen buiten de koelkast bewaren.
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor citroen-maanzaadcake? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere bakrecepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie