Voor deze gekarameliseerde balsamico uien pasta heb je wat tijd nodig, maar het resultaat mag er zijn! Door de uien namelijk te karameliseren komt er een heerlijke smaak omhoog. De saus wordt lekker zoet, hartig en kleverig. Echt een perfecte combinatie. Heb je deze pasta eens gemaakt? Dan blijft het vast niet bij die ene keer.
Hoe karameliseer je uien?
Het karameliseren van uien is een kooktechniek die de natuurlijke suikers in de ui benut om een diepe, zoete smaak te creëren. Het proces van karameliseren zorgt ervoor dat de suikers in de ui langzaam karameliseren en bruin worden, waardoor een heerlijke smaak en textuur ontstaat.
Om uien te karameliseren, snijd je ze in dunne plakjes en bak je ze op middelhoog vuur in een mengsel van boter en olie. Voeg een snufje zout toe om het vrijkomen van vocht te bevorderen en de uien te helpen karameliseren. Zorg ervoor dat je de uien regelmatig roert en niet te veel tegelijkertijd in de pan doet, anders zullen ze stomen in plaats van karameliseren.
Welke uien zijn geschikt om te karameliseren?
Het karameliseren van uien kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de hoeveelheid en het type ui dat je gebruikt. Sommige uien, zoals de zoete ui, karameliseren sneller dan anderen. Het kan wel tot 45 minuten duren voordat uien goed gekarameliseerd zijn. Hoewel alle soorten uien dus gekarameliseerd kunnen worden, zijn sommige soorten uien beter geschikt voor dit proces dan andere. Over het algemeen geldt dat uien met een hoger suikergehalte beter karameliseren dan uien met minder suiker.
Zoete uien karameliseren snel vanwege hun hoge suikergehalte en lage zwavelgehalte. Dit betekent dat ze minder scherp zijn dan andere uiensoorten en een zoete, milde smaak hebben wanneer ze worden gekarameliseerd. Rode uien en gele uien zijn ook geschikt om te karameliseren, maar hebben van nature iets minder suiker dan zoete uien. Daardoor heb je misschien iets meer tijd nodig. In dit recept gebruik ik gewone, gele uien. Maar je kan natuurlijk ook zoete uien gebruiken om het kookproces iets te versnellen.
Zoete en hartige gekarameliseerde uien pasta
Daarnaast voeg ik miso toe aan de gekarameliseerde uien, dit is een Japanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken. De smaak van miso is een typische umami smaakt, deze smaak kun je met hartig vergelijken. In combinatie met de zoete ui is dit echt een perfecte match voor je pastasaus.
Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:
- Bulgursalade met geroosterde wintergroenten, tempeh en feta
- Tomatenquiche met gekarameliseerde ui, feta en rozemarijn
Gekarameliseerde uien pasta
Ingrediënten
- 250 gram spaghetti
- 3 gele uien middelgroot
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels roomboter
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel balsamico cremaceto
- 250 ml slagroom
- 1 theelepel kappertjes
- 5 zongedroogde tomaten
- 1 theelepel miso
- verse peterselie
- zout en peper
- chilivlokken
- tijm gedroogd
- Parmezaanse kaas
Instructies
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot het al dente is. Bewaar een kopje van het kookwater en giet de pasta af.
- Verhit in een grote pan de olijfolie en boter op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten. Voeg de uien toe en breng op smaak met zout en peper. Bak de uien in ongeveer 15 á30 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.
- Voeg de balsamicoazijn en -cremaceta, bruine suiker en miso toe aan de pan en roer goed door. Laat de uien nog 5 minuten bakken tot ze mooi gekarameliseerd zijn en de saus iets is ingedikt.
- Snijd de zongedroogde tomaten en kappertjes fijn en voeg toe bij de saus.
- Voeg de room toe aan de pan, roer tot de saus goed door tot alles gemengd is. Snijd een flinke bos verse peterselie fijn en voeg toe bij de saus samen met zout, peper, tijm en chilivlokken naar smaak.
- Voeg de gekookte pasta toe en meng tot alles goed bedekt is. Voeg indien nodig wat van het bewaarde kookwater toe om de saus iets te verdunnen. Verdeel de pasta over de borden en garneer met parmezaanse kaas.
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor balsamico gekarameliseerde uien pasta? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie