• Over mij
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Kamerplanten
  • Recepten
    • Recepten per gerecht
    • Recepten per keuken
  • Lifestyle
  • Alle blogs
  • Contact
  • Over mij
  • Mobile Menu Widgets

    Connect

    Search

Groen Fatsoen

Groen Fatsoen

Vegetarische recepten, kamerplanten en lifestyle

  • Home
  • Kamerplanten
    • Verzorging
    • Tips en inspiratie
    • Plagen en problemen
  • Lifestyle
  • Alle recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Taart en gebak
  • Gerechten
    • Hartige taart
    • Orzo
    • Pasta
    • Salade
    • Soep
  • Keuken
    • Aziatisch
    • Italiaans
    • Indiaas
    • Mediterraans
    • Mexicaans
    • Midden-Oosters
Home » Balsamico gekarameliseerde uien pasta

Balsamico gekarameliseerde uien pasta

9 april 2023

balsamico gekarameliseerde uien pasta

Voor deze gekarameliseerde balsamico uien pasta heb je wat tijd nodig, maar het resultaat mag er zijn! Door de uien namelijk te karameliseren komt er een heerlijke smaak omhoog. De saus wordt lekker zoet, hartig en kleverig. Echt een perfecte combinatie. Heb je deze pasta eens gemaakt? Dan blijft het vast niet bij die ene keer.

Naar recept gaan Recept afdrukken

Hoe karameliseer je uien?

Het karameliseren van uien is een kooktechniek die de natuurlijke suikers in de ui benut om een diepe, zoete smaak te creëren. Het proces van karameliseren zorgt ervoor dat de suikers in de ui langzaam karameliseren en bruin worden, waardoor een heerlijke smaak en textuur ontstaat.

Om uien te karameliseren, snijd je ze in dunne plakjes en bak je ze op middelhoog vuur in een mengsel van boter en olie. Voeg een snufje zout toe om het vrijkomen van vocht te bevorderen en de uien te helpen karameliseren. Zorg ervoor dat je de uien regelmatig roert en niet te veel tegelijkertijd in de pan doet, anders zullen ze stomen in plaats van karameliseren.

Welke uien zijn geschikt om te karameliseren?

Het karameliseren van uien kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de hoeveelheid en het type ui dat je gebruikt. Sommige uien, zoals de zoete ui, karameliseren sneller dan anderen. Het kan wel tot 45 minuten duren voordat uien goed gekarameliseerd zijn. Hoewel alle soorten uien dus gekarameliseerd kunnen worden, zijn sommige soorten uien beter geschikt voor dit proces dan andere. Over het algemeen geldt dat uien met een hoger suikergehalte beter karameliseren dan uien met minder suiker.

Zoete uien karameliseren snel vanwege hun hoge suikergehalte en lage zwavelgehalte. Dit betekent dat ze minder scherp zijn dan andere uiensoorten en een zoete, milde smaak hebben wanneer ze worden gekarameliseerd. Rode uien en gele uien zijn ook geschikt om te karameliseren, maar hebben van nature iets minder suiker dan zoete uien. Daardoor heb je misschien iets meer tijd nodig. In dit recept gebruik ik gewone, gele uien. Maar je kan natuurlijk ook zoete uien gebruiken om het kookproces iets te versnellen.

Zoete en hartige gekarameliseerde uien pasta

Daarnaast voeg ik miso toe aan de gekarameliseerde uien, dit is een Japanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken. De smaak van miso is een typische umami smaakt, deze smaak kun je met hartig vergelijken. In combinatie met de zoete ui is dit echt een perfecte match voor je pastasaus.

Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:

  • Bulgursalade met geroosterde wintergroenten, tempeh en feta
  • Tomatenquiche met gekarameliseerde ui, feta en rozemarijn
balsamico gekarameliseerde uien saus

Gekarameliseerde uien pasta

No ratings yet
Voor deze gekarameliseerde balsamico uien pasta heb je wat tijd nodig, maar het resultaat mag er zijn! Door de uien namelijk te karameliseren komt er een heerlijke smaak omhoog. De saus wordt lekker zoet, hartig en kleverig.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd:10 minuten min
Bereidingstijd:45 minuten min
Totale tijd:55 minuten min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 2
Voorkom dat je scherm uit gaat

Ingrediënten
 

  • 250 gram spaghetti
  • 3 gele uien middelgroot
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel balsamico cremaceto
  • 250 ml slagroom
  • 1 theelepel kappertjes
  • 5 zongedroogde tomaten
  • 1 theelepel miso
  • verse peterselie
  • zout en peper
  • chilivlokken
  • tijm gedroogd
  • Parmezaanse kaas

Instructies

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot het al dente is. Bewaar een kopje van het kookwater en giet de pasta af.
  • Verhit in een grote pan de olijfolie en boter op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten. Voeg de uien toe en breng op smaak met zout en peper. Bak de uien in ongeveer 15 á30 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.
  • Voeg de balsamicoazijn en -cremaceta, bruine suiker en miso toe aan de pan en roer goed door. Laat de uien nog 5 minuten bakken tot ze mooi gekarameliseerd zijn en de saus iets is ingedikt.
  • Snijd de zongedroogde tomaten en kappertjes fijn en voeg toe bij de saus.
  • Voeg de room toe aan de pan, roer tot de saus goed door tot alles gemengd is. Snijd een flinke bos verse peterselie fijn en voeg toe bij de saus samen met zout, peper, tijm en chilivlokken naar smaak.
  • Voeg de gekookte pasta toe en meng tot alles goed bedekt is. Voeg indien nodig wat van het bewaarde kookwater toe om de saus iets te verdunnen. Verdeel de pasta over de borden en garneer met parmezaanse kaas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @groen_fatsoen of tag #groenfatsoen!

Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor balsamico gekarameliseerde uien pasta? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere recepten van Groen Fatsoen. 

· In: Avondeten, Vegetarische recepten · Tagged: Pasta

Over Groen Fatsoen

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Dit vind je vast ook leuk

groene risottoGroene risotto met spinazie, prei en burrata
gnocchi pestoKrokante gnocchi met pesto en tomaat
Pasta met courgettepesto en krokante oesterzwam

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next Post >

Deze kamerplanten zijn giftig voor katten

Primaire Sidebar

Ontmoet Isabelle

Ontmoet Isabelle
hi!

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Lees meer

zoeken

Ad

Connect

Featured Posts

tomatensoep met gepofte knoflook

Gegrilde paprika-tomatensoep met gepofte knoflook

tuin groen maken

Je huis en tuin groener maken: hoe pak je dit aan?

vegetarische caesar salade

Vegetarische Caesar salade met krokante kip

Follow Along

@groen_fatsoen

BOUW SAMEN MET MIJ EEN IKEA GREENHOUSE CABINET TER BOUW SAMEN MET MIJ EEN IKEA GREENHOUSE CABINET TERRARIUM pt. 4🌱🦎🌟 Tijd voor het leukste deel: de planten kunnen erin 💗 Yay eindelijk is het af, wil je ook aan de slag? Je leest het stappenplan rustig na op mijn blog. Nu, ongeveer een maand later, ziet het terrarium er al weer zo anders uit. Hebben jullie zin om binnenkort een update te zien? Let me know ☀️

#urbanjungle #plantjes # #plantsplantsplants #plantfluencer #plantlove #plantmom #planteninhuis #houseplantclub #plantsprovidesmiling #plantsmakepeoplehappy #kamerplantenliefde #kamerplantenverzorgen #kamerplanten #houseplantcollector #rareplantsofinstagram #bohostyle #bohointeriors #bohemianliving #bohemianhome #plantinspiration #plantinspo #plantdecor #plantdecoration #ikeagreenhousecabinet #ikeagreenhouseclub #ikeagreenhouse #greenhouselife #terrarium #diyhomedecorating
GROENE RISOTTO MET BURRATA 💚 Oeff zo lekker di GROENE RISOTTO MET BURRATA 💚

Oeff zo lekker dit receptje en vol met groenten. Benieuwd hoe je dit recept maakt? Je leest het recept nog uitgebreid na in mijn feed of op mijn blog, link in bio 💚 Sla dit receptje op voor later en volg @groen_fatsoen voor meer receptjes.

#koken #recept #veggiepower #vegetarisch #vegetarischkoken #vegetarischrecept #healthy #healthyfoodblogger #foodblogger #foodphotography #bloggerlifestyle #gezondkoken #gezondeten  #groentenindehoofdrol #kookblog #receptenblog #gezonderecepten #vegetarischerecepten #watetenwevandaag #gezondleven #gezondgenieten #italiaanskoken #risottolover #risottorecept #italiaansekeuken #kokenmetgroenten #groenterecepten
KROKANTE GNOCCHI MET PESTO EN TOMAAT 🍅 (🔖sl KROKANTE GNOCCHI MET PESTO EN TOMAAT 🍅

(🔖sla deze post op voor later)

INGREDIËNTEN 🛒
400 gram gnocchi (vers)
1 ui
1 aubergine
3 teentjes knoflook
200 gram cherryomaten
100 gram zongedroogde tomaatjes
400 gram spinazie (vers)
100 gram groene pesto (vers)
1/2 citroen
2 takjes basilicum (vers)
1 theelepel chilivlokken
Peper en zout
Parmezaanse kaas

INSTRUCTIES 👩‍🍳
🌱Pel en snipper de ui. Snijd de aubergine in kleine blokjes. Fruit de groenten aan in olijfolie totdat de aubergine zacht is.
🌱Bak in een losse pan de gnocchi in een laagje olie totdat deze een goudbruin randje krijgt.
🌱Halveer de cherrytomaten en snijd de zongedroogde tomaten fijn. Voeg toe bij de groenten samen met de spinazie. Wanneer de spinazie is gesloken schep je de verse pesto er doorheen.
🌱Voeg de sap en rasp van een halve citroen toe aan de saus. Snijd de basilicum en roer door de saus. Zet een deksel op de pan en laat het 5 minuten zachtjes garen. Breng op smaak chilivlokken, peper en zout.
🌱Schep de krokante gnocchi door de saus en dien op. Garneer met extra verse basilicum en parmezaanse kaas. 

Je leest het recept nog uitgebreid na op mijn blog, link in bio 💚 Sla dit receptje op voor later en volg @groen_fatsoen voor meer receptjes.

#koken #recept #veggiepower #vegetarisch #vegetarischkoken #vegetarischrecept #healthy #healthyfoodblogger #foodblogger #foodphotography #bloggerlifestyle #gezondkoken #gezondeten  #groentenindehoofdrol #kookblog #receptenblog #gezonderecepten #vegetarischerecepten #watetenwevandaag #gezondleven #gezondgenieten #italiaanskoken #groente #gnocchi #pestogenovese
GROENE RISOTTO MET BURRATA 🌱 (🔖 sla deze po GROENE RISOTTO MET BURRATA 🌱

(🔖 sla deze post op voor later)

INGREDIËNTEN 🛒
300 gram risottorijst
1 prei
4 teentjes knoflook
150 gram sperziebonen
250 gram spinazie
250 milliliter droge witte wijn
1 liter water
1 citroen
1 burrata
100 gram parmezaanse kaas
1 eetlepel chilivlokken
1 theelepel oregano
2 takjes verse peterselie
2 eetlepels groene pesto
zout en peper

INSTRUCTIES 👩‍🍳
🌱Maak 1 liter bouillon in een pan. Snijd de prei en knoflook. Halveer de sperziebonen en snijd door de helft.
🌱Blancheer de spinazie en het groene gedeelte van de prei in de bouillon. Giet af boven een andere pan met een zeef zodat je de bouillon overhoudt. Pureer de geblancheerde groenten met 1/4 van de bouillon.
🌱Kook de sperziebonen in een pan met ruim water.
🌱Verhit een beetje olie in de pan en bak hierin de knoflook met het witte gedeelte van de prei. Voeg de chilivlokken, oregano en zout en peper toe.
🌱Bak de risottorijst kort mee totdat deze glazig ziet. Blus af met witte wijn. Voeg telkens een soeplepel bouillon toe totdat de risotto zacht is. Roer de groene pesto, spinaziesaus en gekookte sperziebonen door de risotto heen.
🌱Hak de verse peterselie en rasp de schil van de citroen. Voeg samen met het sap van een halve citroen toe aan de pan. Rasp de parmezaanse kaas en voeg de helft toe aan de risotto. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
🌱Dien de risotto op. Verdeel de burrata over de borden en de rest van de parmezaanse kaas. 

Je leest het recept nog uitgebreid na op mijn blog, link in bio 💚 Sla dit receptje op voor later en volg @groen_fatsoen voor meer receptjes.

#koken #recept #veggiepower #vegetarisch #vegetarischkoken #vegetarischrecept #healthy #healthyfoodblogger #foodblogger #foodphotography #bloggerlifestyle #gezondkoken #gezondeten  #groentenindehoofdrol #kookblog #receptenblog #gezonderecepten #vegetarischerecepten #watetenwevandaag #gezondleven #gezondgenieten #italiaanskoken #burrata #risotto #groenegroenten #groenekookacademie #groente
CAPONATA PARELCOUSCOUS MET BURRATA ☀️ Bizar l CAPONATA PARELCOUSCOUS MET BURRATA ☀️

Bizar lekker met deze temperaturen. Je leest het recept nog uitgebreid na in mijn feed of op mijn blog, link in bio 💚 Sla dit receptje op voor later en volg @groen_fatsoen voor meer receptjes.

#koken #recept #veggiepower #vegetarisch #vegetarischkoken #vegetarischrecept #healthy #healthyfoodblogger #foodblogger #foodphotography #bloggerlifestyle #gezondkoken #gezondeten  #groentenindehoofdrol #kookblog #receptenblog #gezonderecepten #vegetarischerecepten #watetenwevandaag #gezondleven #gezondgenieten #italiaanskoken #parelcouscous
BOUW SAMEN MET MIJ EEN IKEA GREENHOUSE CABINET TER BOUW SAMEN MET MIJ EEN IKEA GREENHOUSE CABINET TERRARIUM pt. 3🌱🦎🌟 In deze derde aflevering laat ik zien hoe je jouw ikea kast moet afwerken met mos en kokosvezels. Zo krijgt het terrarium echt zijn vorm 💗 Ik gebruik hiervoor de producten van Sybotanica, deze zijn duurzaam geteeld en van hoge kwaliteit. Precies wat je wilt in een terrarium! Wil je jouw plantbenodigdheden ook shoppen bij Sybotanica? Gebruik mijn kortingscode ISABELLE10 voor 10% korting op het hele assortiment

#urbanjungle #plantjes # #plantsplantsplants #plantfluencer #plantlove #plantmom #planteninhuis #houseplantclub #plantsprovidesmiling #plantsmakepeoplehappy #kamerplantenliefde #kamerplantenverzorgen #kamerplanten #houseplantcollector #rareplantsofinstagram #bohostyle #bohointeriors #bohemianliving #bohemianhome #plantinspiration #plantinspo #plantdecor #plantdecoration #ikeagreenhousecabinet #ikeagreenhouseclub #ikeagreenhouse #greenhouselife #terrarium #diyhomedecorating

Footer

On the Blog

  • Kamerplanten
  • Lifestyle
  • Recepten
  • Blog

Info

  • Over mij
  • Contact
  • Privacy Policy

Copyright © 2023 · Theme by 17th Avenue