Bloemkoolsoep met gepofte knoflook is een verrukkelijk gerecht dat de zachte en milde smaak van bloemkool combineert met de rijke, zoete smaak van gepofte knoflook. Deze soep is niet alleen een gezonde keuze, maar ook een feest om te eten. De toevoeging van gepofte knoflook geeft een diepe, nootachtige smaak, waardoor het een ideaal gerecht is voor op koude dagen.
Bloemkoolsoep: heerlijk in de herfst en winter
De basis van deze heerlijke soep is natuurlijk bloemkool, een groente die rijk is aan voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine K, en vezels. Bloemkool leent zich uitstekend voor soepen vanwege zijn neutrale smaak en de mogelijkheid om andere smaken te absorberen. Het roosteren van de bloemkool voordat deze wordt verwerkt in de soep brengt een diepere smaak naar voren en geeft de soep een subtiele nootachtige ondertoon. De toevoeging van pastinaak zorgt voor een extra romige textuur.
Gepofte knoflook: de smaakmaker voor deze soep
Wat deze bloemkoolsoep echt onderscheidt, is de gepofte knoflook. Door een hele knoflookbol in de oven te poffen, ontstaat een zijdezachte, bijna zoete knoflooksmaak die de soep verrijkt. Gepofte knoflook voegt een subtiele smaak toe zonder de scherpte die rauwe knoflook kan hebben. Serveer de bloemkoolsoep met verse peterselie en een scheutje extra vierge olijfolie voor extra smaak.
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Ik heb nog veel meer lekkere soep recepten!
Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:
Bloemkoolsoep met gepofte knoflook
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 1 bol knoflook
- 1 ui
- 1 pastinaak
- 1 liter water
- 100 milliliter slagroom
- 2 blokjes groentebouillon
- peper en zout
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 3 takjes verse peterselie
- extra vierge olijfolie
Instructies
- Warm de oven voor op 220 graden. Snijd roosjes van de bloemkool. Snijd een ui in grove stukken, schil de pastinaak en snijd ook in grove stukken. Leg samen met de bloemkool in een ovenschaal en besprenkel met zout, peper, tijm en olijfolie.
- Snijd de bovenkant van een hele bol knoflook eraf, besprenkel met olijfolie, zout en peper. Pak de bol in met aluminiumfolie en leg in de ovenschaal. Bak voor ongeveer 30 minuten in de oven totdat de bloemkool zacht is.
- Leg wat bloemkoolroosjes apart. Doe de rest van de groenten in pan samen met het water, slagroom en bouillonblokje. Pers de knoflook een voor een uit z'n schil en voeg toe aan de soep. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Snijd verse peterselie fijn en roer door de soep.
- Dien de soep op in een kom. Garneer met wat extra peterselie, extra vierge olijfolie, de bloemkoolroosjes en wat zwarte peper.
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor bloemkoolsoep met gepofte knoflook? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie