• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Kamerplanten
  • Lifestyle
  • Blogs
  • Contact
  • Mobile Menu Widgets

    Connect

    Search

Groen Fatsoen

Groen Fatsoen

Vegetarische recepten en lifestyle

  • Alle recepten
  • Gerechten
    • Salade
    • Soep
    • Hartige taart
    • Orzo
    • Pasta
    • Risotto
  • Keuken
    • Aziatisch
    • Italiaans
    • Indiaas
    • Mediterraans
    • Mexicaans
    • Midden-Oosters
Home » Vegetarische recepten » Pasta met ricotta, spinazie en cherrytomaat

Pasta met ricotta, spinazie en cherrytomaat

29 mei 2023

Romige pasta met zachte ricotta en spinazie is zo’n gerecht dat altijd werkt. Of het nu maandagavond is of je een restje spinazie hebt liggen: dit recept is snel klaar, verrassend licht en toch lekker vullend. Ik maak het graag als ik weinig tijd heb, maar toch iets vers en voedzaams wil eten. Geen gedoe met moeilijke ingrediënten, gewoon een handvol verse producten die samen een heerlijke en klassieke pasta vormen.

Naar recept gaan Recept afdrukken

Het fijne aan dit recept? Ook kinderen vinden dit meestal lekker, en je hebt de basis vaak al in huis. Met wat citroen of Parmezaanse kaas erbij geef je het gerecht net dat beetje extra.

Een doordeweekse favoriet: pasta met ricotta en spinazie

De combinatie van romige ricotta en verse spinazie zorgt voor een zachte saus die goed bindt aan de pasta. Ricotta is van zichzelf mild, maar met een kneepje citroensap, nootmuskaat of knoflook geef je het makkelijk meer karakter. Spinazie brengt niet alleen kleur en smaak, maar zit ook vol goede voedingsstoffen.

Gebruik bij voorkeur wat van het pastawater om de saus lekker smeuïg te maken — dat helpt alles mooi samenkomen. De combinatie van tomaat, ricotta en spinazie is een klassieker in de Italiaanse keuken. Je krijgt een heerlijk romige en rijke tomatensaus waar iedereen van smult, ook moeilijke eters.

Makkelijke vegetarische pasta met spinazie recept

Dit gerecht is een mooie basis voor wie vaker vegetarisch wil eten. Spinazie is rijk aan ijzer, vezels en antioxidanten, en ricotta bevat calcium en eiwitten. Een voedzame maaltijd dus, zonder vlees. Serveer met een frisse salade of wat extra groenten voor een complete avondmaaltijd.

Variaties op pasta met ricotta

  • Pittiger maken? Voeg een snuf chilivlokken toe of een lepel groene pesto.
  • Alternatief: Gebruik mascarpone als je niet van de textuur van ricotta houdt.
  • Restjes over? Bewaar afgedekt in de koelkast en warm op met een klein scheutje water of extra ricotta.

Zin in meer? Bekijk ook deze pasta recepten:

  • Balsamico gekarameliseerde uien pasta
  • Pasta met pistachepesto en burrata
pasta met ricotta

Pasta met ricotta, spinazie en tomaat

Nog geen reviews
De combinatie van tomaat, ricotta en spinazie is een klassieker in de Italiaanse keuken. Je krijgt een heerlijk romige en rijke tomatensaus waar iedereen van smult, ook moeilijke eters.
Recept afdrukken Pin recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd:10 minuten min
Bereidingstijd:20 minuten min
Totale tijd:30 minuten min
Scherm aanhouden tijdens het koken
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti
  • 400 gram verse spinazie
  • 250 gram ricotta
  • 250 gram cherrytomaten
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 15 gram verse basilicum
  • 1 citroen (biologisch)
  • Parmezaanse kaas
  • Pijnboompitjes
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd de ui, chilipeper en teentjes knoflook fijn. Verwarm een pan met een scheutje olijfolie. Bak de ui glazig en voeg daarna de knoflook en chilipeper naar smaak toe. Voeg de hele cherrytomaatjes toe samen met zout en peper. Bak totdat het velletje begint los te raken loslaat. Plet de tomaten met de bolle kant van een lepel.
  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing en rooster de pijnboompitjes op laag vuur.
  • Voeg de tomatenblokjes toe aan de saus samen me ricotta en de verse spinazie. Rasp wat van de schil van de citroen boven de saus en pers het sap van een halve citroen uit. Snijd de basilicum fijn en voeg toe aan de saus. Dun de saus eventueel iets uit met pastawater.
  • Serveer de pasta met de pijnboompitjes en lekker wat geraspte parmezaanse kaas.

Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 620kcal | Koolhydraten: 94g | Eiwit: 30g
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @groen_fatsoen of tag #groenfatsoen!

Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor pasta met ricotta en spinazie? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen. 

· In: Avondeten, Vegetarische recepten · Tagged: Italiaans, Pasta

Over Groen Fatsoen

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Dit vind je vast ook leuk

pasta met gegrilde groentenPasta met gegrilde groenten en pijnboompitten
gevulde pastaschelpenGevulde pastaschelpen met ricotta en spinazie
caponata met burrataCaponata met burrata en pijnboompitjes

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Next Post >

Rode bietenrisotto met dille, feta en walnoten

Primaire Sidebar

Ontmoet Isabelle

Ontmoet Isabelle
hi!

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Lees meer

zoeken

Ad

Connect

Featured Posts

Pasta met gebakken feta, amandelen en gegrilde paprika

anthurium clarinervium verzorging

Hoe verzorg ik de Anthurium Clarinervium?

romige pasta met citroen

Romige pasta met citroen, dille en salie

Volg mij op Instagram

PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONING PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONINGTOMATEN 🍠🥗

Een heerlijk recept dat barst van de kleur en smaak: parelcouscous salade met zoete aardappel, feta en gepofte honingtomaten. Deze salade is perfect voor een lichte lunch of een bijgerecht dat indruk maakt.

🛒INGREDIËNTEN 
200 gram parelcouscous
1/2 blok feta
50 gram granaatappelpitjes
250 gram gekookte rode biet
1 grote zoete aardappel
1/2 citroen
180 gram honingtomaten @looyekwekers 
1/2 komkommer
2 takjes munt
1 theelepel za’atar
2 eetlepels extra vierge olijfolie
handje ongebrande amandelen
handje pompoenpitten
1 theelepel balsamico azijn
1 handje rucola
1 stengel bosui
zout en peper

Check mijn website via de link in bio voor het recept 💝🙌 Smakelijk!!

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #parelcouscous #couscoussalade
Wie mij goed kent weet dat ik DOL ben op de Italia Wie mij goed kent weet dat ik DOL ben op de Italiaanse keuken. 🍝 Het liefst eet ik het elke dag. Steevast staan er daarom ook wel 2 tot 3 pasta recepten op ons weekmenu. Mijn website is ondertussen goed gevuld met de nodige pasta receptjes, daarom licht ik vandaag 7 favorietjes uit ☺️

Sommige staan binnen 20 minuten op tafel, andere zijn wat uitgebreider en daardoor perfect voor in het weekend. Van romige klassiekers zoals pasta pesto tot frisse lentepasta’s—allemaal zonder vlees, maar boordevol smaak. Swipe naar rechts of check de link in bio x

#liefdevoorkoken #kookblog #vegetarisch #lekkereten #kokenopgevoel #koken #recepten #vegetarischerecepten #receptenblog #foodblogger #foodbloggersofinstagram #receptenblog
FETADIP MET GEPOFTE DRUIVEN 🌱🍇 Deze fetadip FETADIP MET GEPOFTE DRUIVEN 🌱🍇

Deze fetadip met gepofte druiven is romig, hartig én verrassend zoet tegelijk. Heerlijk als borrelhap met dit lekkere zonnige weer ☀️

INGREDIËNTEN
250 gram feta
250 gram rode druiven
bosje verse dille
15 gram pijnboompitten
1 eetlepel extra vierge olijfolie
zout en peper

Swipe naar rechts om te zien hoe je dit receptje maakt of check  mijn website via de link in bio 💝

#fetadiprecipe #fetadip #borrelhapjes #receptenblog #borrelplank #borrelen
HARISSA BLOEMKOOL PARELCOUSCOUS SALADE 🌶️🥗 HARISSA BLOEMKOOL PARELCOUSCOUS SALADE 🌶️🥗

Een beetje pit, een beetje zoet en een frisse bite. Deze parelcouscous salade met harissa bloemkool is zo’n gerecht wat alles heeft. Perfect als makkelijke doordeweekse maaltijd of als kleurrijke toevoeging aan een etentje. En het beste? Je schuift de bloemkool in de oven en hebt er daarna bijna geen omkijken naar.

INGREDIËNTEN 🛒

300 gram parelcouscous
1 bloemkool
2 eetlepels harissa
1 eetlepel ras el hanout 
160 gram vegetarische kipstukjes @vivera_nl 
1/2 komkommer
100 gram cherrytomaatjes
handje babyspinazie
bosje verse dille
bosje verse koriander
75 gram feta 
40 gram Salade Mix Cranberry
1 eetlepel olijfolie
zout en peper

INSTRUCTIES 👩‍🍳

🌱Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en marineer met 1l olijfolie, de harissa, zout en peper. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de bloemkool op. Bak de bloemkool in 30 minuten goudbruin en zacht.
🌱Giet de parelcouscous af zodra deze zacht is. Snijd ondertussen de komkommer in blokjes en halveer de cherrytomaatjes. Hak de dille en koriander fijn.
🌱Bak de kipstukjes goudbruin in wat olie samen met de Ras el Hanout en zout en peper.
🌱Doe de parelcouscous, komkommer, cherrytomaat, kipstukjes, babyspinazie, verse kruiden en gegrilde bloemkool in een schaal en hussel goed door elkaar. Verkruimel de feta boven de salade en verdeel de salade mix er overheen. Maak eventueel af met nog wat extra olijfolie, zout en peper.

Check mijn website via de link in bio voor het hele recept 💝🙌 Eet smakelijk!! 💚 Sla dit receptje op en volg @groen_fatsoen voor meer vega recepten. 

Servies: @jamescooke.webshop 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #parelcouscous #parelcouscoussalade #saladerecept #bloemkool #harissa #harissacauliflower
Favorietjes van april 🥰 1 - in april ben ik mi Favorietjes van april 🥰

1 - in april ben ik mijn zuurdesem avontuur begonnen, met al heel wat mooie broden waaronder deze met bieslook en cheddar 🧀
2 - nieuwe plantjes in de tuin zetten 
3 - een van de lekkerste kaneelcroissantjes
4 - voor het eerst buiten eten met deze heerlijke bloemkool parelcouscous salade 🥰 
5 - overal genieten van de bijtjes in de bloemen
6 - voor het eerst weer ‘s avonds een wijntje op het terras 
7 - babyeendjes 🥹
8 - genieten tijdens het buiten werken 
9 - 🐱
10 - het kostte me 5 mental breakdowns maar deze passievrucht meringuetaart die ik maakte was niet normaal lekker
11 - volop daslook seizoen 
12 - pizza party aan het water met de liefste vrienden 🥰
DASLOOK BOTER 🧈🌱 Als je nog steeds geen das DASLOOK BOTER 🧈🌱

Als je nog steeds geen daslook hebt geplukt dan is dit je teken om dat wél te doen. Wacht niet te lang want dit zijn de laatste momenten dat je daslook dit jaar nog kan plukken. En gosh wat is dit spul lekker! Ik maakte er zelf een heerlijke daslookboter van, perfect voor dit lekkere weer! 

INGREDIËNTEN
handje vol versgeplukte daslook
150 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
Flaky maldonzout @maldonsalt 
Peper

INSTRUCTIES
🌱 Maak de daslook goed schoon, helemaal als het niet uit eigen tuin komt en je het in een openbare ruimte hebt geplukt
🌱 Doe de roomboter, daslook, peper en zout in een hakmolen en pureer tot de daslook fijn is en de boter een mooie groene kleur heeft gekregen
🌱 Pak de boter in in wat vershoudfolie, je kan het zo een aantal weken bewaren in de koelkast

Ga jij daslook plukken of heb je dit al gedaan? 🔖Vergeet dit receptje niet op te slaan! 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #daslook #daslookboter #wildplukken #wildplukkenineigentuin #boter

Footer

Vegetarische recepten

  • Recepten
  • Pasta
  • Hartige taart
  • Soep
  • Orzo
  • Risotto
  • Couscous

Social media

Blogs

  • Blogs
  • Kamerplanten
  • Duurzaam leven

‎

Groen Fatsoen

  • Over mij
  • Contact
  • Privacy Policy

Copyright © 2025 · Theme by 17th Avenue

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required
We gebruiken cookies om voor een betere user experience te zorgen. Door de website te gebruiken, accepteer je deze cookies. Accepteren