Als je de smaken van de Middellandse Zee in één gerecht wilt vangen, dan zit je met Griekse tomatenrijst met amandelen en halloumi helemaal goed. Dit gerecht is een heerlijke mix van frisse, zoete tomaat, knapperige geroosterde amandelen en de zoute, goudbruin gebakken halloumi. Het heeft alles wat je zoekt in een maaltijd: eenvoudig te maken, bomvol smaak en een feest voor zowel je ogen als je smaakpapillen.
Griekse tomatenrijst met halloumi
De basis van dit gerecht is de tomatenrijst, die je kookt in een rijke tomatensaus met knoflook, uien een hoop groenten. Het resultaat is een volle, lichtzoete rijst die perfect past bij de zoute bite van de halloumi. De amandelen voegen een heerlijke crunch toe, die zorgt voor nét dat beetje extra textuur dat het gerecht echt speciaal maakt.
Zomer op je bord
Dit gerecht ademt zomer, zelfs op de koudste dagen van het jaar. De combinatie van de warme tomatenrijst, de knapperige amandelen en de grillige halloumi brengt je direct in vakantiestemming. Het is een gerecht dat perfect werkt als hoofdmaaltijd, maar net zo goed deel kan uitmaken van een mezze-avond vol kleine gerechtjes om te delen. Snel, eenvoudig, en het voelt als een zomers feestje op je bord – wat wil je nog meer?
Griekse tomatenrijst met amandelen en halloumi
Ingrediënten
- 200 gram rijst
- 1 blik tomatenblokjes
- 250 gram zoete cherrytomaatjes
- 1 courgette
- 2 stengels bleekselderij
- 1 paprika
- 1 ui
- 1 aubergine
- 1 chilipeper
- 500 ml groentebouillon
- 1 blok halloumi
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel chilivlokken
- bosje verse peterselie
- 50 gram amandelen
- zout en peper
Instructies
- Snijd de knoflook, ui, chilipeper, bleekselderij, aubergine, paprika en courgette. Doe wat olie in een hapjespan en fruit hierin de knoflook, ui en peper. Voeg vervolgens de andere groenten toe, voeg een beetje zout toe en bak op middelhoog vuur tot de groenten wat zijn geslonken.
- Halveer de cherrytomaten en voeg toe aan de groenten en bak kort mee en voeg vervolgens de tomatenblokjes en chilivlokken toe. Maak ondertussen de bouillon klaar.
- Voeg de ongekookte rijst toe aan de groenten en bak een minuutje mee. Voeg vervolgens de bouillon toe en roer goed door zodat alles onder staat. Kook de rijst gaar in de saus, roer regelmatig. Als je merkt dat de pan droog wordt maar de rijst nog niet gaar is blijf je steeds een beetje water toevoegen tot de rijst gaar is. Breng eventueel nog wat op smaak met zout en peper.
- Rooster ondertussen de amandelen in een droge pan en snijd de halloumi in plakken. Grill de halloumi aan beide kanten tot deze goudbruine streepjes heeft. Hak de peterselie fijn en roer een deel door de tomatenrijst.
- Dien de tomatenrijst op in diepe borden, garneer met peterselie, amandelen en de halloumi. Eet smakelijk!
Aan de slag gegaan met dit recept voor Griekse tomatenrijst? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere dinerrecepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie