Flatbread met harissa bloemkool

Flatbread met harissa bloemkool is zo’n gerecht dat nét iets speciaals heeft, zonder dat je er uren voor in de keuken hoeft te staan. Knapperige, geroosterde bloemkool met een pittige harissa kick en romige fetadip – een combinatie waar je niet vanaf kunt blijven. Perfect als lunch of lichte maaltijd.
Harissa bloemkool: de ster van het gerecht
Bloemkool klinkt misschien bescheiden, maar geloof me, met harissa verandert het in een smaakbom. Deze Noord-Afrikaanse kruidenpasta geeft een diepe, rokerige en licht pittige smaak die perfect samengaat met het zachte, nootachtige karakter van geroosterde bloemkool. Even de oven in en je hebt een goudbruine, kruidige topping die dit flatbread naar een hoger niveau tilt.

De fetadip maakt het af
Bij die kruidige bloemkool hoort natuurlijk iets romigs om de smaken in balans te brengen. En daar komt de fetadip om de hoek kijken. Ziltig, fris en heerlijk smeuïg – precies wat je nodig hebt om de pittige harissa een beetje te temmen. Samen met wat frisse kruiden is dit flatbread een feestje op je bord. Eenvoudig, verrassend, voedzaam en vooral heel lekker!

Flatbread met harissa bloemkool en fetadip
Ingrediënten
- 4 flatbreads
- 1 bloemkool (klein)
- 3 eetlepels harissa
- 250 gram Griekse yoghurt
- 100 gram feta
- 100 gram granaatappelpitjes
- bosje verse munt
- bosje verse koriander
- 1/2 citroen
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven op 200 graden. Snijd kleine roosjes van de bloemkool en meng samen met de harissa, 1 el olijfolie en een snuf peper en zout. Verdeel de bloemkoolroosjes over een bakplaat met bakpapier en rooster 25 tot 30 minuten in de oven. Draai de bloemkoolroosjes af en toe om zodat alle kanten goed gaar zijn.
- Pak munt en koriander naar smaak en doe samen met de Griekse yoghurt, feta, citroensap, zout en peper in een blender. Mix tot een gladde dip, voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik is.
- Toast de flatbreads in het tosti-ijzer of in een pan. Smeer de flatbreads in met de fetadip en leg hierop de gegrilde bloemkool. Garneer met granaatappelpitjes en eventueel extra feta en verse kruiden.
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Aan de slag gegaan met dit recept voor flatbread met harissa bloemkool? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan de andere vegetarische recepten van Groen Fatsoen.
