Italiaanse plaattaart met groene groenten. Dat klinkt als een feestje of niet? Deze makkelijke plaattaart met courgette, spitskool en tuinerwten combineer je met een romige pestosaus. Smeuïg, smaakvol en vol groenten. Kortom: een groen gelukje bij iedere hap!
Italiaanse plaattaart met courgette en pesto
Deze Italiaanse plaattaart is een feestje om op tafel te zetten. Niet moeilijk én snel klaar. Ideaal dus wanneer je eters op bezoek krijgt, maar geen zin hebt om lang in de keuken te staat. Want eigenlijk is een plaattaart een makkelijke versie van een pizza of quiche. Je besmeert het bladerdeeg met een saus en topt deze af met groenten. Snel op tafel én boordevol vitamines, wat wil je nog meer? Serveer de plaattaart eventueel met een heerlijke Italiaanse salade van burrata. Succes gegarandeerd!
Plaattaart met groene groenten
Een plaattaart is in feite een stuk bladerdeeg die je belegt met verschillende toppings. Ik werk graag met een romige basis, zodat de taart niet droog uitvalt. Hiervoor gebruik ik creme fraîche in combinatie met pesto en citroensap. Samen met dungesneden courgette, spitskool, rucola, gepofte tomaat en tuinerwten. Na het bakken garneer ik de taart nog met rucola en pittige parmezaanse kaas om de taart helemaal af te maken.
Zin in meer diner ideeën? Bekijk ook deze recepten:
Plaattaart met groene groenten en pesto
Ingrediënten
- 6 plakjes bladerdeeg 4 plakjes
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 theelepel verse pesto
- 150 gram spitskool gesneden
- 150 gram cherrytomaatjes aan tak
- 1/2 courgette
- 1 teentje knoflook
- 25 gram rucola
- 25 gram tuinerwten bevroren
- 1/2 citroen
- 50 gram oude kaas geraspt
- Parmezaanse kaas naar smaak
- Chilivlokken, zout en peper
- Olijfolie
Instructies
- Haal de tuinerwten uit de vriezer en laat ontdooien. Doe de cherrytomaatjes in een ovenschaal samen met wat olijfolie, peper en zout. Bak in ongeveer 20 minuten in de oven op 220 graden totdat de tomaatjes zijn gepoft.
- Verwarm ondertussen een pan met wat olie op het vuur en bak hierin de spitskool zacht. Pers een teentje knoflook boven de pan uit en breng op smaak met chilivlokken, zout en peper. Zet het vuur uit als de spitskool zacht is.
- Maak de basissaus voor de plaattaart. Meng hiervoor de creme fraîche met de pesto en wat citroensap naar smaak. Breng op smaak met zout en peper. Haal ondertussen alvast de plakjes bladerdeeg uit de vriezer.
- Snijd de halve courgette in dunne plakken, bak deze kort voor in wat olijfolie met zout totdat de courgette zacht is. Leg het bladerdeeg klaar op een bakplaat. Druk de randen van de plakken bladerdeeg tegen elkaar aan zodat je een grote plaat krijgt. Smeer het bladerdeeg in met de pestosaus en strooi hier wat geraspte kaas over. Leg hier vervolgens de dunne plakken courgette en de gebakken spitskool op.
- Bak de plaattaart gaar in de oven voor ongeveer 25 minuten, tot de randen goudbruin zijn. Beleg de plaattaart met de tuinerwten, rucola, gepofte tomaatjes en garneer met parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
Notities
Aan de slag gegaan met dit recept? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen of gebruik de hashtag #groenfatsoen. Ik vind het super leuk om jouw creatie te zien! Ben je benieuwd naar nog meer groene recepten? Bekijk dan ook mijn andere recepten.
Geef een reactie