In de afgelopen jaren is de Aziatische keuken wereldwijd populair geworden vanwege zijn unieke smaken, kleuren en texturen. Een gerecht dat bijzonder geliefd is en steeds meer aandacht krijgt, is de bao bun. Deze zachte, gestoomde broodjes worden vaak gevuld met verschillende smakelijke ingrediënten. Meestal met vlees maar deze heerlijke variatie is met gefrituurde oesterzwam. Echt een hemelse combinatie!
Wat is een bao bun?
De bao bun, ook wel bekend als gestoomde broodjes, heeft zijn oorsprong in China, maar heeft zijn weg gevonden naar vele andere Aziatische keukens, en zelfs daarbuiten. Het deeg voor de bao bun wordt gemaakt van eenvoudige ingrediënten zoals bloem, gist, suiker en bakpoeder, maar het geheim zit hem in de bereidingswijze. Door het deeg te stomen in plaats van te bakken, ontstaat een zacht, luchtig en ietwat kleverig broodje dat perfect past bij een verschillende vullingen. Natuurlijk kun je de broodjes zelf maken maar ik gebruik zelf kant en klare uit de vriezer die ik koop bij de Amazing Oriental. Zo hoef je ze alleen nog op te warmen in een stoommandje en klaar!
Vegetarische bao buns met gefrituurde oesterzwam
Oesterzwammen zijn van nature sappig, vlezig en hebben een subtiele umamismaak. Dit maakt ze de perfecte vleesvervanger. Door ze te bakken zijn ze al erg lekker maar wanneer je ze voorzichtig frituurt transformeer je ze in een knapperige delicatesse. Hierdoor verliezen de oesterzwammen hun vocht en krijgen ze een licht gouden en krokant jasje. De combinatie van de zachte, gestoomde bao bun met de knapperige oesterzwammen creëert een een perfecte balans van texturen. Dit zorgt ervoor dat je niks mist aan deze vegetarische bao buns.
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Ik heb nog veel meer lekkere Aziatische recepten!
Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:
- Udon noodles in gekarameliseerde sojasaus met vegetarische kip
- Poke bowl met gelakte miso aubergine en orange chicken
Bao buns met gefrituurde oesterzwam en spicy mayo
Benodigdheden
Ingrediënten
- 4 bao buns
- 50 gram taugé
- 50 gram peen julienne
- 2 stengels bosui
- 150 gram oesterzwammen
- 50 gram panko broodkruimels
- 1 ei
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel creme fraiche
- 1 theelepel sriracha
- zwarte sesamzaadjes
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel uipoeder
- 1 theelepel zout
Optioneel
- 3 takjes koriander (vers)
Instructies
- Stoom de bao buns in een stoommandje volgens de gebruiksaanwijzingen.
- Maak de saus door de sriracha te mengen met mayonaise en creme fraiche. Giet kokend water over de taugé en snijd de bosui in ringen.
- Kluts het ei los in een diep bord. Leg in een ander diep bord het panko broodkruim. Meng hier zout, paprikapoeder, chilipoeder, knoflookpoeder en uipoeder doorheen.
- Pak een diepe koekenpan en doe een laagje zonnebloemolie in de pan. Laat dit heet worden. Paneer de oesterzwammen. Haal een de oesterzwammen een voor een eerst door het ei en daarna door het panko broodkruim. Zorg dat beide kanten goed bekleed zijn. Leg de oesterzwam in de warme olie en bak krokant aan beide kanten. Laat de oesterzwammen uitlekken als deze klaar zijn.
- Bouw de bao buns op. Smeer eerst de saus aan een kant, leg daar de krokante oesterzwam, peen, bosui en taugé op. Doe eventueel nog wat extra sriracha op en garneer met sesamzaadjes en verse koriander (als je daar van houdt).
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor vegetarische bao buns? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie