Paratha met oesterzwammen en mango

Er zijn van die dagen waarop je zin hebt in warm, hartig comfortfood — zonder uren in de keuken te staan. Dan is dit recept ideaal. Deze gevulde paratha met oesterzwammen is knapperig van buiten, smeuïg van binnen en zit bomvol smaak. Denk: gebakken paddenstoelen met een nootachtige bite, frisse kruiden en een vleugje pit tussen knapperig platbrood. Makkelijk, voedzaam én verrassend.
Paratha recept met oesterzwammen
Ik maakte deze paratha op een regenachtige zondag, met restjes uit de koelkast. De oesterzwammen lagen al even te wachten op hun moment om gebruikt te worden. Samen met een heerlijke avocado spread en zelfgemaakte mango salsa creëerde ik een heerlijk en makkelijk receptje.
Een vegetarische paratha boordevol umami
De paratha is een verre neef van de naan en is een Indiaas platbrood. Het is een lekker luchtig brood dat bestaat uit verschillende laagjes, daarom komt het qua textuur in de buurt van bladerdeeg. Een paratha wordt los gegeten, maar kan ook worden gevuld met bijvoorbeeld aardappel, linzen of of groenten. In India worden paratha’s voornamelijk gegeten als ontbijt met een klontje boter, maar kan ook worden gegeten met bijvoorbeeld wat chutney. Deze versie is anders: ik beleg de paratha met gekruide oesterzwammen en serveer de paratha met een frisse mango salsa. Een soort Indiase versie van een wrap beleggen dus.

Paratha met pulled oesterzwammen
Deze smaakvolle en voedzame maaltijd combineert de hartige smaak van pulled oesterzwammen, de zoete smaak van mango-salsa en de romige avocadospread. Dit alles serveer je op een paratha – een knapperig, gelaagd brood. De oesterzwammen bak je in de heerlijke Indiase kruidenmix van Jonnie Boer die onder andere bestaat uit kurkuma, paprika, korianderzaad en fenegriekzaad. Een ding is zeker: deze gevulde paratha is een feestje om op tafel te zetten. Deze gevulde paratha is perfect als lunch of lichte avondmaaltijd.
Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:

Gevulde paratha met oesterzwammen en mango
Ingrediënten
- 2 paratha ui smaak
- 1 avocado
- 50 gram tuinerwten diepvries
- 150 gram oesterzwammen
- 2 stengels bosui
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 150 gram mango diepvries
- 1 sjalot
- 1/2 citroen
- 2 takjes verse dille
- 2 takjes verse peterselie
- 1 takje verse munt
- 1 theelepel Curry Madras kruidenmix Jonnie Boer
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels chilivlokken
- 1 theelepel uienpoeder
- peper en zout
Instructies
- Haal de mango en tuinerwtjes uit de vriezer en laat ontdooien.
- Prak de avocado samen met de erwtjes. Snijd de bosui, peterselie en dille fijn. Maak een saus van de avocado's, verse kruiden, bosui, citroen en yoghurt. Breng op smaak met zout, peper, uienpoeder, 1 tl knoflookpoeder en 1 tl chilivlokken.
- Trek de oesterzwammen uit elkaar. Doe wat olie in de pan en bak hierin de oesterzwammen krokant. Breng op smaak met de curry madras kruiden, 1tl knoflookpoeder, peper en zout.
- Snijd de mango en sjalot fijn, hak de munt fijn. Maak een salsa van de mango, sjalot, munt, chilivlokken en zout. Roer alles goed door.
- Bak de paratha’s gaar in een koekenpan volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
- Beleg de paratha met de avocadospread, gekruide oesterzwammen en salsa. Garneer eventueel met nog wat extra verse kruiden. Eet smakelijk!
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Aan de slag gegaan met dit recept voor paratha met pulled oesterzwammen? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere dinerrecepten van Groen Fatsoen.


