Een vegetarische preischotel met gehakt en kerrie is zo’n gerecht waar je het liefst in wegduikt na een koude dag. Het combineert zachte, romige prei met kruidig vegetarisch gehakt en een flinke dosis kerrie. Het geheel wordt afgemaakt met een heerlijke aardappelpuree en kaaskorstje dat goudbruin uit de oven komt. Dit is ultiem comfortfood, perfect voor de herfst of winter.
Eenvoudig en hartverwarmend
Wat deze schotel zo fijn maakt, is hoe makkelijk hij te maken is, zonder in te leveren op smaak. De kerrie geeft een warme, kruidige basis, terwijl de vegetarische gehaktvulling met prei zorgt voor die hartige bite. Daarom maken we een laag aardappelpuree met bloemkool zodat de ovenschotel ook bomvol groenten zit. Combineer dat met een knapperige laag kaas, en je hebt een maaltijd die altijd een 10 scoort. Serveer eventueel nog met een frisse salade om alle smaken te balanceren.
Voor groot en klein een favoriet
Deze preischotel is niet alleen een succes bij vegetariërs, maar ook bij vleesliefhebbers die verrast worden door de rijke, volle smaken. Het gerecht is perfect voor een doordeweekse avond, maar kan ook prima op tafel bij een etentje. Eén ding is zeker: van deze preischotel wordt zowel jong als oud blij!
Vegetarische aardappel-preischotel met kerrie
Benodigdheden
- aardappelstamper
Ingrediënten
- 200 gram vegetarisch rulgehakt
- 600 gram kruimige aardappel
- 150 gram ovengratin geraspte kaas
- 2 eetlepels grove mosterd
- 2 preien
- 1 bloemkool
- 2 eetlepel creme fraiche
- 4 teentjes knoflook
- 2 sjalotjes
- 3 theelepels kerriepoeder
- 1 theelepel chilivlokken
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en maak de aardappelen schoon. Je kan ervoor kiezen om de aardappelen te schillen, maar met schil is ook erg lekker.
- Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook. Kook hierin de aardappelen en bloemkool gaar. Giet af en stamp fijn met 50 gram kaas, mosterd en creme fraiche. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de sjalotjes, knoflook en prei. Verhit wat olijfolie in een pan. Bak hierin de knoflook en sjalot. Voeg de prei en het vegetarische gehakt toe en bak mee tot de prei zacht is, breng op smaak met kerrie, chilivlokken zout en peper.
- Verdeel het preimengsel over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hier de bloemkool-aardappelpuree eroverheen. Druk goed aan en bestrooi met de rest van de kaas. Bak de ovenschotel 15 tot 20 minuten tot deze goudbruin is.
Aan de slag gegaan met dit recept voor vegetarische preischotel? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan de andere vegetarische recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie