Panzanella, de klassieke Toscaanse broodsalade, krijgt een spannende update met een romige amandelpesto. Deze salade combineert de knapperigheid van oud brood, dat perfect de smaken van de pesto opneemt, met sappige tomaten en frisse kruiden. De amandelpesto voegt een nootachtige rijkheid toe die het geheel een verrassende draai geeft. Het resultaat? Een gerecht dat net zo goed werkt als een lunch op een zonnige dag als een bijgerecht bij een gezellig diner.
Waarom panzanella altijd een goed idee is
Panzanella is een ideaal gerecht voor mensen die houden van simpele, maar smaakvolle gerechten. Het vraagt weinig moeite, maar ziet er toch indrukwekkend uit. De combinatie van brood dat de rijke smaken van de amandelpesto opneemt en de verse groenten is heerlijk in balans. Het gerecht is bovendien perfect om restjes brood op te maken – duurzaam en lekker! Natuurlijk kun je ook vers brood gebruiken als je deze salade toch graag wilt maken.
De kracht van eenvoud
Met panzanella laat je zien dat eenvoud vaak het meest indrukwekkend is. Het is een salade die draait om pure ingrediënten en diepe smaken. De amandelpesto zorgt voor een hartige toets die het hele gerecht samenbrengt. Serveer het met een glas witte wijn of een frisse limonade, en je hebt een maaltijd die moeiteloos indruk maakt. Een moderne klassieker in de maak!
Panzanella met amandelpesto
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 ciabatta oud, vers of om zelf af te bakken
- 15 gram basilicum
- 400 gram limabonen
- 2 rode ui
- 2 bollen mozzarella
- 500 gram gemengde tomaten bijvoorbeeld trostomaten en snoeptomaten
- 1 el balsamico azijn
Voor de pesto
- 50 gram amandelen
- 15 gram basilicum
- 50 gram parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- 5 el olijfolie extra vierge
Instructies
- Snijd het oude of verse brood in grove stukken en besprenkel met wat olijfolie, zout en peper. Bak in de oven tot deze knapperig is.
- Snijd de rode ui in dunne ringen en marineer deze in een schaal in de balsamico azijn, zout en peper. Snijd ondertussen de tomaten in partjes. Lek de limabonen uit en voeg samen met de tomaten toe aan de schaal.
- Maak de pesto door alle ingrediënten toe te voegen aan een keukenmachine. Pureer tot een mooie grove pesto.
- Hussel de ciabatta samen met een eetlepel amandelpesto door de salade. Laat alle smaken minimaal 10 minuten intrekken. Wil je het brood graag knapperig houden? Voeg de ciabatta dan pas aan het eind toe.
- Snijd het andere bosje basilicum fijn en scheur de mozzarella in stukken. Verdeel de mozzarella en de basilicum over de salade. Hussel goed door en serveer de salade met extra pesto.
Aan de slag gegaan met dit recept voor panzanella? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan de andere vegetarische recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie