Soms maak je zo’n gerecht dat meteen een blijvertje wordt in je kookrepertoire. Deze tomatenorzo met burrata en bimi is er zo eentje. Dit gerecht heeft alles wat je zoekt in een goede maaltijd: het is eenvoudig te maken, zit boordevol smaak, en ziet er ook nog eens geweldig uit op je bord.
Tomatenorzo met burrata
Wat ik zo leuk vind aan deze combinatie is hoe de verschillende ingrediënten elkaar aanvullen. De orzo – die kleine pastakorreltjes die qua textuur ergens tussen risotto en pasta in zitten – neemt alle smaken van de tomatensaus perfect op. De bimi zorgt voor een knapperige bite en een mooie, groene kleur. En dan is er nog de burrata, die met zijn romige binnenkant het gerecht een luxe gevoel geeft zonder dat je er veel extra moeite voor hoeft te doen.
Dit is het soort gerecht dat je kunt maken op een doordeweekse avond. Doordat je de orzo gaarkookt in de saus gebruik je slechts één pan, dus weinig afwas gegarandeerd! Daarnaast is dit gerecht ook onwijs feestelijk om voor te schotelen als je gasten hebt. Het is een mooie balans tussen eenvoud en verfijning, dat maakt het een absolute favoriet.
Tomatenorzo met burrata en gegrilde bimi
Ingrediënten
- 300 gram orzo
- 400 gram tomatenblokjes
- 200 gram bimi
- 400 gram zoete cherrytomaatjes
- 1 bol burrata
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 takjes basilicum
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- parmezaanse kaas
- schil van een citroen
- 1/2 blokje groentebouillon
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 theelepel oregano
- 30 gram pijnboompitten
- zout en peper
Instructies
- Snijd de ui en knoflook en halveer de tomaatjes. Doe wat olie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook samen met de oregano en chilivlokken. Voeg vervolgens de gehalveerde cherrytomaten doe en bak kort mee.
- Voeg tomatenblokjes samen met de ongekookte orzo en een half bouillonblokje toe. Doe een deksel op de pan en kook de orzo gaar in de saus, roer regelmatig om totdat de orzo zacht is. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te veel is ingedikt.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de bimi op een bakplaat bekleed met bakpapier. Sprenkel hier wat olijfolie, zout en peper overheen samen met het rasp van een citroen. Doe de bimi voor ongeveer 15 minuten in de oven.
- Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Snijd de verse basilicum en doe de helft bij de tomatenorzo. Breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.
- Dien de tomatenorzo op. Verdeel de burrata en garneer met verse basilicum, pijnboompitten, wat extra vierge olijfolie en parmezaanse kaas.
Aan de slag gegaan met dit recept voor tomatenorzo met burrata? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere dinerrecepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie