Als je weleens in Japanse of Aziatische restaurants hebt gegeten, ken je ze ongetwijfeld: miso aubergines. Het zachte vruchtvlees van de aubergine met de umami van de miso… Een simpele combinatie die werkelijk hemels is. Dat in combinatie met de zoete, sticky saus van de orange chicken werkt super goed. Deze poke bowl met miso aubergine is misschien wel de lekkerste die ik ooit op heb. Het fijne: het is ook nog heel makkelijk klaar te maken. Dus duik de keuken in en ga aan de slag.
Poke bowl met gelakte miso aubergine en orange chicken
Benodigdheden
- 1x grillpan
- 1x ovenschaal
Ingrediënten
- 250 gram sushirijst 250 gram
- 1/2 komkommer
- 150 gram edamameboontjes
- 1 aubergine
- 3 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel miso pasta
- 2 eetlepels gembersiroop
- 3 eetlepels sesamolie
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels Japanse mayonaise
- 1 eetlepel sesamzaad
- 250 gram vegetarische kipstukjes
- 1 sinaasappel
- 3 stengels bosui
- 2 theelepels chilivlokken
- 2 theelepels knoflookpoeder
- Zout en peper
Instructies
- Bereid de sushirijst als aangegeven op de verpakking. Mix na het koken de rijstazijn en een theelepel zout door de rijst heen en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak in een ovenschaal een marinade van de misopasta, twee eetlepels sojasaus, een eetlepel sesamolie, een eetlepel gembersiroop, een theelepel chilivlokken en knoflookpoeder, peper en zout. Snijd de aubergine in lange plakken en laat 15 minuten marineren in de saus.
- Maak ondertussen de dressing voor de pokebowl van de Japanse mayonaise, een eetlepel sesamolie en sojasaus en halve eetlepel sesamzaadjes. Snijd ook de bosui en komkommer in kleine stukjes.
- Doe een goede laag olie in de grillpan en leg hier de gemarineerde aubergine in. Keer regelmatig tot de aubergines mooi zacht zijn.
- In een andere pan verhit je ook wat olie waar je de vegetarische kipstukjes in bakt. Pers de sap van de sinaasappel uit boven de pan zodra de kipstukjes wat kleur hebben gekregen. Breng verder op smaak met de rest van de sojasaus, sesamolie, chilivlokken, knoflookpoeder, zout en peper.
- Schep de rijst in het midden van de kom. Leg daar omheen de kipstukjes, gegrilde aubergine, edamameboontjes, komkommer en bosui. Garneer met de dressing en de rest van de sesamzaadjes.
Aan de slag gegaan met dit recept? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere dinerrecepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie