• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Kamerplanten
  • Lifestyle
  • Blogs
  • Contact
  • Mobile Menu Widgets

    Connect

    Search

Groen Fatsoen

Groen Fatsoen

Vegetarische recepten en lifestyle

  • Alle recepten
  • Gerechten
    • Salade
    • Soep
    • Hartige taart
    • Orzo
    • Pasta
    • Risotto
  • Keuken
    • Aziatisch
    • Italiaans
    • Indiaas
    • Mediterraans
    • Mexicaans
    • Midden-Oosters
Home » Vegetarische recepten » Perencake met kardemom en amandel

Perencake met kardemom en amandel

12 maart 2023

perencake

Perencake met kardemom en amandel. Een match made in heaven! Hoewel ik van het zomerfruit in de wintermaanden mis, kan ik ook onwijs genieten van fruit zoals appels en peren. Peer is een ideale fruitsoort om in je baksels te verwerken en gaat net zoals appel goed samen met kruidige specerijen. Deze perencake met kardemom en amandel is een echte classic voor de wintermaanden. Benieuwd hoe je deze cake maakt? Je leest het recept hieronder.

Naar recept gaan Recept afdrukken

Combinatie peer en kardemom

Er zijn veel goede combinaties met peer, waaronder kaneel, noten, honing, vanille, karamel en kardemom. Voor deze luchtige cake hebben we gekozen voor een combinatie van peer, amandel en kardemom. Kardemom is afkomstig van de gemberplant en wordt in de keuken gebruikt in de vorm van groene peulen met zaden. Het heeft een zeer frisse en aromatische geur, die enigszins doet denken aan parfum. De smaak is een beetje citrusachtig en doet denken aan sinaasappel.

Wist je trouwens dat kardemom ook wel de koningin van de specerijen wordt genoemd vanwege zijn kruidige smaak die fris en citrusachtig is, met een ondertoon van eucalyptus? Het combineert goed met sinaasappel, appel en natuurlijk peer. Om het aroma goed vrij te laten komen, moet je de kardemom kneuzen voordat je het gebruikt. Verse kardemom is smaakvoller, maar gemalen kardemom kan natuurlijk ook gebruikt worden in het recept.

Is mijn peer rijp genoeg?

Bij het maken van deze cake maken we uiteraard gebruik van peren, maar hoe weet je of de peren rijp genoeg zijn om te gebruiken in het recept? Kies geen peren die te zacht zijn, maar ze moeten wel rijp zijn. Gelukkig is er een handig trucje om te controleren of peren rijp zijn: druk zachtjes op het vruchtvlees naast het steeltje. Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp genoeg. Als het vruchtvlees op deze plek erg zacht is, is de peer overrijp en niet geschikt voor de cake.

Perencake met kardemom en amandel

Perencake met kardemom en amandel is een heerlijke combinatie van smaken. De smaak van zoete peren wordt versterkt door de kruidige smaak van kardemom en de nootachtige smaak van amandelen. Deze luchtige cake is perfect als dessert of als traktatie bij de koffie of thee. Probeer het recept eens uit en geniet van de verrassende en smaakvolle combinatie van peren, kardemom en amandel.

Zin in meer gebak? Bekijk ook deze recepten:

  • Bananenbrood met pecannoten en gember
  • Citroen-maanzaadcake
perencake met kardemom en amandel

Perencake met kardemom en amandel

5 van 1 stem
Perencake met kardemom en amandel. Een match made in heaven! Deze cake is een echte classic voor de wintermaanden.
Recept afdrukken Pin recept
Gang: Bakrecepten, Toetjes
Keuken: Europees
Voorbereidingstijd:10 minuten min
Bereidingstijd:45 minuten min
Totale tijd:55 minuten min
Scherm aanhouden tijdens het koken
Hoeveelheid: 10 plakken

Ingrediënten

  • 150 gram roomboter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 175 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 eieren
  • 3 peren
  • 1 theelepel kardemom
  • scheutje melk

Handig om te hebben

  • 1x cakevorm
  • 1x handmixer
  • 1x bakpapier

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de cakevorm met bakpapier.
  • Meng de boter samen met de suiker en voeg hierna een voor een de eieren toe. Voeg daarna de droge ingrediënten toe en meng tot een beslag. De amandelen maken het beslag wat dikker, doe een scheutje melk bij het beslag om het iets vloeibaarder te maken.
  • Snijd 2 peren in kleine blokjes en spatel deze door het beslag heen totdat deze mooi zijn verdeeld. Giet het beslag in de cakevorm
  • Halveer de halve peer en verwijder het klokhuis. Leg de halve peren boven op de cake. Bak de cake gaar in 50 á 60 minuten, laat de cake wat afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 334kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwit: 6g | Fat: 17g
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @groen_fatsoen of tag #groenfatsoen!
perencake met kardemom en amandel
perencake met kardemom en amandel

Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor perencake met kardemom? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere bakrecepten van Groen Fatsoen. 

· In: Taart en gebak, Vegetarische recepten

Over Groen Fatsoen

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Dit vind je vast ook leuk

chocolade-koffie haverkoekChocolade-koffie haverkoeken
key lime pieKey Lime Pie
bosbessen cakeBosbessen cake met citroen en yoghurt

Lees Interacties

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Next Post >

Bulgursalade met geroosterde wintergroenten, tempeh en feta

Primaire Sidebar

Ontmoet Isabelle

Ontmoet Isabelle
hi!

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Lees meer

zoeken

Ad

Connect

Featured Posts

Alocasia Frydek

Hoe verzorg ik de Alocasia Frydek?

orzo recepten

7x vegetarische orzo recepten

vegetarische pasta recpenten

14x vegetarische pasta recepten

Volg mij op Instagram

PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONING PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONINGTOMATEN 🍠🥗

Een heerlijk recept dat barst van de kleur en smaak: parelcouscous salade met zoete aardappel, feta en gepofte honingtomaten. Deze salade is perfect voor een lichte lunch of een bijgerecht dat indruk maakt.

🛒INGREDIËNTEN 
200 gram parelcouscous
1/2 blok feta
50 gram granaatappelpitjes
250 gram gekookte rode biet
1 grote zoete aardappel
1/2 citroen
180 gram honingtomaten @looyekwekers 
1/2 komkommer
2 takjes munt
1 theelepel za’atar
2 eetlepels extra vierge olijfolie
handje ongebrande amandelen
handje pompoenpitten
1 theelepel balsamico azijn
1 handje rucola
1 stengel bosui
zout en peper

Check mijn website via de link in bio voor het recept 💝🙌 Smakelijk!!

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #parelcouscous #couscoussalade
Wie mij goed kent weet dat ik DOL ben op de Italia Wie mij goed kent weet dat ik DOL ben op de Italiaanse keuken. 🍝 Het liefst eet ik het elke dag. Steevast staan er daarom ook wel 2 tot 3 pasta recepten op ons weekmenu. Mijn website is ondertussen goed gevuld met de nodige pasta receptjes, daarom licht ik vandaag 7 favorietjes uit ☺️

Sommige staan binnen 20 minuten op tafel, andere zijn wat uitgebreider en daardoor perfect voor in het weekend. Van romige klassiekers zoals pasta pesto tot frisse lentepasta’s—allemaal zonder vlees, maar boordevol smaak. Swipe naar rechts of check de link in bio x

#liefdevoorkoken #kookblog #vegetarisch #lekkereten #kokenopgevoel #koken #recepten #vegetarischerecepten #receptenblog #foodblogger #foodbloggersofinstagram #receptenblog
FETADIP MET GEPOFTE DRUIVEN 🌱🍇 Deze fetadip FETADIP MET GEPOFTE DRUIVEN 🌱🍇

Deze fetadip met gepofte druiven is romig, hartig én verrassend zoet tegelijk. Heerlijk als borrelhap met dit lekkere zonnige weer ☀️

INGREDIËNTEN
250 gram feta
250 gram rode druiven
bosje verse dille
15 gram pijnboompitten
1 eetlepel extra vierge olijfolie
zout en peper

Swipe naar rechts om te zien hoe je dit receptje maakt of check  mijn website via de link in bio 💝

#fetadiprecipe #fetadip #borrelhapjes #receptenblog #borrelplank #borrelen
HARISSA BLOEMKOOL PARELCOUSCOUS SALADE 🌶️🥗 HARISSA BLOEMKOOL PARELCOUSCOUS SALADE 🌶️🥗

Een beetje pit, een beetje zoet en een frisse bite. Deze parelcouscous salade met harissa bloemkool is zo’n gerecht wat alles heeft. Perfect als makkelijke doordeweekse maaltijd of als kleurrijke toevoeging aan een etentje. En het beste? Je schuift de bloemkool in de oven en hebt er daarna bijna geen omkijken naar.

INGREDIËNTEN 🛒

300 gram parelcouscous
1 bloemkool
2 eetlepels harissa
1 eetlepel ras el hanout 
160 gram vegetarische kipstukjes @vivera_nl 
1/2 komkommer
100 gram cherrytomaatjes
handje babyspinazie
bosje verse dille
bosje verse koriander
75 gram feta 
40 gram Salade Mix Cranberry
1 eetlepel olijfolie
zout en peper

INSTRUCTIES 👩‍🍳

🌱Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en marineer met 1l olijfolie, de harissa, zout en peper. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de bloemkool op. Bak de bloemkool in 30 minuten goudbruin en zacht.
🌱Giet de parelcouscous af zodra deze zacht is. Snijd ondertussen de komkommer in blokjes en halveer de cherrytomaatjes. Hak de dille en koriander fijn.
🌱Bak de kipstukjes goudbruin in wat olie samen met de Ras el Hanout en zout en peper.
🌱Doe de parelcouscous, komkommer, cherrytomaat, kipstukjes, babyspinazie, verse kruiden en gegrilde bloemkool in een schaal en hussel goed door elkaar. Verkruimel de feta boven de salade en verdeel de salade mix er overheen. Maak eventueel af met nog wat extra olijfolie, zout en peper.

Check mijn website via de link in bio voor het hele recept 💝🙌 Eet smakelijk!! 💚 Sla dit receptje op en volg @groen_fatsoen voor meer vega recepten. 

Servies: @jamescooke.webshop 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #parelcouscous #parelcouscoussalade #saladerecept #bloemkool #harissa #harissacauliflower
Favorietjes van april 🥰 1 - in april ben ik mi Favorietjes van april 🥰

1 - in april ben ik mijn zuurdesem avontuur begonnen, met al heel wat mooie broden waaronder deze met bieslook en cheddar 🧀
2 - nieuwe plantjes in de tuin zetten 
3 - een van de lekkerste kaneelcroissantjes
4 - voor het eerst buiten eten met deze heerlijke bloemkool parelcouscous salade 🥰 
5 - overal genieten van de bijtjes in de bloemen
6 - voor het eerst weer ‘s avonds een wijntje op het terras 
7 - babyeendjes 🥹
8 - genieten tijdens het buiten werken 
9 - 🐱
10 - het kostte me 5 mental breakdowns maar deze passievrucht meringuetaart die ik maakte was niet normaal lekker
11 - volop daslook seizoen 
12 - pizza party aan het water met de liefste vrienden 🥰
DASLOOK BOTER 🧈🌱 Als je nog steeds geen das DASLOOK BOTER 🧈🌱

Als je nog steeds geen daslook hebt geplukt dan is dit je teken om dat wél te doen. Wacht niet te lang want dit zijn de laatste momenten dat je daslook dit jaar nog kan plukken. En gosh wat is dit spul lekker! Ik maakte er zelf een heerlijke daslookboter van, perfect voor dit lekkere weer! 

INGREDIËNTEN
handje vol versgeplukte daslook
150 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
Flaky maldonzout @maldonsalt 
Peper

INSTRUCTIES
🌱 Maak de daslook goed schoon, helemaal als het niet uit eigen tuin komt en je het in een openbare ruimte hebt geplukt
🌱 Doe de roomboter, daslook, peper en zout in een hakmolen en pureer tot de daslook fijn is en de boter een mooie groene kleur heeft gekregen
🌱 Pak de boter in in wat vershoudfolie, je kan het zo een aantal weken bewaren in de koelkast

Ga jij daslook plukken of heb je dit al gedaan? 🔖Vergeet dit receptje niet op te slaan! 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #daslook #daslookboter #wildplukken #wildplukkenineigentuin #boter

Footer

Vegetarische recepten

  • Recepten
  • Pasta
  • Hartige taart
  • Soep
  • Orzo
  • Risotto
  • Couscous

Social media

Blogs

  • Blogs
  • Kamerplanten
  • Duurzaam leven

‎

Groen Fatsoen

  • Over mij
  • Contact
  • Privacy Policy

Copyright © 2025 · Theme by 17th Avenue

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
We gebruiken cookies om voor een betere user experience te zorgen. Door de website te gebruiken, accepteer je deze cookies. Accepteren