Perencake met kardemom en amandel. Een match made in heaven! Hoewel ik van het zomerfruit in de wintermaanden mis, kan ik ook onwijs genieten van fruit zoals appels en peren. Peer is een ideale fruitsoort om in je baksels te verwerken en gaat net zoals appel goed samen met kruidige specerijen. Deze perencake met kardemom en amandel is een echte classic voor de wintermaanden. Benieuwd hoe je deze cake maakt? Je leest het recept hieronder.
Combinatie peer en kardemom
Er zijn veel goede combinaties met peer, waaronder kaneel, noten, honing, vanille, karamel en kardemom. Voor deze luchtige cake hebben we gekozen voor een combinatie van peer, amandel en kardemom. Kardemom is afkomstig van de gemberplant en wordt in de keuken gebruikt in de vorm van groene peulen met zaden. Het heeft een zeer frisse en aromatische geur, die enigszins doet denken aan parfum. De smaak is een beetje citrusachtig en doet denken aan sinaasappel.
Wist je trouwens dat kardemom ook wel de koningin van de specerijen wordt genoemd vanwege zijn kruidige smaak die fris en citrusachtig is, met een ondertoon van eucalyptus? Het combineert goed met sinaasappel, appel en natuurlijk peer. Om het aroma goed vrij te laten komen, moet je de kardemom kneuzen voordat je het gebruikt. Verse kardemom is smaakvoller, maar gemalen kardemom kan natuurlijk ook gebruikt worden in het recept.
Is mijn peer rijp genoeg?
Bij het maken van deze cake maken we uiteraard gebruik van peren, maar hoe weet je of de peren rijp genoeg zijn om te gebruiken in het recept? Kies geen peren die te zacht zijn, maar ze moeten wel rijp zijn. Gelukkig is er een handig trucje om te controleren of peren rijp zijn: druk zachtjes op het vruchtvlees naast het steeltje. Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp genoeg. Als het vruchtvlees op deze plek erg zacht is, is de peer overrijp en niet geschikt voor de cake.
Perencake met kardemom en amandel
Perencake met kardemom en amandel is een heerlijke combinatie van smaken. De smaak van zoete peren wordt versterkt door de kruidige smaak van kardemom en de nootachtige smaak van amandelen. Deze luchtige cake is perfect als dessert of als traktatie bij de koffie of thee. Probeer het recept eens uit en geniet van de verrassende en smaakvolle combinatie van peren, kardemom en amandel.
Zin in meer gebak? Bekijk ook deze recepten:
Perencake met kardemom en amandel
Ingrediënten
- 150 gram roomboter
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel vanillesuiker
- 175 gram bloem
- 50 gram amandelmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 4 eieren
- 3 peren
- 1 theelepel kardemom
- scheutje melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de cakevorm met bakpapier.
- Meng de boter samen met de suiker en voeg hierna een voor een de eieren toe. Voeg daarna de droge ingrediënten toe en meng tot een beslag. De amandelen maken het beslag wat dikker, doe een scheutje melk bij het beslag om het iets vloeibaarder te maken.
- Snijd 2 peren in kleine blokjes en spatel deze door het beslag heen totdat deze mooi zijn verdeeld. Giet het beslag in de cakevorm
- Halveer de halve peer en verwijder het klokhuis. Leg de halve peren boven op de cake. Bak de cake gaar in 50 á 60 minuten, laat de cake wat afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor perencake met kardemom? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere bakrecepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie