Vandaag laat ik je kennismaken met een heerlijk oer-Hollands comfortgerecht waar ik een Italiaanse draai aan heb gegeven: Italiaanse prei stamppot. Deze smaakvolle combinatie van prei, aardappelen en Italiaanse smaken is anders dan je gewend bent van een soms ietwat ‘saaie’ stamppot. Boordevol smaken!
Een knapperige basis voor je stamppot
Prei voegt niet alleen een heerlijke smaak toe aan ieder gerecht, maar in dit geval voegt het ook een knapperige textuur toe. Ideaal voor een stamppot, dit gaat supergoed samen met de romige aardappelpuree. Door de prei eerst te bakken in wat olijfolie zorg je dat alle smaken van de groente goed vrijkomen.
Geef je stamppot wat Italiaanse flair
De oer-Hollandse stamppot transformeren we in een Italiaans meesterwerk! Dit doen we door lekker wat kruiden toe te voegen maar ook smaakmakers zoals pesto, zongedroogde tomaat en kappertjes. Door deze smaken krijg je een stamppot die je nog niet eerder hebt geproefd. De gekookte aardappelen stampen we samen met de prei tot een smeuïge puree. Het geheel maken we af met lekker wat geraspte Parmezaanse kaas. Zo zorg je voor een extra romige en hartige smaak. Buon appetito!
Italiaanse prei stamppot met vega balletjes
Benodigdheden
- 1x aardappelstamper
Ingrediënten
- 600 gram kruimige aardappelen
- 2 prei
- 3 teentjes knoflook
- 2 theelepels pesto
- 10 zongedroogde tomaten
- 1 sjalot
- 1 theelepel kappertjes
- 29 gram juspoeder (vegetarisch)
- 200 gram vegetarische balletjes
- klontje boter
- 50 milliliter warme melk
- 2 theelepels gedroogde basilicum
- snufje nootmuskaat
- verse peterselie
- parmezaanse kaas
- zout en peper
Instructies
- Breng gezout water aan de kook en kook de aardappels totdat ze zacht zijn.
- Snijd ondertussen de prei in dunne ringen en bak in een koekenpan in een laagje olie. Hak de knoflook fijn en bak samen met de prei. Breng op smaak met zout en peper. Zet de pan van het vuur als de prei zacht is.
- Snijd een sjalotje en bak in een laagje olie in een koekenpan. Voeg de vegetarische balletjes toe en bak kort mee. Voeg de juspoeder bij de balletjes en dun uit met water volgens de verpakking. Laat op laag vuur pruttelen zodat de jus wat indikt.
- Snijd zongedroogde tomaat en kappertjes fijn. Verwarm de melk in een steelpannetje.
- Giet de aardappels af en doe terug in de pan samen met de prei. Voeg een klontje boter toe en een scheutje van de warme melk. Stamp met een aardappelstamper en blijf melk toevoegen tot je de gewenste textuur hebt. Roer de pesto, zongedroogde tomaat, kappertjes en gedroogde basilicum door de stamppot. Hak wat verse peterselie en voeg toe. Breng de stamppot verder op smaak met zout, peper en Parmezaanse kaas.
- Dien de stamppot op samen met de vega balletjes en jus. Rasp nog wat extra Parmezaanse kaas over de stamppot.
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor Italiaanse prei stamppot? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie