Breng gezout water aan de kook en kook de aardappels totdat ze zacht zijn.
Snijd ondertussen de prei in dunne ringen en bak in een koekenpan in een laagje olie. Hak de knoflook fijn en bak samen met de prei. Breng op smaak met zout en peper. Zet de pan van het vuur als de prei zacht is.
Snijd een sjalotje en bak in een laagje olie in een koekenpan. Voeg de vegetarische balletjes toe en bak kort mee. Voeg de juspoeder bij de balletjes en dun uit met water volgens de verpakking. Laat op laag vuur pruttelen zodat de jus wat indikt.
Snijd zongedroogde tomaat en kappertjes fijn. Verwarm de melk in een steelpannetje.
Giet de aardappels af en doe terug in de pan samen met de prei. Voeg een klontje boter toe en een scheutje van de warme melk. Stamp met een aardappelstamper en blijf melk toevoegen tot je de gewenste textuur hebt. Roer de pesto, zongedroogde tomaat, kappertjes en gedroogde basilicum door de stamppot. Hak wat verse peterselie en voeg toe. Breng de stamppot verder op smaak met zout, peper en Parmezaanse kaas.
Dien de stamppot op samen met de vega balletjes en jus. Rasp nog wat extra Parmezaanse kaas over de stamppot.