Als je denkt aan een Caesar salade, komt waarschijnlijk meteen het beeld van sappige stukjes kip en knapperige bacon in je op. Maar wist je dat je net zo goed kunt genieten van deze salade zonder vlees? Mijn vegetarische Caesar Salade biedt een perfecte balans tussen frisheid en hartig zonder afbreuk te doen van het origineel.
Ontstaan van de salade
Caesar salade is door de chef Caesar Cardini, een Italiaanse chef-kok die in Mexico werkte, bedacht. Eigenlijk uit pure noodzaak, toen bijna alle ingrediënten van het vaste menu op waren. Met zijn improvisatieskills toverde hij de Caesar salade op tafel. Ondanks de eenvoud van de ingrediënten bleek de salade juist een enorm succes te zijn. Tot op de dag van vandaag is de Caesar salade ontzettend populair. Het originele recept bestond uit acht ingrediënten: sla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, hardgekookt ei, worcestersaus, olijfolie en citroensap. Bijna volledig vegetarisch, op de worcestersaus na dan want daar zit vis is verwerkt.
Vegetarische Caesar salade
In de jaren daarop kent de Caesar salade veel extra toevoegingen, denk bijvoorbeeld zoals bacon, kip of ansjovis. Dit tilt de simpele salade naar een hoger level. Om nog steeds van deze heerlijke salade op een vegetarische manier te genieten maak ik gebruik van vegetarische kip en gerookte amandelen als vervanger voor spekjes. Ik maak een lekkere dressing van mayonaise met kappertjes om aan de smaak van ansjovis te voldoen. Ik vind hem echt heerlijk geworden, dus probeer hem zeker uit!
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Ik heb nog veel meer lekkere salade recepten!
Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:
- Zomerse salade met perzik, munt, burrata en gerookte amandelen
- Griekse quinoa salade met gegrilde groenten
Vegetarische Caesar salade
Benodigdheden
- 1x koekenpan
Ingrediënten
- 2 kroppen little gem
- 2 eieren
- 50 gram parmezaanse kaas
- 2 vegetarische kip krokant
- 20 gram amandelen met rooksmaak
Voor de dressing:
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel creme fraiche
- 1 theelepel kappertjes
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel olijfolie extra vierge
- 1 theelepel citroensap
- zout en peper
Voor de croutons:
- 1 stokbrood om af te bakken
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel peterselie (gedroogd)
- 1 eetlepel knoflookpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de knoflookpoeder en peterselie door de olie. Snijd het ongebakken stokbrood in grove blokken. Smeer de knoflookolie over het brood en bak de croutons op een bakplaat bekleed met bakpapier in ongeveer 15 minuten krokant.
- Kook de eieren gaar en laat deze schrikken. Pel de eieren en snijd in partjes.
- Maak ondertussen de dressing door de ingrediënten te blenden in de keukenmachine.
- Trek de blaadjes van de kroppen af. Was de sla en maak deze goed droog.
- Rasp de parmezaanse kaas en hak de gerookte amandelen. Bak ondertussen de vegetarische krokante kipfilet in een laagje olie in een koekenpan. Snijd deze in repen.
- Nu is het tijd om de salade op te bouwen. Leg de blaadjes sla op een groot bord besprenkel hier de dressing overheen. Verdeel de croutons, amandelen, parmezaanse kaas, vegetarische kip en ei over de salade.
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor vegetarische Caesar salade? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie