Lege grasvelden worden steeds vaker omgetoverd tot nieuwbouwwijken, en oude kantoorpanden worden gesloopt om ook plaats te maken voor woningen. Met andere woorden: er komen steeds meer nieuwe woningen bij. Het valt op dat er steeds meer aan de natuur wordt gedacht tijdens de bouw van deze nieuwe woningen. En dat is ook niet zo gek, want duurzaamheid voert steeds vaker de boventoon. Een aantal duurzame aspecten die je terug kunt zien in de nieuwbouw, zetten we hieronder voor je op een rij.
Natuurinclusief bouwen
Veel gemeenten hechten steeds meer waarde aan natuurinclusief bouwen. Natuurinclusief bouwen is namelijk een duurzame manier van bouwen waarbij de biodiversiteit zo veel mogelijk wordt behouden. Zo moeten de nieuwbouwwijken nog steeds aantrekkelijke plekken blijven voor de flora en fauna. Denk bijvoorbeeld aan de huismus, de gierzwaluw, de vleermuis en verschillende soorten insecten.
Deze bedreigde diersoorten zaten voornamelijk verstopt tussen de kieren en gleuven van oude woningen, maar bij nieuwbouwwoningen zijn deze kieren bijna niet meer te vinden. Een vleermuiskast kan bijvoorbeeld een oplossing bieden: zo’n kast wordt geplaatst in de gevel of ergens in de wijk, zodat de vleermuis daar alsnog kan verblijven. Ook groene daken, groene gevels en groene tuinen behoren tot het concept natuurinclusief bouwen. Groen zorgt namelijk voor isolatie, maar ook voor een natuurlijke waterbuffer bij bijvoorbeeld een hevige regenbui.
Duurzaam wonen
Ook moeten nieuwbouwwoningen duurzaam worden, zodat de nieuwe bewoners er op een duurzame manier kunnen leven. Zo moeten nieuwbouwwoningen voldoen aan bepaalde eisen. Een nieuwbouwwoning moet bijvoorbeeld zijn voorzien van onder andere HR++-glas, een warmtepomp en zonnepanelen. Ook wordt een nieuwbouwwoning vaak gasloos opgeleverd, waar een cv-ketel en een gasfornuis zeker niet meer gezien worden. Een nieuwbouwwoning moet namelijk bijna-energie neutraal zijn en moet gebruik kunnen maken van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie.
Gebruik van duurzame materialen
Daarnaast wordt een nieuwbouwwoning vaak gebouwd met duurzame materialen. Denk daarbij aan materialen die kunnen worden gerecycled, maar ook aan materialen die duurzaam zijn. Zo is hout natuurlijk duurzaam, maar ook natuursteen, bamboe of gerecycled ijzer. Het zijn dus allemaal materialen die we in de natuur kunnen vinden. Zo woon jij nóg dichter bij de natuur. Het gebruiken van duurzame materialen is bovendien een onderdeel van circulair bouwen: een andere manier van duurzaam bouwen. Naast materialen moeten er ook zo veel mogelijk herbruikbare grondstoffen aan te pas komen, om de aardbol zo min mogelijk uit te putten.