Toen ik meer en meer planten in huis nam, kwamen daar ook een aantal nadelen bij kijken. Zo had ik veel last van rouwvliegjes en was het een onwijze klus om alle planten water te geven en rekening te houden met hun waterbehoefte. Toen stuitte ik op het fenomeen hydrocultuur. Eerst begon ik met het experimenten van planten op LECA korrels, maar ook hier was ik niet erg enthousiast over. Tot ik een aantal account op Instagram Lechuza Pon zag gebruiken. Hier waren zij erg enthousiast over. Ik besloot het ook uit te proberen, en dat is een van de beste keuzes geweest wat betreft verzorging van planten. Wat Lechuza Pon is en hoe je het gebruikt ga ik je in dit blog uitgebreid vertellen.
Wat is Lechuza Pon?
Lechuza Pon is een substraat waar planten in kunnen groeien, het is een goed alternatief voor potgrond. Het is een mix aan fijne steentjes. Lechuza Pon bevat zeoliet, puimsteen, lavasteen en plantenvoedingskorrels. Wat Pon zo fijn maakt is dat het substraat de ideale water/lucht-verhouding bevat voor planten (45% water en 55% lucht). Hierdoor is de vatbaarheid voor ziekten (denk aan wortelrot). Ook kan Pon jarenlang worden gebruik door het af te spoelen. Daardoor is het dus een duurzaam alternatief voor potgrond.
Wat doet het?
Door de capillaire werking wordt het water onder in de pot naar boven gezogen door de steentjes. Zo verdeeld het water zich gelijk over de pot en krijgen de korte/nieuwe wortels dus ook de gewenste hoeveelheid water. Ook is overbemesting onmogelijk doordat Pon de overtollige meststoffen absorbeert en deze vrijgeeft wanneer de plant dit nodig heeft.
Hoe gebruik ik Lechuza Pon?
In tegenstelling tot hydrocultuur is het niet nodig om de kluit met aarde van de plant te verwijderen. Toch heb ik gemerkt dat de transitie wel makkelijker is wanneer je zo veel mogelijk aarde van de plant verdwijnt. Maar een restje aarde aan de wortels? Dat is bij Lechuza Pon geen probleem. Water geven met Lechuza Pon is erg makkelijk en verkleint de kans op wortelrot. De steentjes zullen een lichtegrijze kleur hebben en droog aanvoelen wanneer al het water is gebruikt. Laat je plant zo’n 2 tot 5 dagen droog staan, daarna kan je water bijgeven. Er zijn drie manieren waarop je jouw plant in Pon kan zetten:
- Self-watering plantenpot: Lechuza en Elho hebben potten met ingebouwde watermeters. Zo hoef je alleen het reservoir te vullen wanneer de watermeter dit aangeeft.
- Pot met een reservoir: zet de plant in een plastic binnenpot met daar omheen een sierpot. Voeg tot ongeveer 1/4 van de sierpot met water. Vul bij met water totdat het water is opgezogen.
- Pot zonder reservoir: niet zulke dorstige planten of vind je het werken met een reservoir toch spannend? Geef je plant dan water zoals je normaal ook met potgrond doet. Is de Pon lichtgrijs van kleur en droog? Dan kan je de Pon vanaf boven water geven met een gieter.
Let op dat je de hoeveelheid water in het reservoir wel opbouwt. Staat je plant net in Pon? Laat de plant dan rustig wennen aan het nieuwe substraat. Zet je plant niet gelijk in een flinke laag water, maar laat de plant eerst rustig acclimatiseren. Zorg dat je steeds een groter laagje water in het reservoir laat staan. Zo voorkom je dat de wortels gaan rotten door de plotselinge overgang naar semi-hydrocultuur.
In het groeiseizoen kun je net zoals gewoonlijk plantenvoeding toevoegen aan het gietwater en dit voor het waterreservoir gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je plantenvoeding gebruikt die geschikt is voor hydrocultuur en dat je de aangegeven hoeveelheid op de verpakking voor hydrocultuur aanhoudt.
Wat vind ik van Lechuza Pon?
Ik gebruik Lechuza Pon nu meer dan twee jaar met heel veel plezier. Hoewel het een prijzig product is, werkt het erg goed en hoef je het in tegenstelling tot potgrond niet weg te gooien. Je kan het gewoon omspoelen en daarna voor een andere plant gebruiken. Ik merk ook dat mijn planten een echte groeispurt hebben gemaakt sinds ik Pon gebruik. Het werkt goed voor veel verschillende type planten en is gemakkelijk te gebruiken.
Daarnaast is het ook erg fijn dat ik minder vaak water hoef te geven. Ideaal als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Maar ook heb ik minder rouwvliegjes en een stuk minder last van wortelrot. Tot nu toe heeft iedere plant die ik op Pon heb gezet het erg goed gedaan. Ik denk dat ik ondertussen wel 100 planten heb verpot, tot nu toe is er nooit een plant dood gegaan na de transitie. Dus wees niet bang voor Pon, probeer het eens uit!
Waar kan ik Pon kopen?
Lechuza Pon is te koop bij verschillende tuincentra in Nederland, alhoewel ik het nog nooit heb gezien. Ik koop mijn Pon altijd online, bijvoorbeeld op Bol.com. Er zijn verschillende formaten beschikbaar, ik kies tegenwoordig voor de grootste verpakking. Ga je het voor de eerste keer uitproberen? Koop dan een kleine verpakking, zo kom je er snel genoeg achter of het wat voor jou is. Zo zit je niet meteen opgescheept met een mega verpakking.
Lechuza pon kopen
Nog meer informatie over Lechuza Pon? Vraag het mij op Instagram of bekijk de YouTube video’s (Engels) van Thijmen. Lees ook mijn andere blogs over kamerplanten voor nog meer informatie.
Geef een reactie