• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Kamerplanten
  • Lifestyle
  • Blogs
  • Contact
  • Mobile Menu Widgets

    Connect

    Search

Groen Fatsoen

Groen Fatsoen

Vegetarische recepten en lifestyle

  • Alle recepten
  • Gerechten
    • Salade
    • Soep
    • Hartige taart
    • Orzo
    • Pasta
    • Risotto
  • Keuken
    • Aziatisch
    • Italiaans
    • Indiaas
    • Mediterraans
    • Mexicaans
    • Midden-Oosters
Home » Blogs » Wat is Lechuza Pon en hoe laat ik mijn kamerplanten er in groeien?

Wat is Lechuza Pon en hoe laat ik mijn kamerplanten er in groeien?

6 november 2021

Lechuza Pon
©Lechuza

Toen ik meer en meer planten in huis nam, kwamen daar ook een aantal nadelen bij kijken. Zo had ik veel last van rouwvliegjes en was het een onwijze klus om alle planten water te geven en rekening te houden met hun waterbehoefte. Toen stuitte ik op het fenomeen hydrocultuur. Eerst begon ik met het experimenten van planten op LECA korrels, maar ook hier was ik niet erg enthousiast over. Tot ik een aantal account op Instagram Lechuza Pon zag gebruiken. Hier waren zij erg enthousiast over. Ik besloot het ook uit te proberen, en dat is een van de beste keuzes geweest wat betreft verzorging van planten. Wat Lechuza Pon is en hoe je het gebruikt ga ik je in dit blog uitgebreid vertellen.

Wat is Lechuza Pon?

Lechuza Pon is een substraat waar planten in kunnen groeien, het is een goed alternatief voor potgrond. Het is een mix aan fijne steentjes. Lechuza Pon bevat zeoliet, puimsteen, lavasteen en plantenvoedingskorrels. Wat Pon zo fijn maakt is dat het substraat de ideale water/lucht-verhouding bevat voor planten (45% water en 55% lucht). Hierdoor is de vatbaarheid voor ziekten (denk aan wortelrot). Ook kan Pon jarenlang worden gebruik door het af te spoelen. Daardoor is het dus een duurzaam alternatief voor potgrond.

©Lechuza

Wat doet het?

Door de capillaire werking wordt het water onder in de pot naar boven gezogen door de steentjes. Zo verdeeld het water zich gelijk over de pot en krijgen de korte/nieuwe wortels dus ook de gewenste hoeveelheid water. Ook is overbemesting onmogelijk doordat Pon de overtollige meststoffen absorbeert en deze vrijgeeft wanneer de plant dit nodig heeft.

Hoe gebruik ik Lechuza Pon?

In tegenstelling tot hydrocultuur is het niet nodig om de kluit met aarde van de plant te verwijderen. Toch heb ik gemerkt dat de transitie wel makkelijker is wanneer je zo veel mogelijk aarde van de plant verdwijnt. Maar een restje aarde aan de wortels? Dat is bij Lechuza Pon geen probleem. Water geven met Lechuza Pon is erg makkelijk en verkleint de kans op wortelrot. De steentjes zullen een lichtegrijze kleur hebben en droog aanvoelen wanneer al het water is gebruikt. Laat je plant zo’n 2 tot 5 dagen droog staan, daarna kan je water bijgeven. Er zijn drie manieren waarop je jouw plant in Pon kan zetten:

  1. Self-watering plantenpot: Lechuza en Elho hebben potten met ingebouwde watermeters. Zo hoef je alleen het reservoir te vullen wanneer de watermeter dit aangeeft.
  2. Pot met een reservoir: zet de plant in een plastic binnenpot met daar omheen een sierpot. Voeg tot ongeveer 1/4 van de sierpot met water. Vul bij met water totdat het water is opgezogen.
  3. Pot zonder reservoir: niet zulke dorstige planten of vind je het werken met een reservoir toch spannend? Geef je plant dan water zoals je normaal ook met potgrond doet. Is de Pon lichtgrijs van kleur en droog? Dan kan je de Pon vanaf boven water geven met een gieter.

Let op dat je de hoeveelheid water in het reservoir wel opbouwt. Staat je plant net in Pon? Laat de plant dan rustig wennen aan het nieuwe substraat. Zet je plant niet gelijk in een flinke laag water, maar laat de plant eerst rustig acclimatiseren. Zorg dat je steeds een groter laagje water in het reservoir laat staan. Zo voorkom je dat de wortels gaan rotten door de plotselinge overgang naar semi-hydrocultuur.

In het groeiseizoen kun je net zoals gewoonlijk plantenvoeding toevoegen aan het gietwater en dit voor het waterreservoir gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je plantenvoeding gebruikt die geschikt is voor hydrocultuur en dat je de aangegeven hoeveelheid op de verpakking voor hydrocultuur aanhoudt.

Wat vind ik van Lechuza Pon?

Ik gebruik Lechuza Pon nu meer dan twee jaar met heel veel plezier. Hoewel het een prijzig product is, werkt het erg goed en hoef je het in tegenstelling tot potgrond niet weg te gooien. Je kan het gewoon omspoelen en daarna voor een andere plant gebruiken. Ik merk ook dat mijn planten een echte groeispurt hebben gemaakt sinds ik Pon gebruik. Het werkt goed voor veel verschillende type planten en is gemakkelijk te gebruiken.

Daarnaast is het ook erg fijn dat ik minder vaak water hoef te geven. Ideaal als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Maar ook heb ik minder rouwvliegjes en een stuk minder last van wortelrot. Tot nu toe heeft iedere plant die ik op Pon heb gezet het erg goed gedaan. Ik denk dat ik ondertussen wel 100 planten heb verpot, tot nu toe is er nooit een plant dood gegaan na de transitie. Dus wees niet bang voor Pon, probeer het eens uit!

Waar kan ik Pon kopen?

Lechuza Pon is te koop bij verschillende tuincentra in Nederland, alhoewel ik het nog nooit heb gezien. Ik koop mijn Pon altijd online, bijvoorbeeld op Bol.com. Er zijn verschillende formaten beschikbaar, ik kies tegenwoordig voor de grootste verpakking. Ga je het voor de eerste keer uitproberen? Koop dan een kleine verpakking, zo kom je er snel genoeg achter of het wat voor jou is. Zo zit je niet meteen opgescheept met een mega verpakking.

Lechuza pon kopen

Nog meer informatie over Lechuza Pon? Vraag het mij op Instagram of bekijk de YouTube video’s (Engels) van Thijmen. Lees ook mijn andere blogs over kamerplanten voor nog meer informatie.

· In: Blogs, Kamerplanten, Tips en inspiratie

Over Groen Fatsoen

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Dit vind je vast ook leuk

syngonium albo variegataHoe verzorg ik de Syngonium Albo Variegata?
nieuwbouw natuurNieuwbouw steeds vaker hand in hand met de natuur
Monstera Thai ConstellationHoe verzorg ik de Monstera Thai Constellation?

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Next Post >

Hoe verzorg ik de Monstera Thai Constellation?

Primaire Sidebar

Ontmoet Isabelle

Ontmoet Isabelle
hi!

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Lees meer

zoeken

Ad

Connect

Featured Posts

Libanees platbrood met halloumi en gegrilde aubergine

pinda ramen soep met crispy chili oil

Pinda-miso ramen soep met crispy chili oil en tempeh

chocolade-koffie haverkoek

Chocolade-koffie haverkoeken

Volg mij op Instagram

PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONING PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONINGTOMATEN 🍠🥗

Een heerlijk recept dat barst van de kleur en smaak: parelcouscous salade met zoete aardappel, feta en gepofte honingtomaten. Deze salade is perfect voor een lichte lunch of een bijgerecht dat indruk maakt.

🛒INGREDIËNTEN 
200 gram parelcouscous
1/2 blok feta
50 gram granaatappelpitjes
250 gram gekookte rode biet
1 grote zoete aardappel
1/2 citroen
180 gram honingtomaten @looyekwekers 
1/2 komkommer
2 takjes munt
1 theelepel za’atar
2 eetlepels extra vierge olijfolie
handje ongebrande amandelen
handje pompoenpitten
1 theelepel balsamico azijn
1 handje rucola
1 stengel bosui
zout en peper

Check mijn website via de link in bio voor het recept 💝🙌 Smakelijk!!

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #parelcouscous #couscoussalade
Wie mij goed kent weet dat ik DOL ben op de Italia Wie mij goed kent weet dat ik DOL ben op de Italiaanse keuken. 🍝 Het liefst eet ik het elke dag. Steevast staan er daarom ook wel 2 tot 3 pasta recepten op ons weekmenu. Mijn website is ondertussen goed gevuld met de nodige pasta receptjes, daarom licht ik vandaag 7 favorietjes uit ☺️

Sommige staan binnen 20 minuten op tafel, andere zijn wat uitgebreider en daardoor perfect voor in het weekend. Van romige klassiekers zoals pasta pesto tot frisse lentepasta’s—allemaal zonder vlees, maar boordevol smaak. Swipe naar rechts of check de link in bio x

#liefdevoorkoken #kookblog #vegetarisch #lekkereten #kokenopgevoel #koken #recepten #vegetarischerecepten #receptenblog #foodblogger #foodbloggersofinstagram #receptenblog
FETADIP MET GEPOFTE DRUIVEN 🌱🍇 Deze fetadip FETADIP MET GEPOFTE DRUIVEN 🌱🍇

Deze fetadip met gepofte druiven is romig, hartig én verrassend zoet tegelijk. Heerlijk als borrelhap met dit lekkere zonnige weer ☀️

INGREDIËNTEN
250 gram feta
250 gram rode druiven
bosje verse dille
15 gram pijnboompitten
1 eetlepel extra vierge olijfolie
zout en peper

Swipe naar rechts om te zien hoe je dit receptje maakt of check  mijn website via de link in bio 💝

#fetadiprecipe #fetadip #borrelhapjes #receptenblog #borrelplank #borrelen
HARISSA BLOEMKOOL PARELCOUSCOUS SALADE 🌶️🥗 HARISSA BLOEMKOOL PARELCOUSCOUS SALADE 🌶️🥗

Een beetje pit, een beetje zoet en een frisse bite. Deze parelcouscous salade met harissa bloemkool is zo’n gerecht wat alles heeft. Perfect als makkelijke doordeweekse maaltijd of als kleurrijke toevoeging aan een etentje. En het beste? Je schuift de bloemkool in de oven en hebt er daarna bijna geen omkijken naar.

INGREDIËNTEN 🛒

300 gram parelcouscous
1 bloemkool
2 eetlepels harissa
1 eetlepel ras el hanout 
160 gram vegetarische kipstukjes @vivera_nl 
1/2 komkommer
100 gram cherrytomaatjes
handje babyspinazie
bosje verse dille
bosje verse koriander
75 gram feta 
40 gram Salade Mix Cranberry
1 eetlepel olijfolie
zout en peper

INSTRUCTIES 👩‍🍳

🌱Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en marineer met 1l olijfolie, de harissa, zout en peper. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de bloemkool op. Bak de bloemkool in 30 minuten goudbruin en zacht.
🌱Giet de parelcouscous af zodra deze zacht is. Snijd ondertussen de komkommer in blokjes en halveer de cherrytomaatjes. Hak de dille en koriander fijn.
🌱Bak de kipstukjes goudbruin in wat olie samen met de Ras el Hanout en zout en peper.
🌱Doe de parelcouscous, komkommer, cherrytomaat, kipstukjes, babyspinazie, verse kruiden en gegrilde bloemkool in een schaal en hussel goed door elkaar. Verkruimel de feta boven de salade en verdeel de salade mix er overheen. Maak eventueel af met nog wat extra olijfolie, zout en peper.

Check mijn website via de link in bio voor het hele recept 💝🙌 Eet smakelijk!! 💚 Sla dit receptje op en volg @groen_fatsoen voor meer vega recepten. 

Servies: @jamescooke.webshop 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #parelcouscous #parelcouscoussalade #saladerecept #bloemkool #harissa #harissacauliflower
Favorietjes van april 🥰 1 - in april ben ik mi Favorietjes van april 🥰

1 - in april ben ik mijn zuurdesem avontuur begonnen, met al heel wat mooie broden waaronder deze met bieslook en cheddar 🧀
2 - nieuwe plantjes in de tuin zetten 
3 - een van de lekkerste kaneelcroissantjes
4 - voor het eerst buiten eten met deze heerlijke bloemkool parelcouscous salade 🥰 
5 - overal genieten van de bijtjes in de bloemen
6 - voor het eerst weer ‘s avonds een wijntje op het terras 
7 - babyeendjes 🥹
8 - genieten tijdens het buiten werken 
9 - 🐱
10 - het kostte me 5 mental breakdowns maar deze passievrucht meringuetaart die ik maakte was niet normaal lekker
11 - volop daslook seizoen 
12 - pizza party aan het water met de liefste vrienden 🥰
DASLOOK BOTER 🧈🌱 Als je nog steeds geen das DASLOOK BOTER 🧈🌱

Als je nog steeds geen daslook hebt geplukt dan is dit je teken om dat wél te doen. Wacht niet te lang want dit zijn de laatste momenten dat je daslook dit jaar nog kan plukken. En gosh wat is dit spul lekker! Ik maakte er zelf een heerlijke daslookboter van, perfect voor dit lekkere weer! 

INGREDIËNTEN
handje vol versgeplukte daslook
150 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
Flaky maldonzout @maldonsalt 
Peper

INSTRUCTIES
🌱 Maak de daslook goed schoon, helemaal als het niet uit eigen tuin komt en je het in een openbare ruimte hebt geplukt
🌱 Doe de roomboter, daslook, peper en zout in een hakmolen en pureer tot de daslook fijn is en de boter een mooie groene kleur heeft gekregen
🌱 Pak de boter in in wat vershoudfolie, je kan het zo een aantal weken bewaren in de koelkast

Ga jij daslook plukken of heb je dit al gedaan? 🔖Vergeet dit receptje niet op te slaan! 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #daslook #daslookboter #wildplukken #wildplukkenineigentuin #boter

Footer

Vegetarische recepten

  • Recepten
  • Pasta
  • Hartige taart
  • Soep
  • Orzo
  • Risotto
  • Couscous

Social media

Blogs

  • Blogs
  • Kamerplanten
  • Duurzaam leven

‎

Groen Fatsoen

  • Over mij
  • Contact
  • Privacy Policy

Copyright © 2025 · Theme by 17th Avenue

We gebruiken cookies om voor een betere user experience te zorgen. Door de website te gebruiken, accepteer je deze cookies. Accepteren