Hè bah! Heb jij last van die irritante vliegjes in en rondom jouw plant? Vraag jij je misschien af wat dit voor beestjes zijn? Helaas heb je te maken met rouwvliegjes. Een bekend beestje bij de meeste plantenouders. Ik vertel je hoe je rouwvliegjes herkent, bestrijdt en voorkomt. Lees je mee?
Varenrouwmug herkennen
Officieel heten rouwvliegjes rouwvarenmuggen, het zijn dus eigenlijk hele kleine mugjes die niet steken maar zich wel heel snel voortplanten. Per keer leggen ze wel 200 eitjes…. Zo zit je hele pot al snel vol met larven, deze worden snel groot en leggen vervolgens zelf weer 200 eitjes. Zo heb jij al snel last van een flinke plaag in huis.
De rouwvarenmug lijkt heel erg op een fruitvliegje, alleen dan nog een stukje kleiner. Je herkent ze vooral aan de plek waar ze zich bevinden: in en rondom de potgrond van je planten. Heb je rouwvliegjes in huis? Dan wil je hier waarschijnlijk zo snel mogelijk van af komen. Hieronder vertel ik hoe je de rouwvliegjes kan bestrijden.
Hoe rouwvliegjes bestrijden?
Helaas zijn er geen kant-en-klare bestrijdingsmiddellen voor rouwvliegjes zoals je bijvoorbeeld wel voor andere plagen hebt. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om van dit vervelende beestje af te komen. Je kunt de volgende stappen uitvoeren:
1. In quarantaine met die plant
Zet je plant met vliegjes en al voor een paar weken in quarantaine, ver weg van al je andere planten! Op deze manier zorg je ervoor dat de rouwvliegjes zich niet voortplanten op andere planten. Een huis vol rouwvliegjes, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Dus probeer de schade te beperken door de patiënt even af te zonderen van de rest.
2. Droog je plant uit
Het liefst leggen rouwvliegjes hun eitjes in vochtige potgrond met wat rottende wortels. Geef je besmette plant daarom de komende tijd wat minder water en laat de kluit regelmatig helemaal uitdrogen. Zo is het voor de vliegjes minder aantrekkelijk om zich in jouw plant voort te planten.
3. Geef je plant nieuwe potgrond
Blijven de vliegjes toch zitten? Dan is het slim om je plant te voorzien van nieuwe potgrond. Zo ben je verzekerd dat ook alle larven weg zijn uit de grond. Spoel de wortels goed schoon en vergeet de pot ook niet schoon te maken. Doe de plant in de nieuwe aarde en pas op dat je de nieuwe aarde niet te veel water geeft. Anders begint het verhaal weer opnieuw.
4. Bestrijding rouwvliegjes
Kom je maar niet van de plaag af? Dan is het tijd om de rouwvliegjes te bestrijden. Maak bijvoorbeeld gebruik van aaltjes tegen varenrouwmug. Deze microscopisch kleine beestjes eten de larven van de rouwvlieg op. Zodra alle larven zijn bestreden sterven de aaltjes zelf uit. Combineer aaltjes met speciale vangplaten, zo pak je zowel de larven als de volwassen rouwvliegjes aan. Hierdoor ben je snel van het probleem af. Ik gebruik zelf graag de producten van ECOstyle, de producten zijn goed voor het milieu en zijn effectief.
Rouwvliegjes in je plant voorkomen
De vliegjes kunnen echt overal vandaan komen. Vaak verhuizen ze mee met een nieuwe plant die je bijvoorbeeld meebrengt uit het tuincentrum of ze komen mee via een nieuwe zak potgrond. De beste manier om de rouwvlieg snel uit te roeien is door je planten niet te vochtige grond te geven. Maar dat klinkt makkelijker dan het is….
Rouwvliegjes komen namelijk het liefst af op vochtige grond met eventueel rotte wortels. Dit is namelijk voer voor de vliegjes. Breng je een nieuwe plant naar huis? Zet hem dan eerst een tijdje in quarantaine totdat je zeker weet dat je de rest van je planten niet kan besmetten. Je kan ook nadenken om geen potgrond te gebruiken en je planten bijvoorbeeld op LECA of Lechuza PON te zetten. Door hydrocultuur toe te passen, kunnen de beestjes zich niet voortplanten.
Schade van rouwvliegjes
Goed nieuws! Je plant zal niet zo snel dood gaan door rouwvliegjes. De larven eten van de wortels en op termijn zal dit wel voor problemen zorgen. Maar dan moet het probleem wel langere tijd aanhouden. Probeer daarom zo snel mogelijk van de vliegjes af te komen. Dan is de plaag nog niet zo groot en is het probleem dus sneller verholpen.
Benieuwd naar meer verzorgingstips voor jouw plant? Lees dan al mijn blogs over kamerplanten. Kom je er niet uit? Dan mag je me altijd een berichtje sturen, ik help je graag om van dit beestje af te komen.
Geef een reactie