Als je van een verrukkelijke, onweerstaanbare salade houdt die zowel gezond én super smakelijk is. Dan moet je deze bulgursalade met honing halloumi, zelfgemaakte erwtenhummus en gegrilde groenten hebben. Alles in dit gerecht is zelfgemaakt en super smaakvol door de speciale kruidenmix dukkah. Benieuwd hoe je aan de slag gaat? Dat lees je hieronder.
Wat is dukkah?
Dukkah is zo’n geheimzinnig en heerlijk kruidenmengsel dat je niet wist dat je het miste totdat je het probeert. Oorspronkelijk afkomstig uit het betoverende Egypte, combineert dukkah geroosterde noten (vaak amandelen of hazelnoten) met een mix van zaden, zoals sesamzaad en korianderzaad, en een harmonieus mengsel van kruiden en specerijen zoals komijn en koriander. Na een lichte roostering wordt dit mengsel grof gemalen.
Dukkah voegt een knapperige textuur en een nootachtige, kruidige smaak toe aan gerechten. Het is als een verborgen schat die elke maaltijd kan omtoveren tot een smaakvol gerecht. Dukkah is helaas nog veel verkrijgbaar in de supermarkten. Bij van Beekum specerijen hebben ze gelukkig hele lekkere dukkah die je gemakkelijk online besteld.
Honing halloumi
Deze bulgursalade is een eerbetoon aan de Midden-Oosterse en Mediterrane keuken en brengt deze heerlijke smaken rechtstreeks naar je bord. Het bevat gezonde ingrediënten zoals gegrilde groenten boordevol, vezelrijke bulgur en proteïnerijke erwtenhummus die je helemaal zelf maakt. Voeg daar de zalige honing halloumi aan toe, en je hebt een super smaakvol en gezond gerecht. Koken hoeft niet altijd moeilijk te zijn, hier maak je verschillende elementen die je samenvoegt tot een heerlijke salade. Alles in dit gerecht is zelfgemaakt en dat proef je!
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Ik heb nog veel meer lekkere Midden-Oosterse recepten!
Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:
Bulgursalade met erwtenhummus, gegrilde groenten en honing halloumi
Benodigdheden
Ingrediënten
- 200 gram bulgur
- 300 gram kikkererwten
- 1 eetlepel tahini
- 1/2 citroen
- 50 gram tuinerwten (diepvries)
- 225 gram halloumi
- 1 paprika
- 250 gram cherrytomaatjes
- 200 gram sperziebonen
- 25 gram granaatappelpitjes
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel chilivlokken
- 2 eetlepels dukkah
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 blokje groentebouillon
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de paprika in dunne plakken en haal de uiteinden van de sperziebonen. Doe samen met de cherrytomaten in een ovenschaal en besprenkel rijkelijk met wat olijfolie, zout en peper. Bak in de oven voor ongeveer 30 minuten tot de groenten zacht zijn.
- Maak ondertussen de hummus. Doe de uitgelekte kikkererwten, erwten, tahini, sap van een halve citroen, zout, peper, knoflookpoeder, 1 eetlepel extra vierge olijfolie en 1 eetlepel dukkah in de keukenmachine. Pureer tot een gladde saus.
- Kook de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing in water met een bouillonblokje.
- Snijd de halloumi in plakken en grill in een droge grillpan. Draai regelmatig om totdat je streepjes op de halloumi krijgt. Zet het vuur uit en besprenkel met honing en chilivlokken.
- Bouw de salade op. Smeer een dikke laag van de erwtenhummus op een bord, leg daar de bulgur, gegrilde groenten, halloumi en granaatappelpitjes op. Maak af met nog een beetje extra vierge olijfolie en dukkah.
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor bulgursalade met honing halloumi? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie