Zomerse orzo met groene groenten is een verrukkelijk gerecht dat je smaakpapillen prikkelt en je doet denken aan warme zonnige dagen. Je combineert de orzo met een selectie van verse groene groenten, citroen, zongedroogde tomaatjes en knapperige zonnebloempitten. Zo zorg je voor zowel een lichte, verfrissende maaltijd als een interessante door de verschillende texturen.
Wat is orzo?
Orzo is een veelzijdige pastasoort die zijn oorsprong vindt in de Italiaanse keuken. Het wordt ook wel ‘rijstvormige pasta’ genoemd vanwege zijn kleine, rijstachtige vorm. Hoewel orzo eruitziet als rijst, is het wel degelijk pasta, gemaakt van tarwe en water.
Orzo wordt vaak gebruikt in verschillende gerechten en heeft een unieke textuur en smaak. Het heeft een stevige beet en absorbeert goed sauzen en smaken. Het is een uitstekende keuze voor soepen, salades en warme hoofdgerechten. Een van de voordelen van orzo is dat het snel en gemakkelijk te bereiden is. Het hoeft meestal maar 8 tot 10 minuten te koken.
Zomerse orzo
In dit recept spelen groene groenten en citroen een grote rol. Dit maakt het een heerlijk, fris gerecht voor op zomerse dagen. Ideaal wanneer je lekker licht wil eten. De combinatie van de zoute parmezaanse kaas, de frisse citroen, de zachte orzo en de knapperige zonnebloempitjes maken dit een succes voor iedereen!
Zomerse orzo met groene groenten
Ingrediënten
- 200 gram orzo
- 120 gram groene pesto (vers)
- 250 milliliter slagroom
- 100 gram zongedroogde tomaten
- 150 gram haricot verts
- 100 gram tuinerwten (diepvries)
- 400 gram spinazie
- 150 gram oesterzwammen
- 1 ui
- 1 blokje groentebouillon
- 1 chilipeper
- 1 citroen (biologisch)
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 1 theelepel peterselie (gedroogd)
- 1 theelepel basilicum (gedroogd)
- 1 theelepel zonnebloempitten (ongebrand en ongezouten)
- Zout en peper
- Parmezaanse kaas (naar smaak)
Instructies
- Snijd de uiteinden van de haricot verts en kook deze gaar in een pan met gezout water. Breng een andere pan water aan de kook en kook hierin de orzo volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af indien klaar.
- Snijd ondertussen de chilipeper, ui, knoflook, oesterzwammen en zongedroogde tomaten fijn.
- Doe wat olie in de pan en fruit hierin de chilipeper, ui, knoflook en oesterzwammen samen met de kruiden.
- Voeg na de groene pesto, room, zongedroogde tomaten, het bouillonblokje en de spinazie toe als de oesterzwammen zacht zijn. Blijf roeren totdat alle spinazie is geslonken.
- Voeg vervolgens de gekookte orzo en haricot verts toe aan de saus en blijf roeren. Rasp de schil van de citroen, pers de citroen uit boven de saus en roer de tuinerwten door de orzo. Breng het geheel eventueel nog verder op smaak met zout en peper.
- Schep in een diep bord op en garneer met zonnebloempitten en parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
Aan de slag gegaan met dit recept voor zomerse orzo? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere dinerrecepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie