Pizza met artisjok en spinazie

Pizza hoeft echt niet altijd belegd met tomatensaus te zijn om te scoren aan tafel. Deze pizza met artisjok en spinazie is het bewijs dat eenvoud en smaak perfect samen kunnen gaan. En het mooiste? Hij staat zó op tafel. Ideaal voor een doordeweekse avond waarop je wél iets lekkers wilt eten, maar niet uren in de keuken wilt staan.
Pizza met artisjok en spinazie – snel, groen en verrassend lekker
Het geheim zit ‘m in de combinatie van romige crème fraîche, knapperige bodem en de fris-zoute smaak van artisjokharten. Spinazie zorgt voor een groene, milde tegenhanger, en met een beetje zwarte peper en pittige kaas geef je het geheel net dat beetje extra. Serveer met een simpele rucolasalade of eet ‘m gewoon zo – liefst met je handen natuurlijk.


Waarom deze plaatpizza met artisjok en spinazie een blijvertje is
Of je nu vegetarisch eet of gewoon zin hebt in een wat lichtere pizza-variant: deze plaatpizza met artisjok en spinazie past altijd. Het gebruik van crème fraîche in plaats van tomatensaus houdt de smaken zacht, waardoor de artisjokken en spinazie beter tot hun recht komen. Voeg eventueel wat extra toppings toe zoals rode ui of een handje pijnboompitjes voor meer pit.
Ook fijn: je maakt ‘m gewoon op een vel kant-en-klaar pizzadeeg. Geen geknoei met uitrollen of rijzen. Even beleggen, afbakken en klaar!

Op zoek naar nog meer vegetarische pizza recepten?

Pizza met artisjok en spinazie
Ingrediënten
- 1 rol pizzadeeg
- 200 gram creme fraiche
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
- zout en peper
- 1 bol buffelmozzarella
- 75 gram feta
- 50 gram parmezaanse kaas
- 200 gram babyspinazie
- 150 gram gemarineerde artisjokharten
Handig om te hebben
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en rol het pizzadeeg uit op een bakplaat.
- Doe de creme fraiche in een kom en pers hier de knoflook bovenuit. Voeg de Provençaalse kruiden, zout en peper toe en roer alles goed door elkaar. Smeer de creme fraiche op het deeg en rasp de helft van de parmezaanse kaas over de pizza. Doe voor 5 minuten in de oven.
- Doe ondertussen wat olie in een pan en laat de spinazie slinken. Laat de artisjokharten uitlekken. Haal het voorgebakken deeg uit de oven en verkruimel de feta en scheur de mozzarella over de pizza. Verdeel de artisjokharten en spinazie over de pizza samen met nog wat extra peper. Doe nog voor ongeveer 15 minuten in de oven, totdat deze goudbruin is.
- Haal de pizza uit de oven en garneer met extra parmezaanse kaas.
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):


Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor pizza met artisjok? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan de andere vegetarische recepten van Groen Fatsoen.


