• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Kamerplanten
  • Lifestyle
  • Blogs
  • Contact
  • Mobile Menu Widgets

    Connect

    Search

Groen Fatsoen

Groen Fatsoen

Vegetarische recepten en lifestyle

  • Alle recepten
  • Gerechten
    • Salade
    • Soep
    • Hartige taart
    • Orzo
    • Pasta
    • Risotto
  • Keuken
    • Aziatisch
    • Italiaans
    • Indiaas
    • Mediterraans
    • Mexicaans
    • Midden-Oosters
Home » Blogs » IKEA greenhouse cabinet ombouwen tot terrarium

IKEA greenhouse cabinet ombouwen tot terrarium

12 september 2023

Een prachtig groen pronkstuk in de woonkamer, wie wil dat nou niet? Als je van planten houdt dan is de kans groot dat je wel eens een IKEA Greenhouse Cabinet voorbij hebt zien komen. Ik had deze vitrinekast ongeveer 3 jaar in huis staan met een aantal van mijn meest bijzondere planten erin. Alleen sprak de uitstraling van de kast mij niet meer helemaal aan. Daarom besloot ik de kast om te bouwen tot een mega terrarium. Ik laat je zien hoe ik dat deed.

Wat is een IKEA greenhouse cabinet?

Een IKEA Greenhouse Cabinet is een functioneel en stijlvol meubelstuk dat oorspronkelijk een reguliere vitrinekast is die je bij de IKEA koopt. Veel mensen hebben hem omgebouwd zodat de kast kan fungeren als een mini-kas voor binnenshuis. Dit unieke meubel combineert op slimme wijze een opbergkast met een glazen kas, waardoor plantliefhebbers een ideale omgeving creëren voor hun favoriete planten.

Het ziet er natuurlijk een stuk stijlvoller uit dan reguliere mini-kasjes die je in huis kan zetten. De kast beschikt over glazen panelen aan de voorzijde en zijkanten, waardoor voldoende licht naar binnen kan komen. Doordat de kast dicht zit ontstaat er een hoge luchtvochtigheid wat erg gunstig is voor bepaalde tropische planten. De kast biedt een praktische en esthetisch aantrekkelijke oplossing om binnenhuis te tuinieren.

Waarom een terrarium?

Een terrarium heeft een aantal voordelen, ik som ze hieronder voor je op:

  • Een groot voordeel is dat het terrarium na verloop van tijd zelfvoorzienend is. Je hoeft het dus (bijna) geen water meer te geven. Dit betekent dat je veel minder naar je planten hoeft om te kijken.
  • Daarnaast zorgt een terrarium voor een natuurlijke uitstraling waardoor je planten het best tot hun recht komen.
  • Je zorgt voor de beste omstandigheden voor de plant. De planten zitten in een dichte omgeving met veel licht. De hoge luchtvochtigheid doet de planten erg goed doet. Ook is er door het mos voldoende mogelijkheid om te klimmen. Je zult merken dat je planten sneller groeien en grotere bladeren aanmaken.
  • Je zorgt voor een pronkstuk in huis. Een terrarium is erg fascinerend om naar te kijken.

Hoe bouw je jouw IKEA greenhouse cabinet om tot terrarium?

Het ombouwen van je greenhouse cabinet tot terrarium zorgt voor een eye-catcher in huis waar je tropische planten ook nog eens ontzettend goed in groeien. Hieronder vind je alle benodigdheden.

Dit heb je nodig

  • Fabrikör IKEA kast – 81×113 cm Een andere vitrinekast kan ook. Dan heb je wellicht wat meer/minder van onderstaande benodigdheden nodig.
  • 2x transparante kit – 310ml
  • 3x purschuim – 500 ml
  • levend platmos – 6 l
  • sphagnum mos – 3 l
  • bol mos – 3l
  • potgrond turfvrij – 20 l
  • plexiglas
  • 50x draadkrammen
  • hydrokorrels – 5 l
  • Proppen papier en plastic plantenpotjes

Zo maak je het IKEA Greenhouse Terrarium

Tijd om aan de slag te gaan! Hieronder vind je het stappenplan om jouw IKEA Greenhouse Terrarium te bouwen.

  1. Zet de kast in elkaar als je dit nog niet hebt gedaan. Maak de kast schoon als je hem al eerder hebt gebruikt.
  2. Dicht alle kieren en hoeken goed af met transparante kit. Wees niet zuinig, het is belangrijk dat de kast volledig waterdicht is. Vergeet niet goed rondom de raampjes en aan de onderkant van de kast te kitten.
  3. Wil je licht en ventilatoren in je kast? Dan is het nodig om aan de onderkant een gat te maken waar de kabels doorheen kunnen.
  4. Zaag het stuk plexiglas op de gewenste hoogte en kit deze goed vast. Bevestig ook een klein stukje plexiglas om het kabelgootje zodat er geen mos, water en aarde door het kabelgat kan vallen. Laat minstens 24 uur uitharden.
  5. Nu gaan we aan de slag met het opbouwen van de achterwand. Hiervoor gebruiken we purschuim. Bedek eerst heel de achterwand met purschuim, bouw het op sommige plekken hoger op om een ‘rotsachtige’ structuur te vormen. Je kan proppen papier gebruiken om wat sneller structuur te krijgen, zonder heel veel purschuim te hoeven verspillen. Wil je planten op de achterwand? Zorg dan dat je op een aantal plekken potjes in de wand verwerk en werk hier met purschuim omheen. Laat het purschuim voldoende uitharden.
  6. Nu is het tijd om de achterwand te gaan vormen. Plaats het mos op de gewenste plekken en bevestig met de draadkrammen in het purschuim. Begin eerst met het platmos en vul verder aan met de andere type mos zodat je een mooie, natuurlijke look krijgt.
  7. Test of het terrarium waterdicht is voordat je aan de slag gaat met het vullen van het terrarium. Is het waterdicht? Dan kun je de onderkant van het terrarium opvullen met hydrokorrels en voeg hierop een laag aarde aan tot de gewenste hoogte.
  8. Plant alle planten op de gewenste plekken. Tip: ga niet voor planten die snel groot worden, anders zit het terrarium binnen no-time vol.
Bekijk mijn how-to video’s op instagram

Nog wat extra tips

  • Zorg dat je goed checkt of het terrarium waterdicht is.
  • Gebruik je elektriciteit? Ga goed na of er geen water in het stekkerblok kan druppelen, zo voorkom je kortsluiting en brandgevaar.
  • Je kan het mos ook direct op het purschuim plakken als het nog nat is, dan hoef je geen pinnetjes te gebruiken.
  • Ik gebruik voor mijn project de producten van Sybotanica, deze zijn duurzaam en van hoge kwaliteit. Zo weet je zeker dat je het mooiste resultaat krijgt.

Veel succes met het maken van IKEA greenhouse cabinet! Benieuwd naar verzorgingstips voor jouw kamerplant of andere inspiratie? Lees dan ook mijn blogs over kamerplanten. Kom je er niet uit of heb je vragen? Dan mag je me altijd een berichtje sturen op Instagram of laat hieronder je vraag achter.

Benodigdheden kopen

· In: Blogs, Kamerplanten, Tips en inspiratie

Over Groen Fatsoen

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Dit vind je vast ook leuk

Hoe maak ik een bijvriendelijk balkon? 5 handige tips
aroid potgrondAroid potgrond: zo maak je een perfect luchtige mix
Waarom kamerplanten zo goed voor je zijn

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Next Post >

Tomaten galette met feta en gekarameliseerde ui

Primaire Sidebar

Ontmoet Isabelle

Ontmoet Isabelle
hi!

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Lees meer

zoeken

Ad

Connect

Featured Posts

tips vegetarisch

5 tips voor alle beginnende vegetariërs

aubergine stoof

Aubergine stoof met harissa, vega kipstukjes en kruidenyoghurt

pinda ramen soep met crispy chili oil

Pinda-miso ramen soep met crispy chili oil en tempeh

Volg mij op Instagram

PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONING PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONINGTOMATEN 🍠🥗

Een heerlijk recept dat barst van de kleur en smaak: parelcouscous salade met zoete aardappel, feta en gepofte honingtomaten. Deze salade is perfect voor een lichte lunch of een bijgerecht dat indruk maakt.

🛒INGREDIËNTEN 
200 gram parelcouscous
1/2 blok feta
50 gram granaatappelpitjes
250 gram gekookte rode biet
1 grote zoete aardappel
1/2 citroen
180 gram honingtomaten @looyekwekers 
1/2 komkommer
2 takjes munt
1 theelepel za’atar
2 eetlepels extra vierge olijfolie
handje ongebrande amandelen
handje pompoenpitten
1 theelepel balsamico azijn
1 handje rucola
1 stengel bosui
zout en peper

Check mijn website via de link in bio voor het recept 💝🙌 Smakelijk!!

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #parelcouscous #couscoussalade
Wie mij goed kent weet dat ik DOL ben op de Italia Wie mij goed kent weet dat ik DOL ben op de Italiaanse keuken. 🍝 Het liefst eet ik het elke dag. Steevast staan er daarom ook wel 2 tot 3 pasta recepten op ons weekmenu. Mijn website is ondertussen goed gevuld met de nodige pasta receptjes, daarom licht ik vandaag 7 favorietjes uit ☺️

Sommige staan binnen 20 minuten op tafel, andere zijn wat uitgebreider en daardoor perfect voor in het weekend. Van romige klassiekers zoals pasta pesto tot frisse lentepasta’s—allemaal zonder vlees, maar boordevol smaak. Swipe naar rechts of check de link in bio x

#liefdevoorkoken #kookblog #vegetarisch #lekkereten #kokenopgevoel #koken #recepten #vegetarischerecepten #receptenblog #foodblogger #foodbloggersofinstagram #receptenblog
FETADIP MET GEPOFTE DRUIVEN 🌱🍇 Deze fetadip FETADIP MET GEPOFTE DRUIVEN 🌱🍇

Deze fetadip met gepofte druiven is romig, hartig én verrassend zoet tegelijk. Heerlijk als borrelhap met dit lekkere zonnige weer ☀️

INGREDIËNTEN
250 gram feta
250 gram rode druiven
bosje verse dille
15 gram pijnboompitten
1 eetlepel extra vierge olijfolie
zout en peper

Swipe naar rechts om te zien hoe je dit receptje maakt of check  mijn website via de link in bio 💝

#fetadiprecipe #fetadip #borrelhapjes #receptenblog #borrelplank #borrelen
HARISSA BLOEMKOOL PARELCOUSCOUS SALADE 🌶️🥗 HARISSA BLOEMKOOL PARELCOUSCOUS SALADE 🌶️🥗

Een beetje pit, een beetje zoet en een frisse bite. Deze parelcouscous salade met harissa bloemkool is zo’n gerecht wat alles heeft. Perfect als makkelijke doordeweekse maaltijd of als kleurrijke toevoeging aan een etentje. En het beste? Je schuift de bloemkool in de oven en hebt er daarna bijna geen omkijken naar.

INGREDIËNTEN 🛒

300 gram parelcouscous
1 bloemkool
2 eetlepels harissa
1 eetlepel ras el hanout 
160 gram vegetarische kipstukjes @vivera_nl 
1/2 komkommer
100 gram cherrytomaatjes
handje babyspinazie
bosje verse dille
bosje verse koriander
75 gram feta 
40 gram Salade Mix Cranberry
1 eetlepel olijfolie
zout en peper

INSTRUCTIES 👩‍🍳

🌱Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en marineer met 1l olijfolie, de harissa, zout en peper. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de bloemkool op. Bak de bloemkool in 30 minuten goudbruin en zacht.
🌱Giet de parelcouscous af zodra deze zacht is. Snijd ondertussen de komkommer in blokjes en halveer de cherrytomaatjes. Hak de dille en koriander fijn.
🌱Bak de kipstukjes goudbruin in wat olie samen met de Ras el Hanout en zout en peper.
🌱Doe de parelcouscous, komkommer, cherrytomaat, kipstukjes, babyspinazie, verse kruiden en gegrilde bloemkool in een schaal en hussel goed door elkaar. Verkruimel de feta boven de salade en verdeel de salade mix er overheen. Maak eventueel af met nog wat extra olijfolie, zout en peper.

Check mijn website via de link in bio voor het hele recept 💝🙌 Eet smakelijk!! 💚 Sla dit receptje op en volg @groen_fatsoen voor meer vega recepten. 

Servies: @jamescooke.webshop 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #parelcouscous #parelcouscoussalade #saladerecept #bloemkool #harissa #harissacauliflower
Favorietjes van april 🥰 1 - in april ben ik mi Favorietjes van april 🥰

1 - in april ben ik mijn zuurdesem avontuur begonnen, met al heel wat mooie broden waaronder deze met bieslook en cheddar 🧀
2 - nieuwe plantjes in de tuin zetten 
3 - een van de lekkerste kaneelcroissantjes
4 - voor het eerst buiten eten met deze heerlijke bloemkool parelcouscous salade 🥰 
5 - overal genieten van de bijtjes in de bloemen
6 - voor het eerst weer ‘s avonds een wijntje op het terras 
7 - babyeendjes 🥹
8 - genieten tijdens het buiten werken 
9 - 🐱
10 - het kostte me 5 mental breakdowns maar deze passievrucht meringuetaart die ik maakte was niet normaal lekker
11 - volop daslook seizoen 
12 - pizza party aan het water met de liefste vrienden 🥰
DASLOOK BOTER 🧈🌱 Als je nog steeds geen das DASLOOK BOTER 🧈🌱

Als je nog steeds geen daslook hebt geplukt dan is dit je teken om dat wél te doen. Wacht niet te lang want dit zijn de laatste momenten dat je daslook dit jaar nog kan plukken. En gosh wat is dit spul lekker! Ik maakte er zelf een heerlijke daslookboter van, perfect voor dit lekkere weer! 

INGREDIËNTEN
handje vol versgeplukte daslook
150 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
Flaky maldonzout @maldonsalt 
Peper

INSTRUCTIES
🌱 Maak de daslook goed schoon, helemaal als het niet uit eigen tuin komt en je het in een openbare ruimte hebt geplukt
🌱 Doe de roomboter, daslook, peper en zout in een hakmolen en pureer tot de daslook fijn is en de boter een mooie groene kleur heeft gekregen
🌱 Pak de boter in in wat vershoudfolie, je kan het zo een aantal weken bewaren in de koelkast

Ga jij daslook plukken of heb je dit al gedaan? 🔖Vergeet dit receptje niet op te slaan! 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #daslook #daslookboter #wildplukken #wildplukkenineigentuin #boter

Footer

Vegetarische recepten

  • Recepten
  • Pasta
  • Hartige taart
  • Soep
  • Orzo
  • Risotto
  • Couscous

Social media

Blogs

  • Blogs
  • Kamerplanten
  • Duurzaam leven

‎

Groen Fatsoen

  • Over mij
  • Contact
  • Privacy Policy

Copyright © 2025 · Theme by 17th Avenue

We gebruiken cookies om voor een betere user experience te zorgen. Door de website te gebruiken, accepteer je deze cookies. Accepteren