Kamerplanten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, en een van de meest geliefde en trendy keuzes onder plantenliefhebbers is de Monstera deliciosa, ook wel bekend als de ‘gatenplant’. Deze plant is te herkennen aan zijn prachtige bladeren met karakteristieke gaten, waardoor hij een charmante en exotische uitstraling heeft. Een geweldige manier om je plantenverzameling uit te breiden, is door je monstera te stekken. In dit artikel gaan we wat dieper in op hoe je de Monstera kunt stekken, zodat je binnen de kortste keren kunt genieten van nieuwe groene aanwinsten.
Stap 1: Kies de juiste tijd
Het beste moment om Monstera stekken te nemen is tijdens het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant actief groeit. Op dit moment heeft de moederplant meer energie om nieuwe stekken te ondersteunen en zal het proces van wortelvorming en groei soepeler verlopen.
Stap 2: Selecteer een gezonde moederplant
Kies een volwassen Monstera plant met gezonde bladeren en sterke groei. De moederplant zal zich zo sneller herstellen. De stek heeft ook een grotere overlevingskans wanneer deze van een gezonde plant is.
Stap 3: Snijd de stekken
Gebruik een scherpe en schone schaar of mesje om de stekken te snijden. Kies een stengel die minstens één luchtwortel heeft, aangezien deze wortels het wortelproces vergemakkelijken. Snijd net onder een knooppunt en zorg ervoor dat je minstens één of twee bladeren op de stek laat zitten.
Stap 4: Stimuleer wortelvorming
Plaats de stek in een glas water of direct in een klein potje met aarde. Als je voor stekken in water kiest, zorg er dan voor dat de luchtwortel ondergedompeld is en de stengel boven water blijft. Mijn voorkeur gaat uit naar stekken in water zodat je het proces van het groeien van de wortels kunt zien. Mega fascinerend om te zien.
Als je direct in de aarde plant, maak dan een klein gaatje met je vinger en plaats de stek voorzichtig in de grond. Om voor snelle wortelvorming te zorgen kun je StekPoeder gebruiken.
Stap 5: Zorg voor de stek
Plaats de stek op een warme, lichte plek zonder direct zonlicht. Als je voor stekken op water hebt gekozen, ververs dan regelmatig het water om te voorkomen dat het water vies wordt met bacteriën. Als je in de aarde hebt geplant, zorg dan dat je regelmatig kleine beetjes water geeft. Zorg wel dat de potgrond wat kan opdrogen om zo te voorkomen dat de stek gaat rotten. Na verloop van tijd zullen nieuwe wortels beginnen te groeien.
Stap 6: Verpot naar een grotere pot
Zodra de stek sterke wortels heeft ontwikkeld en nieuwe groei begint te tonen, dan kun je hem voorzichtig verpotten naar een iets grotere pot. Kies een pot met goede drainage en gebruik een goed doorlatend potgrondmengsel, zoals een Aroid potgrond.
Stap 7: Verzorging van de nieuwe plant
De verzorging van de nieuwe Monstera plant is vergelijkbaar met die van een volwassen plant. Geef regelmatig water, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht, vooral bij jonge planten die gevoeliger zijn voor verbranding. Geef de plant tijdens het groeiseizoen regelmatig plantenvoeding om gezonde groei te bevorderen.
Veel succes met het stekken van jouw Monstera! Benieuwd naar meer verzorgingstips voor jouw kamerplant? Lees dan ook mijn blogs over kamerplanten. Kom je er niet uit of heb je vragen? Dan mag je me altijd een berichtje sturen op Instagram of laat hieronder je vraag achter.
Geef een reactie