De Alocasia Frydek is helemaal van nu met zijn fluweelachtige bladeren. De donkergroene kleur in combinatie met witte nerf maakt deze plant een echte eyecatcher. Natuurlijk wil jij jouw Alocasia Frydek in topconditie houden, maar helaas zijn Alocasia’s niet de makkelijkste planten. Daarom heb ik een aantal verzorgingstips voor je op een rijtje gezet. Benieuwd hoe je de Alocasia Frydek verzorgt? Dat lees je hieronder.
De beste standplaats voor de Alocasia Frydek
De Alocasia Frydek staat het liefst op een plek met indirect licht. De Alocasia is een plant die in de natuur laag op de grond van de jungle groeit, daardoor houden veel hoge bomen het meeste zonlicht tegen.
Krijgt jouw Alocasia te veel zonlicht? Dan zorgt dit voor verbrandde bladeren door de felle zon. Maar een plek in schaduw vindt de Alocasia Frydek ook weer niet fijn. Een plek een paar meter van het raam vandaan zonder intens en direct zonlicht is dus het beste aan te raden voor deze plant. Let er ook op dat je hem niet op een plek zet met veel tocht, dit kan het blad beschadigen en daarnaast ook sneller voor beestjes zorgen zoals trips en spint.
Hoeveel water geef ik de Alocasia Frydek?
De Alocasia Frydek is een dorstige plant en heeft het liefst een continu vochtige grond.
Maar let op dat de grond niet té nat is, staat de plant te lang nat? Dan kan er wortelrot ontstaan. Je kunt de Alocasia Frydek vaker een klein beetje geven in plaats van een grotere hoeveelheid in één keer. Geef pas water wanneer de bovenste 2 centimeter van de grond is opgedroogd. In de zomermaanden komt dat ongeveer neer op 1 á 2 keer per week, in de wintermaanden kan dat neerkomen op 1 keer in de 8 dagen. Maar dit ligt aan veel factoren zoals de pot, potgrond, licht en vochtigheid in jouw huis. Daarom is het lastig om dit te zeggen.
De sleutel tot succes is om regelmatig je vinger in de aarde te steken en kijken of deze nog vochtig is, of probeer bijvoorbeeld een watermeter. Ook zal je regelmatig druppels aan de bladpunten van de Alocasia Frydek zien hangen, dit heet guttatie. Schrik hier niet van, dit komt veel voor bij Alocasia planten. Ze zweten als het waren het overtollige water uit. Let dus wel goed op met een houten vloer, in dit geval kun je de Alocasia beter op een kast of tafel zetten.
Voeding geven
Het is aan te raden om de Alocasia Frydek in het zomer- en lenteseizoen één keer in de twee weken een biologische kamerplantenvoeding te geven. Zo wordt er nieuwe groei tijdens het groeiseizoen gestimuleerd. Kies bijvoorbeeld voor een vloeibare plantenvoeding die je mengt in het gietwater, ik gebruik persoonlijk de Liquid Gold Leaf plantenvoeding. Ik ben hier erg tevreden over. Het is niet aan te raden om jouw plant in de wintermaanden bij te voeden, het groeiseizoen is dan voorbij. Voeding toedienen buiten het groeiseizoen richt meer schade aan dan het goed doet, het kan de wortels namelijk flink verbranden.
De Alocasia Frydek stekken
Een Alocasia is helaas een moeilijke plant om te stekken. Het is helaas niet mogelijk om een stukje af te knippen en verder te laten wortelen Maar er zijn zeker mogelijkheden om jouw Alocasia te stekken. De Alocasia Frydek kun je stekken door de pup van de moederplant af te snijden. Wanneer jouw Alocasia een volwassen plant is zal deze pups aan de zijkant van de plant groeien. Dit zijn als het ware kleine babyplantjes, deze kun je van de moederplant scheiden. Snijd de pup met een gedesinfecteerde mes als de pup ongeveer tien tot twintig centimeter groot is. Zet de pup in een eigen potje, et voila!
Ik hoop je met deze tips alvast een eindje op weg te hebben geholpen met het verzorgen van jouw Alocasia micholitziana Frydek. Mocht je nog vragen hebben laat dan gerust een reactie achter of stuur me een berichtje op Instagram.
Ben je op zoek om een Alocasia Frydek te kopen? Ze hebben verschillende soorten bij PLNTS of shop ze gemakkelijk bij Bol.com.
Geef een reactie