Champignonburger met gegrilde groenten en pestomayonaise

Soms heb je helemaal geen trek in vlees, maar wél in iets hartigs en hartverwarmends. Deze champignonburger op z’n Italiaans is dan precies wat je zoekt. Denk aan een knapperig gebakken champignonburger op een rustieke Italiaanse bol, belegd met gegrilde groenten, een lik pestomayonaise en parmezaanflakes. Een broodje waar je geen mes en vork voor nodig hebt, maar wel een goed excuus om met je handen te eten. Perfect voor een zonnige lunch, BBQ of een casual diner in de tuin.
Italiaanse champignonburger met gegrilde groenten
Deze Italiaanse variant van de klassieke vegetarische hamburger combineert alles wat je wil: umami van champignons, de frisheid van veldsla en de rijke smaken van courgette, paprika en aubergine. Door de groenten te grillen krijgen ze net dat extra beetje zoetigheid en diepte, wat perfect samengaat met de sappige champignonburger. De pestomayonaise maakt het geheel lekker smeuïg en de parmezaanflakes zorgen voor een zoute touch die het afmaakt.


Zelf pestomayonaise maken
Om deze burger af te maken gaan we zelf pestomayonaise maken. Meng hiervoor een paar eetlepels mayonaise met verse groene pesto tot een frisse pestomayo. Je kunt ook een lepel Griekse yoghurt toevoegen voor een lichtere versie. Deze simpele saus is perfect om het broodje wat smeuïger te maken, maar ook heerlijk als dip voor frietjes of gegrilde groenten erbij. Zelfgemaakt, snel klaar en boordevol smaak — precies zoals we het graag hebben.
Serveer als lunch of makkelijke doordeweekse maaltijd
Je kunt deze Italiaanse champignonburger serveren tijdens een uitgebreide lunch met vrienden, maar ook gewoon als snelle maaltijd op een doordeweekse avond of heerlijk op de BBQ. Grill de groenten van tevoren en bewaar ze in de koelkast, zodat je het broodje binnen no-time kunt samenstellen. Wil je variëren? Vervang de veldsla eens door rucola of voeg zongedroogde tomaatjes toe voor een extra mediterrane twist.
Op zoek naar meer vegetarische burger recepten?

Champignonburger met gegrilde groenten
Ingrediënten
- 4 champignonburgers
- 4 Italiaanse bollen
- 85 gram veldsla
- 1 courgette
- 2 zoete puntpaprika’s
- 1 aubergine
- 80 gram parmezaanflakes
- 1 eetlepel verse groene pesto
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- peper en zout
Handig om te hebben
Instructies
- Verwarm de grillpan en snijd de courgette, aubergine en paprika in plakken. Besprenkel met olijfolie, zout en peper. Rooster de groenten op hoog vuur totdat ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
- Bak de champignonburgers in een koekenpan met een scheutje olie volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal zo’n 4–5 minuten per kant tot ze mooi goudbruin zijn.
- Meng de mayonaise met de pesto, zout en peper tot een pestomayo. Doe de veldsla in een kom en mix met olijfolie, zout en peper. Hussel goed door.
- Rooster de Italiaanse bollen kort in de oven.
- Besmeer de onderkant van elk broodje met pestomayonaise, leg hier de hamburger, veldsla, gegrilde groenten en een handje parmezaanflakes op. Dek af met de bovenkant van het broodje en serveer direct. Garneer met gebakken aardappeltjes en de overige gegrilde groenten.
Aan de slag gegaan met dit champignonburger recept? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan de andere vegetarische recepten van Groen Fatsoen.


