Udon noodles recept met gekarameliseerde sojasaus

De laatste tijd ben ik werkelijk obsessed met udon noodles. Het is iets dat ik voorheen alleen maar buiten de deur at, maar is dus ook onwijs makkelijk om zelf thuis te maken. Je hebt maar een aantal ingrediënten nodig en je kan het prima van tevoren klaar maken, de smaken trekken dan alleen maar extra in!
Udon noodles recept vega
De saus van dit recept is de perfecte combinatie tussen zoet, zout en pittig. De zoute sojasaus karameliseer je door de bruine suiker, je maakt hem zelf zo pittig als je wilt door de sriracha. De vegetarische kip bak je in ongeveer dezelfde saus, ik houd onwijs van pittig, daarom voegde ik nog wat crispy chili oil toe. Houd je niet van pittig? Dan kun je dit natuurlijk weglaten. Één ding is zeker: met dit udon noodles recept maak je een smaakvol én super makkelijk gerecht die je hoe dan ook vaker wilt maken.
Wat zijn udon noodles?
Udon noodles zijn super dikke, zachte Japanse noodles. Doordat de noodles een stuk dikker zijn verwacht je dat ze ook zwaar of machtig zijn, maar ze zijn juist heerlijk fluffy en zacht. Voorheen waren udon noodles alleen in de toko te kopen, maar door de populariteit zie je nu ook steeds vaker in de supermarkt, bijvoorbeeld bij Albert Heijn. De noodles koop je vaak al voorgekookt, hierdoor kun je ze dus rechtstreeks gebruiken. Daarnaast zijn ze vaak per portie verpakt, zo hoef je dus niks af te wegen en gooi je niets weg.
💡 Tip: Natuurlijk kun je dit recept ook maken met andere noodles, dan is het wel belangrijk dat je ze even van te voren kookt.


Waarom dit udon noodles recept werkt
De magie van dit udon noodles recept vega zit in de saus. Sojasaus, ketjap en bruine suiker zorgen voor een diepe, lichtzoete smaak met die klassieke sticky glans waar je je stokjes bij aflikt. In combinatie met sappige vegetarische kip en verse bosui is dit een vegetarisch udon noodles recept vol karakter. Extra fijn: je gebruikt voorgekookte dikke udon noodles, dus je bent ook nog eens supersnel klaar.
Udon noedels recept met weinig ingrediënten, veel smaak
Wat dit udon noedels recept zo aantrekkelijk maakt? Je hebt geen ellenlange ingrediëntenlijst nodig. Met een paar basics uit je voorraadkast en een handvol verse ingrediënten tover je dit gerecht op tafel. Serveer met sesamzaadjes, extra bosui en eventueel nog wat ingelegde komkommer. Heb je nog wat groenten liggen? Roer bijvoorbeeld wat paksoi, taugé of shiitakes mee. Zo maak je dit recept helemaal van jou.
Op zoek naar meer noedel recepten?

Udon noodles recept met gekarameliseerde sojasaus
Ingrediënten
- 160 gram vegetarische kip
- 300 gram dikke Japanse udon noodles
- 50 milliliter sojasaus bijvoorbeeld minder zout
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 theelepel sriracha
- 2 sjalotten
- 1/2 limoen
- 3 stengels bosui
- 3 teentjes knoflook
- stukje gember ongeveer 2 cm
- sesamzaad
Optioneel:
- 1 theelepel crispy chili oil
Instructies
- Snijd de sjalotjes en knoflook fijn en rasp de gember. Voeg toe aan een grote pan met wat olie en fruit dit ongeveer 3 minuutjes. Voeg de sojasaus, ketjap, sriracha, bruine suiker, limoensap, gember en rijstazijn toe aan de pan. Laat de saus voor ongeveer 5 minuten pruttelen zodat deze wat indikt.
- Bak ondertussen de vegetarische kip in een koekenpan goudbruin. Optioneel: voeg een theelepel cripsy chili oil toe als je van pittig houdt.
- Snijd de bosui fijn. Voeg het witte gedeelde toe aan de gekarameliseerde sojasaus. Houd het groene gedeelte apart als garnering.
- Voeg de udon noodles toe aan de saus en laat deze garen in de saus. Dun de saus eventueel nog wat uit met water. Laat het geheel op laag vuur pruttelen totdat de noodles zacht zijn, voeg de vegetarische kip toe.
- Dien de udon noodles op in een diep bord. Bestrooi met sesamzaadjes en de rest van de bosui. Eet smakelijk!
Tips & variaties
- Vind je de saus toch te zout voor je smaak? Voeg dan extra limoensap of suiker toe. Zoete of zure smaken zijn goed in het neutraliseren van zoute smaken
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Aan de slag gegaan met dit udon noodles recept? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Benieuwd naar meer recepten. Bekijk dan bijvoorbeeld de andere dinerrecepten van Groen Fatsoen.
Saus was heel zout en bleef dun, ga het recept zeker nog een keer proberen, maar dan met minder soja.
Hey Marianne, leuk dat je het recept hebt gemaakt! Raar dat de saus dun bleef, hij hoort namelijk in te dikken met de suiker. Je hebt tegenwoordig ook minder zoute sojasaus in de supermarkt, misschien is dit ook een goed alternatief. Groetjes Isabelle 🙂