Pita met oesterzwam shoarma en fetadip

Als je eenmaal oesterzwam shoarma hebt geproefd, wil je waarschijnlijk nooit meer anders. Deze vegetarische shoarma is sappig, kruidig en minstens zo bevredigend als de vleesvariant. Perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd, of als weekendcomfortfood waar niemand moeilijk over doet.
Waarom dit oesterzwam shoarma recept zo lekker is
Oesterzwammen zijn ideaal als vleesvervanger. Ze nemen marinades goed op, hebben een stevige structuur en krijgen een heerlijke bite als je ze op hoog vuur bakt. In dit recept marineer je de oesterzwammen met een mix shoarmakruiden — simpel, maar super smaakvol. Serveer de warme pita’s met frisse fetadip, granaatappelpitjes en gepofte tomaatjes en je hebt een heerlijk Midden-Oosters gerecht.
Vegetarische shoarma van oesterzwammen
Het mooie van dit gerecht is dat het weinig nodig heeft. Geen ingewikkelde ingrediënten of lange kooktijd. Gewoon: een handvol oesterzwammen, wat pita’s, kruiden en een paar verse groenten. Je kunt de shoarma ook prima voorbereiden en later opwarmen in de pan of oven. Dit recept is ideaal voor een snelle maaltijd, een makkelijke lunch of een vega borrelhap op een feestje. Ook fijn: je kunt het serveren aan vleeseters zonder dat iemand het mist.
Tips en variaties
– Geen oesterzwammen? Gebruik aubergine shoarma, portobello shoarma of pulled jackfruit als alternatief.
– Vegan maken? Vervang yoghurt-knoflooksaus door een plantaardige variant of gebruik tahin met citroen.
– Extra vulling nodig? Voeg gegrilde paprika of aubergine toe.


Zin in meer? Bekijk ook deze lekkere Midden-Oosterse recepten:

Pita met oesterzwam shoarma en fetadip
Ingrediënten
- 4 pita broodjes (zelfgemaakt)
- 1/2 granaatappel
- 150 gram cherrytomaatjes
- 1 theelepel peterselie (gedroogd)
Voor de feta dip
- 250 gram feta
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- scheutje melk
- 3 takjes peterselie (vers)
- 3 takjes munt (vers)
- 1/2 citroen
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel chilivlokken
- zout & peper
Voor de oesterzwam shoarma
- 250 gram oesterzwammen
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel peterselie (gedroogd)
Handig om te hebben
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de cherrytomaatjes in een ovenschaal samen met wat olijfolie, zout, peper en peterselie. Doe voor ongeveer 15 á 20 minuten in de oven, totdat de tomaatjes zijn gepoft.
- Maak de fetadip door alle ingrediënten in de keukenmachine te doen. Pureer tot een gladde saus, voeg eventueel steeds wat extra olie of een scheutje melk toe om de saus glad te krijgen.
- Maak een pan warm met olie. Scheur de oesterzwammen ondertussen in dunne repen. Bak de oesterzwammen knapperig met de kruiden.
- Haal de pitjes uit de granaatappel en verwarm de pitabroodjes.
- Smeer de fetadip over een mooi bord. Leg hier de oesterzwam shoarma op en garneer met de tomaatjes, granaatappelpitjes en eventueel nog wat extra munt en peterselie. Serveer met de pitabroodjes.
Tips & variaties
- Extra lekker met zelfgemaakte pitabroodjes
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor pita met fetadip en oesterzwam shoarma. Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.