Balsamico gekarameliseerde uienpasta

Voor deze gekarameliseerde balsamico uien pasta heb je wat tijd nodig, maar het resultaat mag er zijn! Door de uien namelijk te karameliseren komt er een heerlijke smaak omhoog. De saus wordt lekker zoet, hartig en kleverig. Echt een perfecte combinatie. Heb je deze pasta eens gemaakt? Dan blijft het vast niet bij die ene keer.
Hoe karameliseer je uien?
Het karameliseren van uien is een fijne manier om de natuurlijke suikers in de ui naar boven te halen. Door ze langzaam te bakken, krijgen ze een diepe, zoete smaak en een goudbruine kleur – perfect als smaakmaker in allerlei gerechten.
Je begint met het snijden van de uien in dunne ringen of halve maantjes. Daarna bak je ze op middelhoog vuur in een mix van boter en olie. Een snufje zout helpt het vocht los te laten, waardoor de uien beter karameliseren. Belangrijk: blijf regelmatig roeren en geef de uien genoeg ruimte in de pan. Te veel tegelijk? Dan stomen ze in plaats van dat ze mooi bruin worden.
Welke uien zijn geschikt voor gekarameliseerde uienpasta?
In principe kun je alle soorten uien gebruiken, maar sommige werken net iets beter. Zo bevatten zoete uien van nature meer suiker – en die karameliseren dus sneller en voller van smaak. Reken erop dat het wel even kan duren: afhankelijk van het type ui en de hoeveelheid ben je al gauw 30 tot 45 minuten bezig. Maar geloof ons: die tijd is het dubbel en dwars waard.
Rode uien en gele uien zijn ook geschikt om te karameliseren, maar hebben van nature iets minder suiker dan zoete uien. Daardoor heb je misschien iets meer tijd nodig. In dit recept gebruik ik gewone, gele uien. Maar je kan natuurlijk ook zoete uien gebruiken om het kookproces iets te versnellen.

Pasta met gekarameliseerde uien
Daarnaast voeg ik miso toe aan de gekarameliseerde uien, dit is een Japanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken. De smaak van miso is een typische umami smaakt, deze smaak kun je met hartig vergelijken. In combinatie met de zoete ui is dit echt een perfecte match voor je pastasaus.
Op zoek naar meer gekarameliseerde ui recepten?

Gekarameliseerde uien pasta
Ingrediënten
- 250 gram spaghetti
- 3 gele uien middelgroot
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels roomboter
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel balsamico cremaceto
- 250 ml slagroom
- 1 theelepel kappertjes
- 5 zongedroogde tomaten
- 1 theelepel miso
- verse peterselie
- zout en peper
- chilivlokken
- tijm gedroogd
- Parmezaanse kaas
Instructies
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot het al dente is. Bewaar een kopje van het kookwater en giet de pasta af.
- Verhit in een grote pan de olijfolie en boter op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten. Voeg de uien toe en breng op smaak met zout en peper. Bak de uien in ongeveer 15 á30 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.
- Voeg de balsamicoazijn en -cremaceta, bruine suiker en miso toe aan de pan en roer goed door. Laat de uien nog 5 minuten bakken tot ze mooi gekarameliseerd zijn en de saus iets is ingedikt.
- Snijd de zongedroogde tomaten en kappertjes fijn en voeg toe bij de saus.
- Voeg de room toe aan de pan, roer tot de saus goed door tot alles gemengd is. Snijd een flinke bos verse peterselie fijn en voeg toe bij de saus samen met zout, peper, tijm en chilivlokken naar smaak.
- Voeg de gekookte pasta toe en meng tot alles goed bedekt is. Voeg indien nodig wat van het bewaarde kookwater toe om de saus iets te verdunnen. Verdeel de pasta over de borden en garneer met parmezaanse kaas.
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor balsamico gekarameliseerde uien pasta? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere recepten van Groen Fatsoen.