Aubergine stoof met harissa en kruidenyoghurt

Laten we de keuken induiken om dit lekkere recept voor aubergine stoof met harissa, vega kipstukjes en kruidenyoghurt te maken. Als je dacht dat vegetarisch saai was, bereid je dan voor een feestje op je bord. Deze stoof is gevuld met kruidige en lichtpittige aroma’s van de harissa die je perfect uitbalanceert met frisse kruidenyoghurt en honing vega kipstukjes. Een heerlijk gerechtje voor op een koude winteravond maar ook heerlijk fris voor in de zomer.
Aubergine stoof: een stoofpotje met harissa kick!
Dit stoofpotje bestaat voor een groot deel uit aubergine. Snijd ze grove blokken om een lekkere bite in je stoof te houden en bak ze in een flinke scheut olijfolie tot ze lekker goudbruin zijn. De aubergine tillen we naar een hoger niveau door harissa toe te voegen. Deze Noord-Afrikaanse specerijpasta geeft een kick van kruidigheid en diepte aan de stoof. Vergeet niet te proeven en, als je durft, voeg meer harissa toe voor extra pit.
Serveren met frisse kruidenyoghurt
Terwijl de stoof staat te pruttelen, maken we een simpele kruidenyoghurt die dit gerecht naar een hoger niveau tilt. Mix Griekse yoghurt met vers gehakte kruiden. Deze frisse toevoeging zal niet alleen de pittigheid van de harissa temperen, maar ook een verfrissende touch geven. Serveer de aubergine stoof met een royale schep kruidenyoghurt on top en laat alle smaken samenkomen in een vega spektakel.
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Ik heb nog veel meer lekkere vegetarische recepten!

Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:

Aubergine stoof met harissa, vega kipstukjes en kruidenyoghurt
Ingrediënten
- 300 gram jasmijn rijst
- 2 aubergines
- 160 gram vegetarische kipstukjes
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 chilipeper
- 400 gram tomatenblokjes
- 200 milliliter water
- 1 groente bouillonblokje
- 2 takjes munt
- 3 eetlepels yoghurt
- 2 takjes dille
- 1/2 citroen
- 1 theelepel harissa
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel za’atar
- 1 theelepel komijn
- zout en peper
Instructies
- Bereid de rijst volgens de verpakking. Snijd ondertussen de ui, knoflook, chilipeper fijn en snijd de aubergines in grove blokken.
- Verwarm wat olie in een hapjespan en fruit hierin de ui. Als deze glazig ziet voeg je de knoflook en chilipeper toe. Bak kort mee en voeg de blokjes aubergine toe en besprenkel met flink wat zout. Bak deze goed mee totdat deze goudbruin kleurt. Breng op smaak met harissa, paprikapoeder, komijn en gedroogde peterselie. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, water en het bouillonblokje toe. Doe de deksel op de pan en laat stoven op laag vuur totdat de aubergine goed zacht is. Als de stoof te veel indikt voeg je wat extra water toe.
- Maak vervolgens de kruidenyoghurt. Hak dille en munt fijn. Roer samen met het sap van een halve citroen, knoflookpoeder en zout en peper door de yoghurt.
- Bak de vegetarische kipstukjes in wat olie in een koekenpan. Als deze goudbruin zijn voeg je honing, za'atar, zout en peper toe.
- Schep wat rijst met daarop de aubergine stoof. Doe hier een flinke lepel kruidenyoghurt op en verdeel wat van de honing kipstukjes. Garneer eventueel met nog wat extra verse kruiden.
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept aubergine stoof met harissa? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.