Vegetarische andijviestamppot met dille en vissticks

Een echte Hollandse klassieker: andijviestamppot. Maar deze keer in een volledig vegetarische variant, zonder concessies te doen aan smaak en comfort. De romige aardappelpuree vormt de basis van dit gerecht, waarin de knapperige, verse andijvie wordt doorgeroerd voor een heerlijk frisse bite. Het is zo’n gerecht dat je meteen een knus, huiselijk gevoel geeft – perfect voor de koudere dagen wanneer je behoefte hebt aan een stevige, voedzame maaltijd.
Andijvie voor een frisse touch
Wat deze stamppot zo bijzonder maakt, is de toevoeging van rauwe andijvie op het laatste moment. In plaats van de andijvie mee te koken, blijft hij heerlijk knapperig en fris, wat een mooie balans biedt tegen de zachte aardappelpuree. Je krijgt zo niet alleen een klassieke Hollandse maaltijd, maar door verse dille toe te voegen krijg je ook een lichte en frisse twist. Voor wat extra pit voegen we nog wat grove mosterd toe en gehakte amandelen voor een lekkere bite.

Lekker veelzijdig en voedzaam
Deze vegetarische andijviestamppot is eenvoudig aan te passen aan je eigen smaak. Normaal gesproken eet je andijviestamppot met een gehaktbal, worst of spekjes, maar deze frisse variant combineren we met vissticks – vegetarisch uiteraard. Dit maakt het heerlijk fris, helemaal door verse dille en tuinerwten toe te voegen.
Bovendien is dit gerecht super voedzaam: andijvie zit boordevol vitaminen en vezels, en gecombineerd met de aardappels zorgt het voor een goed vullende maaltijd. Serveer eventueel nog met wat groentejus en je hebt een bord vol pure comfort!

Vegetarische andijviestamppot met dille en vissticks
Ingrediënten
- 500 gram gesneden andijvie
- 1 kg stamppot aardappels
- 100 gram tuinerwtjes (bevroren)
- 3 tenen knoflook
- 2 sjalotjes
- 2 pakken vegetarische vissticks
- handje ongebrande amandelen
- 1 theelepel kerrie
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 theelepel grove mosterd
- scheutje melk
- bosje dille
- klontje roomboter
- zout en peper
Handig om te hebben
Instructies
- Kook de stamppot aardappelen in ruim water gaar in ongeveer 15 – 20 minuten. Voeg de laatste 2 minuten de tuinerwtjes toe en kook kort mee.
- Snipper de sjalot en knoflook. Verhit wat roomboter in de pan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Doe in een schaaltje en zet apart. Bak vervolgens in dezelfde pan de vegetarische vissticks in een beetje roomboter tot deze goudbruin en krokant is.
- Doe de aardappelen en erwtjes terug in de pan en stamp met een klontje boter tot een puree. Voeg vervolgens de andijvie toe samen met de sjalot en knoflook. Roer er goed doorheen samen met een scheutje melk tot je een fijne textuur krijgt. Hak de verse dille fijn en roer samen met mosterd, mayonaise kerriepoeder, peper en zout door de stamppot.
- Hak de amandelen fijn. Serveer de stampot samen met de krokante vissticks en verse dille en amandelen.
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Aan de slag gegaan met dit recept voor vegetarische andijviestamppot? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere dinerrecepten van Groen Fatsoen.