Gevulde paratha met miso aubergine, oesterzwam en feta

Op zoek naar een verrassend paratha recept? Deze gevulde paratha met miso aubergine is een heerlijk kruidige en hartige verrassing. Paratha is een platbrood uit de Indiase keuken dat je bakt in de pan en vaak vult met aardappel, groenten of kaas. In deze versie krijgt het een moderne draai: de umami van miso combineert perfect met de zachte textuur van geroosterde aubergine. Comfortfood met karakter!Benieuwd hoe je deze gevulde paratha maakt? Je leest het recept hieronder.
Wat is een paratha?
De paratha is een verre neef van de naan en is een Indiaas platbrood. Het is een lekker luchtig brood dat bestaat uit verschillende laagjes, daarom komt het qua textuur in de buurt van bladerdeeg. Een paratha wordt los gegeten, maar kan ook worden gevuld met bijvoorbeeld aardappel, linzen of of groenten. In India worden paratha’s voornamelijk gegeten als ontbijt met een klontje boter, maar kan ook worden gegeten met bijvoorbeeld chutney.


Gevulde paratha recept met aubergine
Zoete, zoute en umami-rijke miso aubergine: de gekaramelliseerde miso gecombineerd met het zachte vlees van de aubergine is zo’n heerlijke combinatie. Niet alleen in de Japanse keuken, maar ook met Midden-Oosterse smaken zoals za’atar, granaatappel en feta. De geroosterde aubergine wordt zacht en bijna romig, en de miso geeft een diepe hartige smaak zonder dat het zwaar wordt.
Miso is een Japanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken. De smaak van miso is een typische umami smaakt, deze smaak kun je met hartig vergelijken. Er zijn veel verschillende soorten miso die variëren in kleur en smaak. Van beige, geel, rood tot donkerbruin. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker en zouter de smaak. In dit gerecht gebruik ik witte miso zodat de paratha met aubergine goed in balans blijft qua smaken.
Serveer- en variatietips
Deze gevulde paratha is lekker als lunchgerecht, maar ook als avondmaaltijd met een frisse yoghurtdip of Indiase raita erbij. Serveer er een simpele komkommersalade bij of een pittige mangochutney voor contrast. Geen fan van aubergine? Vervang deze dan eens door pompoen, zoete aardappel of gegrilde courgette. En wil je extra eiwitten? Voeg dan wat verkruimelde feta of kikkererwten toe aan de vulling.
Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:

Gevulde paratha met miso aubergine, oesterzwam en feta
Ingrediënten
- 4 paratha's
- 150 gram oesterzwammen
- 1 aubergine
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel za'atar
- 25 gram granaatappelpitjes
- 50 gram feta
- verse dille
- verse munt
- zout en peper
- olijfolie
Voor de marinade
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel witte miso
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel ketjap
- 1 theelepel sesamzaad
- 1 theelepel uipoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel chilivlokken
Instructies
- Pak een schaal en maak hierin de marinade. Voeg eerst de miso toe en daarna de natte ingrediënten. Los de miso hier in op, dun eventueel uit met een beetje water. Voeg vervolgens alle kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de aubergine in lange, dunne plakken. Leg deze in de marinade en laat ongeveer 20 minuten intrekken. Maak de grillpan goed heet en grill de gemarineerde aubergine tot deze zacht is.
- Maak ondertussen de dressing door de yoghurt, mayonaise, za'atar en knoflook samen te roeren. Voeg dille naar smaak toe samen met zout en peper.
- Trek de oesterzwammen uit elkaar en bak deze in een laagje olie in een koekenpan met zout en peper. Snijd ondertussen nog wat dille en verse munt fijn.
- Als de groenten zacht zijn maak je een koekenpan goed warm. Bak hierin de paratha volgens de verpakking goudbruin.
- Bouw de paratha op, doe eerst een laagje van de yoghurtsaus. Leg hierop de aubergine en oesterzwam. Verkruimel de feta hier overheen en maak af met de dille, munt en granaatappel. Eet smakelijk!
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):


Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor paratha met aubergine? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere recepten van Groen Fatsoen.


