Spruitjes risotto met amandelen en dille

Spruitjes en risotto, misschien niet de eerste combinatie die in je opkomt, maar geloof me: dit gerecht is een heerlijke verrassing. De romige risotto vormt de perfecte basis voor de licht bittere spruitjes, die in dit recept worden geroosterd voor extra smaak. Het resultaat? Een herfstig bord comfortfood dat knus aanvoelt, maar toch nét even anders is dan de standaard risotto. De geroosterde spruitjes geven het gerecht een heerlijke crunch, terwijl de smeuïge rijst elke hap lekker romig en vol maakt.

Spruitjes risotto met een hoop extra smaak
Wat deze risotto zo bijzonder maakt, zijn de spruitjes. We bakken ze in de pan waardoor ze een licht zoete, gekarameliseerde smaak krijgen die perfect contrasteert met de romigheid van de risotto. En geen zorgen, zelfs als je normaal geen grote spruitjesfan bent. In dit gerecht gaan ze ineens heel goed smaken! Ze verliezen hun typische bitterheid en worden heerlijk knapperig en vol van smaak.
Simpel, voedzaam en verrassend lekker
Deze risotto is ideaal als je iets voedzaams wilt eten, zonder dat het te zwaar aanvoelt. De zachte, romige risotto geeft je dat heerlijke comfortfoodgevoel. Wat verse kruiden, een scheutje citroen en wat Parmezaanse kaas maken het helemaal af. Perfect voor een ontspannen avond thuis, of om indruk te maken op je gasten met een originele, seizoensgebonden maaltijd!


Spruitjes risotto met amandelen en dille
Ingrediënten
- 350 gram spruitjes
- 400 gram risottorijst
- 1 liter groentebouillon
- 100 milliliter droge witte wijn
- 2 sjalotjes
- 3 tenen knoflook
- 150 gram oesterzwammen
- 1 citroen
- bosje verse dille
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 theelepel chilivlokken
- parmezaanse kaas
- handje ongebrande amandelen
- klontje roomboter
- zout en peper
Handig om te hebben
Instructies
- Breng een liter water aan de kook samen met een blokje groentebouillon. Snijd de sjalot en knoflook fijn. Doe een klontje boter in de hapjespan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Haal ondertussen het kontje van de spruitjes en halveer ze, voeg toe aan de pan samen met de chilivlokken. Bak op hoog vuur tot de spruitjes mooi goudbruin zijn en breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de risottorijst toe aan de pan en bak voor 1 minuut mee tot de rijst glazig ziet. Blus af met de witte wijn tot alles is verdampt. Blijf vervolgens steeds een beetje groentebouillon toevoegen tot deze weer is verdampt, blijf ondertussen goed roeren totdat de rijst zacht is.
- Snijd ondertussen de oesterzwam en bak in een pan met wat olijfolie, voeg zout, peper en rozemarijn toe. Hak de verse dille en amandelen fijn. Rasp een beetje parmezaanse kaas boven de risotto en roer goed door samen met een handje verse dille en het sap van een citroen.
- Dien de risotto op en garneer met parmezaanse kaas, dille en fijngehakte amandelen.
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Aan de slag gegaan met dit recept voor spruitjes risotto? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan bijvoorbeeld de andere dinerrecepten van Groen Fatsoen.