Mediterrane feta orzo met gegrilde groenten

Deze Mediterrane feta orzo met gegrilde groenten is zo’n gerecht dat je keer op keer wilt maken. Makkelijk, bomvol groenten en ontzettend smaakvol. Je kent vast wel dat gevoel dat je een beetje inspiratieloos bent voor het avondeten, maar wél zin in iets lekkers en gezonds. Dit gerecht is precies daarvoor gemaakt. Geen ingewikkelde technieken, geen eindeloze ingrediëntenlijst, gewoon een bord vol warme, Mediterrane smaken die je in één hap naar een zonovergoten terras brengen.
Mediterrane orzo met feta: alles in één hap
Wat deze orzo zo goed maakt? De combinatie. De pasta zelf is heerlijk romig en neemt alle smaken op, terwijl de gegrilde groenten een lichte rokerigheid en bite toevoegen. De feta maakt het af met een zoute romigheid, en dan is er nog dat scheutje citroen—alsof je gerecht ineens een tikkie wakker wordt geschud.
Gezonde orzo met gegrilde groenten
Dit is zo’n maaltijd die eruitziet alsof je er veel moeite voor hebt gedaan, maar eigenlijk gewoon slim in elkaar steekt. Even de groenten roosteren, de orzo laten garen en dan alles samenbrengen met feta en een handje verse kruiden. Ideaal voor drukke avonden, of gewoon als je zin hebt in iets verrassends zonder uren in de keuken te staan.


Mediterrane feta orzo met gegrilde groenten
Ingrediënten
- 300 gram orzo
- 2 paprika's
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 2 tomaten
- 1 prei
- 200 gram feta
- 1 rode ui
- 2 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- bosje verse dille
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 theelepel rozemarijn gedroogd
- 1 theelepel chilivlokken
- 500 gram gezeefde tomaten
- 25 gram amandelschaafsel
Handig om te hebben
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de ui, knoflook, paprika, courgette, aubergine en prei. Pak een grote ovenschaal of bakplaat en leg hier alle groenten op. Besprenkel met olijfolie, rozemarijn, zout en peper. Doe voor ongeveer 35 minuten in de oven, schep af en toe om totdat de groenten goudbruin zijn.
- Breng water aan de kook en bereid de orzo volgens de verpakking.
- Snijd een sjalotje en de tomaten. Doe olie in een grote pan en fruit hierin het sjalotje. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee samen met de gesneden tomaten. Voeg vervolgens de gezeefde tomaten toe en laat indikken tot een mooie saus. Breng op smaak met zout, peper en chilivlokken.
- Rooster het amandelschaafsel in een droge pan en hak ondertussen de dille fijn. Haal de gegrilde groenten uit de oven en voeg toe aan de tomatensaus. Giet de orzo af en voeg ook toe aan de saus. Roer alles goed door, voeg 2/3 van de gehakte dille bij de orzo en verbrokkel de helft van de feta. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Dien de orzo op in diepe borden. Garneer met extra dille, verbrokkelde feta en het amandelschaafsel.
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Aan de slag gegaan met dit recept voor Mediterrane feta orzo? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan de andere vegetarische recepten van Groen Fatsoen.