Halloumi spies met flatbread en tzatziki

Er is weinig dat zo zomers voelt als koken op open vuur. En als je op zoek bent naar een vegetarisch alternatief dat níét onderdoet voor vlees op de grill, dan is de halloumi spies een absolute aanrader. De zoute, stevige kaas blijft mooi in vorm boven het vuur, krijgt een knapperig randje en smelt precies goed. In combinatie met frisse tzatziki, gegrilde groenten en warm flatbread tover je in no-time een mediterraan feestje op tafel.
Halloumi spies BBQ of op de grill
Waarom werkt halloumi zo goed op de BBQ? Omdat hij niet smelt als andere kazen en daardoor perfect is om te grillen. Rijg blokjes halloumi afgewisseld met courgette op een spies en grill ze tot er mooie grillstrepen ontstaan. Geen zin om de BBQ aan te steken? Dan kan je de spiezen ook prima in een grillpan maken. Serveer de halloumi spies met zelfgemaakte tzatziki van Griekse yoghurt, komkommer, knoflook en citroen, en warm flatbread om te dippen. Makkelijk, smaakvol en gegarandeerd populair – ook bij vleeseters.


Variatietip: zo maak je het nóg lekkerder
Wil je een extra twist geven aan je spies? Marineer de halloumi dan kort in citroensap, honing en oregano voor een subtiele zoet-hartige smaak. Ook lekker: voeg gegrilde aubergine of paprika toe aan de spiezen voor extra groenten. En serveer met wat frisse sla of een simpele couscoussalade om je BBQ-maaltijd compleet te maken.
Op zoek naar nog meer halloumi recepten?

Halloumi spies met flatbread en tzatziki
Ingrediënten
- 225 gram halloumi
- 1 courgette
- 4 flatbreads kant-en-klaar of zelfgemaakt
Voor de tzatziki
- ½ komkommer
- 150 gram Griekse yoghurt
- bosje verse dille
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- ½ citroen
- zout en peper
Voor de salade
- 2 romatomaten
- ½ komkommer
- 1 rode ui
- 120 g kalamata olijven
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- ½ citroen
- 3 takjes verse oregano
- zout en peper
Handig om te hebben
- satéprikkers hout, 30 min geweekt, of van metaal
Instructies
- Snijd de tomaten, komkommer en rode ui in kleine stukjes. Halveer de olijven. Meng met wijnazijn, olijfolie, fijngesneden oregano, sap van een halve citroen, zout en peper. Laat even staan zodat de smaken intrekken.
- Snijd de halloumi en courgette in grote blokken. Rijg ze om en om aan spiesjes, besmeer met wat olijfolie. Gril 6–8 minuten op de BBQ of in een grillpan tot de spiezen goudbruin en licht krokant zijn.
- Rasp de komkommer en knijp het vocht hier goed uit. Meng met de yoghurt, geperste knoflook, fijngehakte dille, olijfolie, citroensap en zout en peper.
- Verwarm de flatbreads kort in de grillpan of op de BBQ. Serveer de spiesjes met een flinke lepel tzatziki, de salade en flatbread ernaast.
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Aan de slag gegaan met dit recept voor halloumi spies bbq? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan de andere vegetarische recepten van Groen Fatsoen.


