Griekse spinazietaart (Spanakopita)

Spanakopita: Griekse spinazietaart met feta en knapperig filodeeg
Zin in iets hartigs met een Mediterrane twist? Dan is deze Griekse spinazietaart met feta, of spanakopita, precies wat je zoekt. De combinatie van zachte spinazie, zoute feta en knapperig filodeeg is er eentje die nooit teleurstelt. In Griekenland wordt deze hartige taart vaak geserveerd als lunch, bijgerecht of als onderdeel van een tafel vol mezze. Maar eerlijk: hij is zo lekker dat je ‘m ook prima als hoofdgerecht op zichzelf kunt eten.
Wat ik zelf zo fijn vind aan spanakopita, is dat je het zowel warm als koud kunt eten. Handig dus voor een picknick, to go lunch of een buffet. En die geur als ‘ie uit de oven komt… het water loopt je meteen in de mond.

Waarom deze Griekse spinazietaart altijd een goed idee is
De kracht van dit gerecht zit ‘m in de eenvoud. Spinazie en feta zijn van nature al een topcombinatie – het zoute van de kaas en het aardse van de spinazie vullen elkaar perfect aan. Verse kruiden zoals dille geven extra diepgang en het filodeeg zorgt voor een heerlijk krokante laag, die contrasteert met de smeuïge vulling.
Je kunt ‘m maken als grote taart zoals ik graag doe – extra feestelijk om op tafel te zetten door de prachtig gedrapeerde filodeeg. Maar je kan ze natuurlijk ook als kleine driehoekjes maken voor bij de borrel.
Wanneer maak je deze spinazietaart?
Spanakopita is een echte allrounder. Ideaal als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse salade erbij, maar ook perfect als lunch of borrelhap. Serveer ‘m bijvoorbeeld bij een etentje als verrassend bijgerecht, of neem ‘m mee naar een picknick. Deze hartige spinazie taart met feta smaakt zelfs de volgende dag nog heerlijk – koud of even opgewarmd in de oven. Kortom: je kan er alle kanten mee op!
Tips & variaties op spanakopita
- Gebruik verse spinazie voor de lekkerste smaak, maar diepvries kan ook. Laat na het bakken dan wel goed uitlekken anders zit er te veel vocht in en wordt je taart niet gaar!
- Geen fan van feta? Vervang het voor witte kaas of mozaarella.
- Extra mooi met nog wat sesamzaadjes. Bestrijk het omgeslagen filodeeg voor het bakken met nog een laagje boter en strooi hier sesamzaadjes eroverheen.
- Voeg nog wat citroenrasp toe door de spinazievulling om de taart frisser te maken.
Op zoek naar nog meer hartige taart recepten?

Griekse spinazietaart met feta (Spanakopita)
Ingrediënten
- 120 gram filodeeg
- 600 gram verse spinazie
- 2 eieren
- 200 gram feta
- 2 stengels bosui
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- bosje dille
- 30 gram roomboter
- handje pompoenpitten
- zout en peper
Voor de tzatziki
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 1/2 komkommer
- 2 takjes dille
- 1/2 citroen
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 1 theelepel knoflookpoeder
Handig om te hebben
Instructies
- Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Hak de spinazie fijn en voeg toe totdat alle spinazie is geslonken. Doe de gewokte spinazie in een vergiet en druk zo veel mogelijk van het overtollige vocht eruit. Dit is erg belangrijk anders wordt je taart niet gaar. Schep de spinazie na het uitlekken in een mengkom.
- Snij de bosui en dille fijn. Voeg met de verbrokkelde feta, pompoenpitten en eieren toe aan de spinazie. Meng alles goed door en breng op smaak met een flinke snuf peper en zout.
- Laat de roomboter in een steelpannetje smelten. Bestrijk de ovenschaal of springvorm met een kwastje met de gesmolten roomboter en leg 1 laag filodeeg in de ovenschaal. laat het filodeeg aan de randen een ruim stuk overhangen. Bestrijk het filodeeg met roomboter en leg het volgende vel filodeeg erop, herhaal dit totdat je alle vellen filodeeg hebt gebruikt
- Schep de spinazievulling in het midden van de ovenschaal op het filodeeg en vouw het overhangende deeg naar binnen. Verfrommel het filodeeg rond de rand en smeer in met roomboter. Bak de taart 25 à 30 minuten op 200 graden goudbruin.
- Maak ondertussen een tzatziki door de komkommer te raspen. Meng dit samen met de yoghurt, fijngehakte dille, sap van een halve citroen, knoflookpoeder, olijfolie en zout en peper. Serveer de spinazietaart met de tzatziki en eventueel nog een frisse salade.
Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Aan de slag gegaan met dit recept voor spanakopita? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan de andere vegetarische recepten van Groen Fatsoen.