• Kamerplanten
  • Lifestyle
  • Blogs
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Kamerplanten
  • Lifestyle
  • Blogs
  • Contact
  • Mobile Menu Widgets

    Connect

    Search

Groen Fatsoen

Groen Fatsoen

Vegetarische recepten en lifestyle

  • Alle recepten
  • Gerechten
    • Salade
    • Soep
    • Quiche
    • Pasta
    • Orzo
    • Risotto
  • Keuken
    • Aziatisch
    • Italiaans
    • Mediterraans
    • Mexicaans
    • Midden-Oosters

Monstera stekken: zo kun je prachtige nieuwe planten laten groeien

27 augustus 2023

Kamerplanten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, en een van de meest geliefde en trendy keuzes onder plantenliefhebbers is de Monstera deliciosa, ook wel bekend als de ‘gatenplant’. Deze plant is te herkennen aan zijn prachtige bladeren met karakteristieke gaten, waardoor hij een charmante en exotische uitstraling heeft. Een geweldige manier om je plantenverzameling uit te breiden, is door je monstera te stekken. In dit artikel gaan we wat dieper in op hoe je de Monstera kunt stekken, zodat je binnen de kortste keren kunt genieten van nieuwe groene aanwinsten.

Stap 1: Kies de juiste tijd

Het beste moment om Monstera stekken te nemen is tijdens het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant actief groeit. Op dit moment heeft de moederplant meer energie om nieuwe stekken te ondersteunen en zal het proces van wortelvorming en groei soepeler verlopen.

Stap 2: Selecteer een gezonde moederplant

Kies een volwassen Monstera plant met gezonde bladeren en sterke groei. De moederplant zal zich zo sneller herstellen. De stek heeft ook een grotere overlevingskans wanneer deze van een gezonde plant is.

Stap 3: Snijd de stekken

Gebruik een scherpe en schone schaar of mesje om de stekken te snijden. Kies een stengel die minstens één luchtwortel heeft, aangezien deze wortels het wortelproces vergemakkelijken. Snijd net onder een knooppunt en zorg ervoor dat je minstens één of twee bladeren op de stek laat zitten.

Stap 4: Stimuleer wortelvorming

Plaats de stek in een glas water of direct in een klein potje met aarde. Als je voor stekken in water kiest, zorg er dan voor dat de luchtwortel ondergedompeld is en de stengel boven water blijft. Mijn voorkeur gaat uit naar stekken in water zodat je het proces van het groeien van de wortels kunt zien. Mega fascinerend om te zien.

Als je direct in de aarde plant, maak dan een klein gaatje met je vinger en plaats de stek voorzichtig in de grond. Om voor snelle wortelvorming te zorgen kun je StekPoeder gebruiken.

hydroponie

Stap 5: Zorg voor de stek

Plaats de stek op een warme, lichte plek zonder direct zonlicht. Als je voor stekken op water hebt gekozen, ververs dan regelmatig het water om te voorkomen dat het water vies wordt met bacteriën. Als je in de aarde hebt geplant, zorg dan dat je regelmatig kleine beetjes water geeft. Zorg wel dat de potgrond wat kan opdrogen om zo te voorkomen dat de stek gaat rotten. Na verloop van tijd zullen nieuwe wortels beginnen te groeien.

Stap 6: Verpot naar een grotere pot

Zodra de stek sterke wortels heeft ontwikkeld en nieuwe groei begint te tonen, dan kun je hem voorzichtig verpotten naar een iets grotere pot. Kies een pot met goede drainage en gebruik een goed doorlatend potgrondmengsel, zoals een Aroid potgrond.

Stap 7: Verzorging van de nieuwe plant

De verzorging van de nieuwe Monstera plant is vergelijkbaar met die van een volwassen plant. Geef regelmatig water, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht, vooral bij jonge planten die gevoeliger zijn voor verbranding. Geef de plant tijdens het groeiseizoen regelmatig plantenvoeding om gezonde groei te bevorderen.

Veel succes met het stekken van jouw Monstera! Benieuwd naar meer verzorgingstips voor jouw kamerplant? Lees dan ook mijn blogs over kamerplanten. Kom je er niet uit of heb je vragen? Dan mag je me altijd een berichtje sturen op Instagram of laat hieronder je vraag achter.

Alles voor kamerplanten stekken kopen

Over Groen Fatsoen

Wat leuk dat je er bent! Ik ben Isabelle, een échte planten- en foodlover. Op Groen Fatsoen lees je van alles over kamerplanten, lifestyle en lekker eten.

Dit vind je vast ook leuk

vegetarisch eten in sri lankaVegetarisch eten in Sri Lanka: mijn tips & hotspots per plek
tuin groen makenJe huis en tuin groener maken: hoe pak je dit aan?
Anthurium WarocqueanumHoe verzorg ik de Anthurium Warocqueanum?

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Next Post >

Aroid potgrond: zo maak je een perfect luchtige mix

Volg mij op Instagram

Mijn VEGGIE HOTSPOT gids voor Sri Lanka 🌿 Onder Mijn VEGGIE HOTSPOT gids voor Sri Lanka 🌿 Onder het mom van beter laat dan nooit… Ik ben ondertussen al wat maandjes terug maar deze hadden jullie nog van me tegoed! Sri Lanka zit vol heerlijke food hotspots én is ook nog heel makkelijk te bezoeken als vegetariër. 

Sri Lanka is een echt foodie paradijs: van geurige curry’s, knapperige hoppers tot kleurrijke smoothie bowls en verse buffel curd met stroop — hier eet je makkelijk vegetarisch, altijd vers en bomvol smaak. 🌶️🍛

Swipe door mijn favoriete hotspots in Anuradhapura, Sigiriya, Kandy, Ella, de zuidkust en Negombo. Meer weten over deze plekken? Check de link in bio voor een uitgebreide blog.

✨ Welke van deze plekken wil jij het liefst bezoeken? Of ben je misschien zelfs al geweest. Let me know!

#vegetarisch #SriLanka #foodie #travelfood #plantbased #veganfriendly #curry #hopper #smoothiebowl #gezondeten #travelgram #vegantravel
PIZZA MET ARTISJOK EN SPINAZIE 🌱🙌 Pizza hoe PIZZA MET ARTISJOK EN SPINAZIE 🌱🙌

Pizza hoeft echt niet altijd belegd met tomatensaus te zijn om te scoren aan tafel. Deze pizza met artisjok en spinazie is het bewijs dat eenvoud en smaak perfect samen kunnen gaan. En het mooiste? Hij staat zó op tafel. Ideaal voor een doordeweekse avond waarop je wél iets lekkers wilt eten, maar niet uren in de keuken wilt staan.

Benieuwd naar het recept? Je leest het recept uitgebreid na op mijn blog, link in bio 💚 Sla dit receptje op en volg @groen_fatsoen voor meer vega recepten. 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #gezondafvallen #pizza #artichoke #artichokepizza
CITROEN-MAANZAAD PANCAKES 🥞🍋 Zodra de lente CITROEN-MAANZAAD PANCAKES 🥞🍋

Zodra de lente zich aandient, krijg ik zin in frisse smaken. Deze citroen maanzaad pancakes zijn dan precies wat je nodig hebt. Ze zijn luchtig, geurig en hebben die fijne citrussmaak die je meteen in een goed humeur brengt.

INGREDIËNTEN 🛒
250 gram tarwebloem
325 milliliter karnemelk
1 theelepel vanille extract
1 citroen biologisch
1 theelepel baking soda
50 gram ongezouten roomboter
50 gram kristalsuiker
snufje zout
1 eetlepel maanzaad
100 gram Griekse yoghurt
2 eetlepels lemon curd @chiversnl 
honing

HANDIG OM TE HEBBEN
koekenpannen van @theoriginalgreenpan.eu 
mengkom
garde

INSTRUCTIES 👩‍🍳
🌱Laat de roomboter smelten in een pannetje, laat licht afkoelen. Doe de bloem, suiker, bakingsoda en zout in een kom. Roer door elkaar.
🌱Klop in een andere kom 2 eieren los. Schenk hier de karnemelk, vanille-extract en de afgekoelde gesmolten boter bij.
🌱Schenk het natte beslag bij de droge ingrediënten en meng tot een beslag zonder klontjes. Rasp hier de schil van een citroen boven en roer het maanzaad er doorheen. Laat het beslag 5 minuten rusten.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, vet de pannen licht in met boter. Schep ongeveer een halve soeplepel beslag in de pan. Als je pannen groot genoeg zijn kun je twee pannenkoekjes tegelijk bakken per pan. Bak de pannenkoeken ongeveer 2 minuten per kant. Herhaal tot al het beslag op is.
🌱Serveer de pannenkoeken met Griekse yoghurt, honing en lemon curd.

Check mijn website via de link in bio voor het hele recept 💝🙌 Smakelijk!! 💚 Sla dit receptje op en volg @groen_fatsoen voor meer vega recepten. 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #pannenkoek #pancake #americanpancake #citroenmaanzaad #poppyseed
TRAYBAKE MET GROENTEBALLETJES, AARDAPPELKROKETJES TRAYBAKE MET GROENTEBALLETJES, AARDAPPELKROKETJES EN FRISSE DILLESAUS 🙌🌱

Geen inspiratie, weinig zin – maar wél trek in iets lekkers en gezonds? Deze vegetarische traybake met groenteballetjes is dé redding.

INGREDIËNTEN 🛒 2 personen

200 gram groenteballetjes @vivera_nl 
1 rode paprika
2 rode uien
300 gram aardappelkroketjes
1 broccoli
bosje verse dille
bosje verse peterselie
300 milliliter volle yoghurt
1/2 citroen
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel chilivlokken
1 eetlepel olijfolie
peper en zout

INSTRUCTIES 👩‍🍳

🌱Verwarm de oven voor op 230 graden. Snijd de uien in ringen, paprika in blokjes en broccoli in roosjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de groenten samen met de groenteballetjes en aardappelkroketjes. Zorg dat je alles goed verdeelt en dat de aardappelkroketjes niet op elkaar liggen.
🌱Besprenkel het geheel met olijfolie, zout, peper, chilipoeder en gerookt paprikapoeder. Doe alles voor zo’n 35 – 40 minuten in de oven totdat de groenten zacht zijn en de aardappelkroketjes goudbruin.
🌱Hak de dille en peterselie fijn. Maak een dipsausje van de yoghurt, citroen, verse kruiden, zout en peper. Serveer de traybake samen met het sausje.

Check mijn website via de link in bio voor het hele recept 💝🙌 Smakelijk!! 💚 Sla dit receptje op en volg @groen_fatsoen voor meer vega recepten. 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #traybake #traybakesofinstagram
ROMIGE SPINAZIE PASTA MET ZONGEDROOGDE TOMAAT 🍝 ROMIGE SPINAZIE PASTA MET ZONGEDROOGDE TOMAAT 🍝🌱 | 720 kcal & 18g eiwit

Snel, smaakvol en hét perfecte gerecht voor een doordeweekse avond. Comfort food op z’n best.

INGREDIËNTEN 🛒 2 pers

200 gram pasta
450 gram spinazie à la crème @iglonederland 
100 gram zongedroogde tomaten
250 milliliter kookroom - zoals @blueband_nl Finesse
15 gram verse basilicum
1 sjalot
2 teentjes knoflook
15 gram pijnboompitten
1 theelepel chilivlokken
1 citroen
1 blokje paddenstoelenbouillon
parmezaanse kaas
zout en peper

INSTRUCTIES 👩‍🍳

🌱Breng water met zout aan de kook en bereid de pasta volgens de gebruiksaanwijzingen.
🌱Snipper de sjalot en knoflook. Snijd de zongedroogde tomaat in kleine reepjes. Voeg een eetlepel van de tomatenolie in de pan en fruit hierin de sjalot, knoflook, pijnboompitten en zongedroogde tomaat. Voeg het bouillonblokje en de chilivlokken toe en bak kort mee samen met het rasp van de citroen.
🌱Voeg de spinazie à la crème toe toe en laat op laag vuur meegaren totdat alles is gesmolten. Snijd ondertussen de basilicum fijn. Voeg dan de kookroom toe samen met de basilicum en het sap van de citroen.
🌱Giet de pasta af en roer door de saus. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Schep de pasta op in een diep bord, garneer met parmezaanse kaas en eventueel nog extra basilicum en pijnboompitten.

Check mijn website via de link in bio voor het hele recept 💝🙌 Eet smakelijk!! 💚 Sla dit receptje op en volg @groen_fatsoen voor meer vega recepten. 

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #pastarecept #spinazie #spinaziepasta
PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONING PARELCOUSCOUS SALADE MET ZOETE AARDAPPEL EN HONINGTOMATEN 🍠🥗

Een heerlijk recept dat barst van de kleur en smaak: parelcouscous salade met zoete aardappel, feta en gepofte honingtomaten. Deze salade is perfect voor een lichte lunch of een bijgerecht dat indruk maakt.

🛒INGREDIËNTEN 
200 gram parelcouscous
1/2 blok feta
50 gram granaatappelpitjes
250 gram gekookte rode biet
1 grote zoete aardappel
1/2 citroen
180 gram honingtomaten @looyekwekers 
1/2 komkommer
2 takjes munt
1 theelepel za’atar
2 eetlepels extra vierge olijfolie
handje ongebrande amandelen
handje pompoenpitten
1 theelepel balsamico azijn
1 handje rucola
1 stengel bosui
zout en peper

Check mijn website via de link in bio voor het recept 💝🙌 Smakelijk!!

#kokenzonderpakjesenzakjes #liefdevoorkoken #kookblog #receptenblog #foodblog #foodphotography #foodfotografie #foodforfoodies #eatplants #parelcouscous #couscoussalade
Volgen op Instagram

Footer

Vegetarische recepten

  • Alle recepten
  • Halloumi recepten
  • Burrata recept
  • Risotto recepten
  • Orzo recepten
  • Pasta recepten
  • Quiche recepten
  • Soep recepten
  • Salade recepten

Recepten per keuken

  • Aziatische recepten
  • Italiaanse recepten
  • Mediterrane recepten
  • Mexicaanse recepten
  • Midden-Oosterse recepten

Blogs

  • Blogs
  • Kamerplanten
  • Vegetarische recepten

‎

Groen Fatsoen

  • Over mij
  • Contact
  • Samenwerken
  • Privacy Policy

Copyright © 2025 · Theme by 17th Avenue

We gebruiken cookies om voor een betere user experience te zorgen. Door de website te gebruiken, accepteer je deze cookies. Accepteren