Ga terug
+ servings
griekse aubergine stoof

Griekse stoof met orzo en tzatziki

Nog geen reviews
Op zoek naar een smaakvol vegetarisch recept? Deze Griekse aubergine stoof met orzo en tzatziki is kruidig, romig en ideaal als makkelijke maaltijd of doordeweekse favoriet.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks, Mediterraan
Voorbereidingstijd:10 minuten
Bereidingstijd:45 minuten
Totale tijd:55 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram orzo
  • 3 aubergines
  • 1 courgette
  • 2 puntpaprika's
  • 2 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper
  • 3 romatomaten
  • 100 gram kalamata olijven
  • 1 theelepel kappertjes
  • 6 zongedroogde tomaten
  • 140 gram Mutti tomaten concentraat dubbel
  • 3 takjes verse oregano
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel peterselie gedroogd
  • 1 theelepel basilicum gedroogd
  • zout en peper
  • extra vierge olijfolie

Voor de tzatziki

  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1/2 komkommer
  • bosje dille
  • 1 citroen
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • extra vierge olijfolie
  • zout en peper

Handig om te hebben

Heb je dit recept als eens gemaakt?Laat weten hoe je het vond door een review te schrijven!

Instructies

  • Snijd de rode ui, knoflook en chilipeper in dunne ringen. Doe een flinke scheut extra vierge olijfolie in de pan en fruit hierin de smaakmakers op laag vuur totdat alles zacht en glazig is.
  • Snijd ondertussen de aubergine, courgette, puntpaprika en romatomaten in kleine blokjes. Voeg alles behalve de tomaat toe en zet het vuur wat hoger. Voeg zout en peper toe en bak tot de groenten zacht zijn, roer regelmatig door. Halveer de olijven en snijd de zongedroogde tomaten in dunne reepjes, voeg samen met de kappertjes toe.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak voor 1 minuut mee. Rits de blaadjes van de oregano van de steeltjes en voeg samen met de blokjes tomaat en de gedroogde kruiden toe. Zet het vuur zachter en laat pruttelen met de deksel op de pan. Voeg eventueel nog extra zout en peper naar smaak toe. Als je liever een wat dunnere stoof hebt dan kan je nog een scheutje water toevoegen.
  • Breng ondertussen een pan met gezouten water aan de kook en bereid hierin de orzo volgens de verpakking. Giet af zodra de orzo zacht is.
  • Rasp de komkommer en knijp hier zoveel mogelijk vocht uit. Hak de dille fijn en voeg samen met de komkommer en Griekse yoghurt toe aan een kom. Rasp de schil van een citroen boven de kom en voeg het sap van een halve citroen toe. Voeg knoflookpoeder, olijfolie, zout en peper toe en roer alles goed door elkaar.
  • Schep de stoof op en serveer samen met de orzo en tzatziki. Garneer eventueel met granaatappelpitjes of amandelen voor extra crunch.

Voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 590kcal | Koolhydraten: 56g | Eiwit: 14g
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @groen_fatsoen of tag #groenfatsoen!