
Oei, heb je last van vliegjes rondom jouw kamerplant? Grote kans dat je het rouwvliegje op bezoek hebt, ook wel bekend als de varenrouwmug. Het vervelende is dat je maar lastig van dit insectje afkomt als ze eenmaal binnen zijn. Gelukkig heb ik over de jaren heen wat ervaring met rouwvliegjes bestrijden. Daarom heb ik mijn 10 beste tips voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?
Wat is een rouwvliegje?
Heb je vliegjes rondom je plant? Dan denk je in eerste instantie misschien dat je bezoek hebt van verdwaalde fruitvliegjes. Helaas zitten fruitvliegjes meestal niet in de buurt van je planten. Grote kans dat het dus een rouwvliegje is. Hoewel de naam het doet suggereren, dit insectje is eigenlijk een klein mugje die niet prikt. Je herkent ze voornamelijk aan de plek waar de insecten zitten: ze zwerven rondom je plant of zitten in de aarde.
De vliegjes zijn voornamelijk vervelend, aangezien je vaak om je heen blijven vliegen. De larven van de vliegjes zitten in vochtige potgrond, waar ze hun buikjes rond eten met het organische materiaal in de grond. Ook de wortels van jouw plant zijn dan soms aan de beurt. Daarom kom je graag zo snel van rouwvliegjes af.
Rouwvliegjes bestrijden? Zo kom je er vanaf
Het vervelende is dat rouwvliegjes zich snel voortplanten, soms leggen ze wel 300 eitjes per keer. Daarom is het lastig om snel van het probleem af te komen. Wacht dus niet te lang als je de beestjes hebt ontdekt, dan voorkom je een grote plaag. Met deze 10 tips kun je rouwvliegjes bestrijden:

1. Aaltjes: De beste manier van bestrijding, en bovendien de meest effectieve, zijn aaltjes tegen rouwvliegjes. Deze microscopisch kleine wormpjes scheiden een bacterie uit waardoor de larven in de grond sterven. De aaltjes planten zich voort en bestrijden zo één voor één alle larven. Na verloop van tijd gaan de aaltjes dood, wanneer alle larven zijn bestreden. Een manier van volledige natuurlijke bestrijding dus. Wel is het slim om aaltjes in combinatie met vangplaten te gebruiken
2. Vangplaten: Met deze speciaal ontwikkelde vangplaten bestrijd je effectief volwassen varenrouwmuggen. Wanneer je vangplaten in combinatie met aaltjes gebruikt bestrijd je dus zowel de larven als de volwassen rouwvliegjes. Super effectief dus!
3. Uitdrogen: Rouwvliegjes houden van vochtige aarde, daarom is het belangrijk om op je waterschema te letten. Laat de plant wat vaker uitdrogen voordat je hem weer opnieuw water geeft. Houd er wel rekening mee dat de ene plant hier beter tegen kan dan de andere plant.
4. Nieuwe aarde: Vervang alle potgrond, dan ben je gelijk van alle larven en eitjes in de grond af. Doe dit alleen als je slechts een paar planten hebt met vliegjes. Anders is het wel een erg dure en niét duurzame klus. Check wel goed of er in de zak potgrond geen vliegjes zitten, soms komen die namelijk al mee in de zak aangezien er geen pesticiden meer gebruikt mogen worden in potgrond. Anders begint het verhaal weer van voor af aan.
5. Zand: Leg een laagje zand over de aarde heen. Zo kunnen de verpopte larven niet uit de pot kruipen waardoor ze uiteindelijk sterven. Ook komen de varenrouwmuggen niet door deze laag heen om eitjes te leggen. Laat het zand niet langer dan twee weken op de potgrond liggen. Anders kan er te weinig zuurstof bij de wortels van de plant.
6. Azijn: Plaats een glas azijn in de ruimte waar je last hebt van de rouwvliegjes. Die hierover een beetje plasticfolie dat je vast maakt met een elastiek. Prik hier gaatjes in met een vork of satéprikker. De volwassen vliegjes worden aangetrokken tot de vloeistof en verdrinken hier vervolgens in. Je bestrijdt op deze manier dus de volwassen vliegjes en niet de larven.
7. Kaneel: Trek thee van kaneel. Kook hiervoor een liter water samen met twee eetlepels kaneel. Laat vervolgens volledig afkoelen. De kaneel is een slijmerige substantie geworden, dit kun je wegspoelen. Geef je planten water met het kaneelwater.
8. Koffiedik: Strooi koffiedik over de potgrond, de geur stoot volwassen rouwvliegjes af waardoor ze geen eitjes meer in de grond leggen.
9. Voorkom dat ze meekomen: Check voordat je een nieuwe kamerplant mee naar huis brengt altijd goed of er vliegjes om de plant vliegen. Laat hem anders lekker in het tuincentrum staan.
10. In quarantaine ermee: Merk je dat je rouwvliegjes hebt? Zet de plant dan direct in quarantaine zodat de vliegjes niet in een andere plant eitjes leggen. Zet nieuwe planten ook altijd preventief twee weken in quarantaine. Zo voorkom je gemakkelijk een plaag.
Succes met de rouwvliegjes bestrijden! Benieuwd naar meer verzorgingstips voor jouw plant? Lees dan al mijn blogs over kamerplanten. Kom je er niet uit? Dan mag je me altijd een berichtje sturen, ik help je graag om van de rouwvliegjes af te komen.
Koffieprut tegen rouwvliegjes ??? Bij mij gaan ze zelfs in mijn afvalbakje voor de koffieprut zitten.
Ik denk dat dit fruitvliegjes zijn, rouwvliegjes zitten echt alleen rondom je kamerplanten en zie je niet rondom een afvalbak.