Platbrood met halloumi en saffraan aioli is een verrukkelijk gerecht met de smaken van het Midden-Oosten. Het zachte platbrood vormt de ideale basis voor de zoute, hartige halloumi en de rijke, smaakvolle saffraan aioli. Goed nieuws: het staat ook nog eens super snel op tafel.
Platbrood met halloumi
Het platbrood vormt de basis van dit gerecht. Tegenwoordig is platbrood te vinden bij de meeste grote supermarkten, maar ook kun je het natuurlijk vinden bij de Turkse supermarkt of bakker. Het platbrood is heerlijk zacht en licht knapperig. Het fungeert als de perfecte basis voor de gegrilde halloumi, een zoute Cypriotische kaas met een stevige textuur. De halloumi wordt vaak in plakjes gesneden en vervolgens kort gegrild, waardoor het een gouden korstje krijgt terwijl het binnenin smelt. Super lekker!
Zelf saffraan aioli maken
Saffraan, de Rolls-Royce onder de specerijen… Het brengt niet alleen een subtiele aardse smaak, maar ook een luxueuze gouden gloed. De aioli, met knoflook en mayo als basis, til je tot een hoger niveau met een vleugje saffraan. Romig en hartig tegelijkertijd. Ook ziet de gele kleur er natuurlijk ook gewoon heel leuk uit.
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Ik heb nog veel meer lekkere Midden-Oosterse recepten!
Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:
Platbrood met halloumi en saffraan-aioli
Benodigdheden
Ingrediënten
- 225 gram halloumi
- 2 Libanese platbroden
- 1 eetlepel honing
- 1 handje rucola
- 1 theelpeel chilivlokken
- 2 takjes munt
- 1 prei
- 150 gram oesterzwam
- 25 gram granaatappelpitjes
- 1 theelepel basilicum (gedroogd)
- 1 teentje knoflook
Voor de saffraan aioli
- 0.1 gram saffraan
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel water
- 1 teentje knoflook
- peper en zout
Voor de ingelegde rode kool
- 1/4 rode kool
- 250 milliliter rode wijnazijn
- 250 milliliter water
- 1 eetlepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel dille (gedroogd)
Instructies
- Snijd de rode kool met een groot mes in zo dun mogelijke reepjes. Meng in een grote kom azijn, water, suiker, zout en dille. Meng de rode kool en kneus door een aantal keer stevig in de kool te knijpen. Zorg dat de kool goed onder de vloeistof staat. Dek af en zet in de koelkast. Zorg dat de rode kool minstens 3 uur kan trekken, een hele dag is nog beter. Hoe langer het staat, hoe lekkerder.
- Kook water en overgiet de saffraan in een bakje met een eetlepel kokendheet water. Meng de mayonaise met een geperst teentje knoflook en voeg de afgekoelde saffraan en het weekwater toe. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
- Snijd de prei en knoflook, bak in wat olie in een koekenpan. Scheur de oesterzwammen in dunne reepjes en voeg toe totdat de groenten zacht zijn. Breng op smaak met zout, peper en gedroogde basilicum.
- Snijd de halloumi in plakken. Grill in een droge pan tot er streepjes op de kaas ontstaan. Zet het vuur lager en drizzle honing en chilivlokken over de kaas. Keer om zodat beide kanten zijn bedekt.
- Besmeer het platbrood met de saffraan aioli. Verdeel hier overheen het preimengsel en de halloumi. Maak af met de ingelegde rode kool, rucola, granaatappelpitjes en wat blaadjes munt.
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor platbrood met halloumi? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie